En Sıcak Konular

Avustralyalılar'ın İsrail'e tepkisi büyüyor

6 Haziran 2010 17:36 tsi
İsrail istihbaratı MOSSAD'ın, kısa bir süre önce Hamas üst düzey yetkilisi Mahmud El Mabhuh'a yapılan suikastta Avustralya pasaportları kullanmasına sert tepki gösteren Avustralya kamuoyu, İsrail'in geçtiğimiz hafta Gazze'ye yardım götüren gemilere ul

Sidney, Melbourne, Canberra, Brisbane, Perth ve Wollongong şehirlerinde düzenlenen ve binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen protestolarda İsrail hükümeti kınandı.

İsrail saldırısında hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşı için Avustralya'da bulunan Müslüman toplumlara ait dernekler, Sidney'de Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Auburn semtindeki Gelibolu camini ziyaret ederek, taziyede bulundular.

Aralarında Afganistan, Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır, Afrikalı Müslümanların bulunduğu grup taziye sonrası, saldırıda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Eski Avustralya müftüsü Şeyh Taj El-Din Hamid Hilaly'ninde bulunduğunu çok sayıda din görevlisi ve dernek temsilcisi, yaşanan olaylar nedeniyle üzüntülerini Türk toplumu temsilcilerine ilettiler.

TEPKİLER BÜYÜYOR

"Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım" sloganıyla yola çıkan insani yardım gemisine İsrail ordusu tarafından yapılan saldırıyla ilgili olarak Avustralya'nın Sidney, Melbourne, Canberra, Brisbane, Perth ve Wollongong şehirlerinde geniş katılımlı bir protestolar düzenlendi.

Sydney'in şehir merkezinde gerçekleşen protestoya binlerce kişi katıldı. Yolların uzun süre trafiğe kapatıldığı protestoda polis, olası bir olaya karşı geniş güvenlik önlemi aldı.

Gösteriye Avustralya Yeşiller Partisi destek verirken, insan hakları örgütleri, aktivistler, sosyalist dernekler, Avustralya yerlileri Aborjinlere ait gruplar, Güney Amerikalı dernekler, Müslüman ülkelere ait insani yardım kuruluşları ve çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Türkiye ve Filistin bayraklarının yer aldığı gösteride, protestocular İsrail'i lanetlerken, Avustralya hükümetine de uluslararası tepki gösterdiler.

Protestoda konuşan Avustralya eski müftüsü Taj El-Din Hamid Hilaly, İsrail'in bu ve buna benzer katliamları her zaman yaptığını belirterek, Avustralyalı Müslümanlar olarak Filistin halkının her zaman yanlarında olacaklarını söyledi. ''Türkiye geliyor.'', ''Dünya lideri Erdoğan'' şeklinde slogan atan Hilaly, Türkiye ve Türk hükümetinin gösterdiği cesaretin diğer Müslüman ülke liderlerine örnek olması gerektiğini söyledi.

Gösteride konuşan ve Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Auburn Belediyesi Başkan Yardımcısı İzzet Anmak, İsrail'in gerçek yüzünü dünyaya bir kez daha gösterdiğini söyleyerek, Avustralyalı parlamenterlerin konuya ilgisiz kalmadan tepkilerini göstermeleri çağrısında bulundu. Anmak ''One Minute'' diyerek, şehitler için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Avustralya Yeşiller Partisi adına konuşan milletvekilli Lee Rhiannon ise yapılan katliamı kınadıklarını belirterek, hükümetin de uluslararası platformda İsrail'e gerekli hukuksal yaptırımı yapmasını söyledi. Rhiannon, İsrail devletinin Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırarak, çevresindeki duvarları kaldırması çağrısında bulundu. Lee Rhiannon, "İsrail uyguladı ambargo ile binlerce sivilin açlıktan veya hastalık sebebiyle ölmesine sebep oluyor. Bu bir başka cinayet türüdür. Bu ambargoyu uyguladığı sürece insanlık suçu işlemeye devam edecektir." dedi.

Konuşmaların tamamlanmasıyla protestocular, polis kordonu eşliğinde Sidney'in şehir merkezinde yürüyüşe başladı.

GEMİLERDE İKİSİ GAZETECİ, 4 AVUSTRALYA VATANDAŞI DA VARDI

Saldırıya uğrayan yardım gemilerinde, ikisi gazeteci olmak üzere 4 Avustralyalı bulunuyordu. Saldırı sırasında MV Samoud adlı gemide bulunan foto muhabiri Kate Geraghty ve Avustralya'da yayımlanan Sydney Morning Herald gazetesinin muhabiri Paul McGeough'tan uzun süre haber alınamadı. Geçtiğimiz günlerde Avustralya medyası, iki gazetecinin de sağ olduğu ve İsrailli yetkililer tarafından alıkondukları bilgisini verdi. Haber sevinçle karşılandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Fairfax Yayın Grubu editörü Peter Fray, "En deneyimli Avustralyalı dış haber muhabirleri arasında bulunan Kate Geraghty ve Paul McGeough'nun güvende olduğunu öğrenmekten mutluluk duyduk." dedi. Peter Fray Avustralyalı yetkililerin, her iki gazeteci ve diğer 2 Avustralyalıyı güvenli bir şekilde dönebilmeleri için gerekli girişimlerde bulunduğunu söyledi.

(CİHAN)



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,636 µs