En Sıcak Konular

Türkiye'ye 'petrol' bulduracak formül

7 Haziran 2010 08:44 tsi
Türkiye'ye 'petrol' bulduracak formül
Dünya Bankası ve Türkiye, kayıtdışı ekonominin gerçek hesabının yapılabilmesi için Türkiye’ye özgü bir formül üzerinde çalışıyor.

Formül, mücadelenin başarısını da artıracak. Tahminlere göre Türkiye’de %50’lik bir kayıtdışı ekonomi bulunuyor...

Kayıtdışı ekonomiyle mücadele konusunda yeni teknikler üzerinde çalışan Maliye Bakanlığı, kayıtdışı ekonominin gerçek tespitini yapabilmek için Dünya Bankası ile ortak çalışma başlattı. Çalışma kapsamında kayıtdışı ekonominin gerçek büyüklüğü, ağırlıklı olarak kayıtdışılığın yaşandığı sektörler ve alanların tespiti için Türkiye özelinde yeni bir formül geliştirilecek. Dünya Bankası ile Türkiye uzmanlarının birlikte çalışarak üreteceği formül, kayıtdışı ekonominin gerçek fotoğrafını ortaya çıkaracak.

27 MİLYAR LİRALIK KAYIP

Çeşitli zamanlarda yapılan tahminler dikkate alınarak Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 50’sinin kayıtdışı olduğu ifade ediliyordu. Dünya Bankası’nın yeni açıkladığı raporlara göre milli gelirin yaklaşık yüzde 33’ü kayıtdışı. İstihdamda bu oran yüzde 42’lere kadar çıkıyor. Kayıtdışı istihdam en çok genç, yaşlı ve kadınlarda görülüyor. SGK, kayıtdışılık nedeniyle sadece istihdamdaki kaybı 27 milyar TL olarak açıklamıştı. Küçük işletmelerde de kayıtdışılık çok yaygın.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ YÖNTEM

Dünya Bankası raporunda nüfusun sadece yüzde 4’ünün Gelir Vergisi ödediği tespiti de yer almıştı. Yeni çalışma hakkında bilgi veren Maliye Bakanlığı yetkilileri, Dünya Bankası ile yapılacak çalışmanın, kayıtdışılıkla daha etkin mücadele açısından kritik önem taşıdığını söylediler. Yeni formülün Türkiye ekonomisinin kendine has özelliklerini daha yakından kavrayacağını, dolayısıyla daha doğru bir kayıtdışılık verisine ulaşılacağını belirten yetkililer, yeni formüle göre her yıl hesaplanacak kayıtdışılık oranının düzenli olarak kamuoyuna açıklanacağını bildirdiler.

PETROLDEN FARKI YOK

Kayıtdışılıkla mücadele konusunda, yaptığı reformlarla kayıtdışılığı azaltıp vergi gelirlerini ikiye katlayan İspanya örnek ülke olarak gösteriliyor. İspanya bu başarıyı kayıtlı olmanın maliyetini azaltma ve etkin denetim sistemi kurma sayesinde elde etmişti. Türkiye’nin de benzer yoldan gittiğini ifade eden kaynaklar, “Kayıtdışı ekonominin kayda alınması sayesinde elde edilecek gelir düşünüldüğünde, bunun, petrol bulmaktan farkı olmadığı görülür” dediler. İspanya’daki gibi, Türkiye’nin de vergi gelirini ikiye katlaması halinde yıllık yaklaşık 200 milyar TL yeni kaynak sağlanmış olacak.


bugün



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs