En Sıcak Konular

Virüs nedir, insan hayatı için nasıl tehlikeli olur?

7 Haziran 2010 09:47 tsi
Sağlıklı bir vücuda sahip olduğumuzda, vücudumuz karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla biz farkında olmadan mücadele eder, ancak vücudumuzun mikroplarla savaşamadığı durumlarda da hastalanırız. Vücudumuzu hasta eden etkenlerd

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, çok küçük olan virüsler (ortalama bir bakteriden 100 kat daha küçük) sıradan bir mikroskop ile görülemez. Virüsler sadece bir hücreyi işgal ederek etkisini kullanırlar. Çünkü bunlar hücresel yapı değillerdir. Kopyalanma, tekrarlanma yeteneğinden yoksundurlar, üremeleri için konak hücreye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle virüsler protein kaplamasına sarılı DNA ya da RNA genlerinin sadece küçük paketleridir. Protein kılıf içerisinde bulunduklarından antibiyotik türü ilaçlardan etkilenmezler.

Virüsler, bitkilerden hayvanlara ve en küçük bakterilere kadar yaşayan her şeye bulaşabilirler. Bu nedenden dolayı, her zaman insan hayatı için potansiyel tehlike oluştururlar. Vücut içinde bir hücreye bulaşana kadar gerçekten tehlikeli olmayabiliyorlar. Bu bulaşma havayla, sivrisinek gibi taşıyıcılarla, böceklerle, tükürük, kan yoluyla gerçekleşiyor.

Virüs birkez hücreye bulaşınca, onu teslim almaya çalışıyor. Hücre içinde yerleşen virüs kopyalanıyor ve mümkün olduğunca çok sayıda yeniden ürüyor. Her yeni kopyalanmayla, ev sahibi hücre normal genetik materyaldan daha fazla viral materyal üretiyor. Kontrolsüz bırakılırsa, virüs ev sahibi hücrenin ölümüne yol açabiliyor. Virüsler yanındaki hücrelere bulaşıyor ve süreç yeniden başlıyor.

İnsan vücudunda virüse karşı bazı doğal savunmalar bulunuyor. Viral enfeksiyon ortaya çıktığında, bir hücre RNA interferansını başlatabilir. Bağışıklık sistemi virüsleri öldürmeye yarayan T hücrelerini serbest bırakıyorlar.

Maalesef insanlar için, bazı viral enfeksiyonlar bağışıklık sistemini atlatabiliyor. Virüsler, bağışıklık sisteminden daha hızlı bir şekilde yayılıyorlar. HIV gibi bazı virüsler, bağışıklık sistemini aldatarak faaliyet gösteriyor. Virüsler soğuk algınlığı, kızamık, suçiçeği, HPV, uçuk, SARS ve grip gibi hastalıklara yol açabiliyor. Küçük olmasına rağmen, büyük bir saldırı yapabiliyorlar.
 
zaman online



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs