En Sıcak Konular

'Suçluyu' bulmuşlar: MİT Müsteşarı Fidan!

7 Haziran 2010 10:50 tsi
'Suçluyu' bulmuşlar: MİT Müsteşarı Fidan! Türkiye aleyhtarı karalama faaliyetlerini sürdüren İsrail basını, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) başına getirilen Hakan Fidan'ın, Türk-İsrail ilişkilerinin bozulmasına öncülük ettiğini öne sürüyor.

Amir Oren imzasıyla Haaretz gazetesinde yayınlanan habere göre özellikle Mossad'ın dış ilişkiler bölümü Fidan'dan endişeli.

Fidan'ı (42) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakın bir kişi olarak da adlandıran habere göre geçtiğimiz hafta yaşanan Mavi Marmara olayı sonrası Fidan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu iki ülke ilişkilerinin değişmesine öncülük ediyor.

Fidan'ın olayla ve İHH ile bağlantısının olup olmadığına dair İsrail'in elinde delil bulunmadığı da belirtilen haberde tek 'somut delil' olarak Fidan'ın 'iktidardaki İslami parti ile çok yakın ilişkileri' gösteriliyor.

Fidan'ın Türk-İran ilişkilerinin geliştirilmesinde, özellikle de nükleer işbirliği konusunda öncü rol oynadığı da iddia edilen haberde şu görüşler ileri sürülüyor:

"Fidan'ın MİT'in başına gelmesi ile Erdoğan'ın Türk istihbarat topluluğu içindeki unsurlar; dış ve savunma politikaları ile yönetime karşı en önemli tehdidin geldiği öne sürülen askeri çevreler üzerindeki kontrolü daha da güçlenecek.

Özellikle 1996 yılından sonra güçlenen Türk-İsrail askeri ilişkileri, İsrail'in Türk hava sahasını kullanarak askeri eğitim uçuşları yapması sağlanmış, bu durum Türkiye'ni güvenliği için çok büyük bir tehdit olarak algılanmıştı. İsrail ayrıca pek çok askeri silahı da Türkiye'ye satmış, Türkiye'nin bazı tank ve savaş uçaklarını da modernizasyonunu yapmıştı. Ancak İsrail'in bu modernizasyon çalışmalarının da başarısız olduğu yönünde Türk kamuoyuna haberler yansımıştı."

Emre Taner'in nisan ayında emekliye ayrılması üzerine Fidan, geçtiğimiz ay MİT'in başına getirilmişti.

Gazetedeki habere göre Fidan'ın atanmasıyla birlikte hem iki ülke arasındaki istihbarat değişimi büyük zarar görecek, hem de İsrail, Türkiye aleyhtarı ülke ve örgütlerden topladığı istihbari bilgileri Türkiye'ye vermeyecek.

Cihan



Bu haber 1,358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,567 µs