''Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'' | " /> ''Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'' | "/>

En Sıcak Konular

''Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak''

6 Haziran 2010 14:55 tsi
''Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'ye yardım götüren filoya İsrail tarafında düzenlenen saldırı için Cidde'de gerçekleştirilen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) İcra Komitesi Genişletilmiş Toplantısı'nda konuştu...

İsrail'in yardım gemilerine saldırısını "Bu olay, bölge tarihinde belirleyici bir andır." diye niteleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu yüzden birçok yerde saldırıyı "bizim 11 Eylül'ümüz" olarak nitelendirdiğini anımsatarak, "Bölgesel ve küresel bakış açımızda derin etkileri olacak ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak." dedi.  

Davutoğlu, Gazze'ye yardım götüren filoya İsrail tarafında düzenlenen saldırı için Cidde'de gerçekleştirilen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) İcra Komitesi Genişletilmiş Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İKT üyelerine hitaben "Hiçbir devlet hukukun üzerinde olamaz." vurgusu da yaptı. Davutoğlu, İsrail'in, "bu hukuksuz ve kabul edilemez davranışından dolayı" sorumlu tutulması gerektiğini dile getirdi.

Davutoğlu, konuşmasının başında İsrail'in yardım filosunu hedef alan barbarca saldırı karşısında İKT üyelerinin gösterdiği güçlü destek ve dostluktan dolayı memnuniyetlerini iletti. İsrail saldırısının "son derece uzun bir zaman içinde gördüğümüz en şoke edici olaylardan biri" olarak niteleyen Davutoğlu, "Bu olayda uluslararasında kurulu medeni ahlak kurallarının, açık denizlerde özgürlük tanıyan uluslar arası hukuk prensiplerinin, uluslararası insan hakları ve insani yasalarının hepsine baş kaldırılmıştır ve alçakça çiğnenmiştir." dedi.

TÜRKİYE TARİHİNDE İLK KEZ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI BAŞKA ÜLKENİN ASKERLERİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Gazze'ye yardım götüren filo hakkında da bilgi veren Davutoğlu, filonun 32 ülkeden yardım taşıyan silahsız sivillerden oluşmakta olduğuna ve tek amacının Gazze'ye yardım etmek olduğuna dikkat çekti. Ancak İsrail askerlerinin İsrail kara sahasından 72 mil ötede uluslararası sularda bu filoya saldırdığını anlatan Dışişleri Bakanı, "Türkiye tarihinde ilk kez, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başka ülkenin askerleri tarafından öldürüldü." dedi.

İsrail askerlerinin gemilere izin almadan çıktığını ve gemileri zorla Aşdod limanına götürdüğünü, sivilleri tutukladığını ve onlara iletişim hakkı tanımadığını kaydeden Davutoğlu "Bu yüzden İsrail'in eylemleri, eşkıyalık, korsanlık, önceden planlanmış cinayet, gasp içermektedir. Kısaca bu bir 'devlet terörüdür' hiçbir şart altında haklı gösterilemez." diye konuştu. Davutoğlu, Türkiye'nin "İsrail'in sorumlu tutulması ve bu sefer cezadan kaçabilmesine izin vermemek" için ulusal ve uluslararası düzeyde gerekli tüm tedbirleri almakta kararlı olduğunu vurguladı.

Ardından Türkiye'nin uluslararası düzeyindeki girişimleri anlatan Davutoğlu, hem BM Güvenlik Konseyi hem de BM İnsan Hakları Konseyi'nde tatmin edici bir ilerleme olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı "İsrail'in bu çabalara engel olmamasını umuyoruz ve bekliyoruz. İsrail'in yapacağı herhangi bir girişim, suçluluğunu kanıtı ve barbarca eylemlerinin onaylanması olacaktır." ifadelerini kullandı.

BU OLAY, BÖLGE TARİHİNDE BELİRLEYİCİ BİR ANDIR, ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

"Bu olay, bölge tarihinde belirleyici bir andır." diyen Davutoğlu, bu yüzden birçok yerde saldırıyı "bizim 11 Eylül'ümüz" olarak nitelendirdiğini kaydederek, "Bölgesel ve küresel bakış açımızda derin etkileri olacak ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak." dedi.

Davutoğlu devamında "Artık adaletsizlik ve insan haysiyetinin açık ihlali karşısında daha fazla sessiz kalamayız. Filodaki eylemcilerin kalbimize ve aklımız verdiği mesaj, hiçbir ablukanın veya duvarın, bedeli ne olursa olsun adalet ve barış arayanların toplu ve cesur iradesi karşısında sonsuza kadar duramayacağıdır." şeklinde konuştu.

"ARTIK BUNLAR 'HER ZAMANKİ OLAĞAN ŞEYLER' OLAMAZ"

Konuşmasında "Hiçbir devlet hukukun üzerinde olamaz." vurgusu da yapan Davutoğlu, İsrail'in, "bu hukuksuz ve kabul edilemez davranışından dolayı" sorumlu tutulması gerektiğini dile getirdi. Davutoğlu, "Artık bunlar 'her zamanki olağan şeyler' olamaz. Tüm dünyadan gelen kınamalar da bu yeni çağı müjdeliyor. İnsan haysiyeti, hukukun üstünlüğü ve barışçıl birliktelik temellerine dayalı adil, eşit ve uyumlu bir bölgesel ve küresel düzen inşa etmeye yönelik kolektif çabalarımızı artırmalı ve bu momentumdan faydalanmalıyız." ifadelerini kullandı.

İsrail saldırısının ayrıca çok uzun süredir açık olan bir gerçeği de gün yüzüne çıkardığını söyleyen Davutoğlu, "Gazze'nin haksız ablukası sürdürülemez ve İsrail'in saldırgan politikaları bölgesel istikrar ve barışa bir tehdit oluşturmaktadır." dedi.

Davutoğlu, konuşmasının son bölümünde ise İKT üyelerini Gazze ablukasının kaldırılması ve Arap-İsrail çatışmasının çözülmesi için birlikte çalışmaya çağırdı. Davutoğlu ayrıca "Dünyaya Gazze halkının yanında olduğumuza dair güçlü ve açık bir mesaj vermeliyiz, bu saldırıdan İsrail'in sorumlu utulmasına dair kararlılığımızı vurgulamalıyız." dedi.

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Dışişleri Bakanı Ahemt Davutoğlu ile Filistin temsilcisini yaptığı konuşmaların ardından, basın mensuplarına kapalı olan oturuma geçildi.

cihan



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs