En Sıcak Konular

İsrail kabinesi de ablukayı tartıştı

6 Haziran 2010 14:38 tsi
İsrail kabinesi de ablukayı tartıştı 

İsrail Sosyal Güvenlik Bakanı Yitzak Herzog, Gazze'ye uyguladıkları ablukayı kaldırma zamanının geldiğini söyledi.

İsrail Bakanlar Kurulu toplantısında, "Mavi Marmara" gemisine yapılan operasyondan sonraki gelişmeleri değerlendirildi.

Sosyal Güvenlik Bakanı Herzog, İsrail'in Gazze yardım filosuna yönelik tavrından dolayı dünya çapında yükselen eleştirilere duyarsız kalamayacağını, bundan sonra hem ablukayı kaldırmaları, hem de Gazze'ye silah kaçakçılığını önleme yollarını bulmaları gerektiğini belirtti.

Konunun "dost ülkelerle" müzakere edilmesini isteyen Herzog, bir taraftan Hamas için durumu güçleştirirken, diğer taraftan "Gazze halkının yaşamını kolaylaştırmak, ablukayı kaldırmak için yaratıcı, doğru çözümler bulmaya çalışmalıyız" dedi.

Soruşturma ve Türkiye

Bakanlar, BM'nin de destek verdiği, "Mavi Marmara" gemisinde 9 Türk'ün hayatını kaybettiği operasyonla ilgili soruşturma açılması konusunu ve Türkiye ile ilişkileri de değerlendirdi.

Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye ile giderek kötüleşen ilişkilere atıfta bulunarak, "Durumu büyük bir endişeyle takip ediyorum. Umarım, ilişkilerimizi geliştirme imkanını bulabiliriz" dedi.

Steinitz, bir ay kadar önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiğini ve Türkiye'nin İsrail'in OECD üyeliğini destekleyen ülkelerden biri olduğunu vurgulamak istediğini belirtti.

Bazı bakanlar gemiye saldırı nedeniyle devletin soruşturma komisyonu kurmasına itiraz ederken, Steinitz, "bu konuda en muteber çözümün İsrail parlamentosunca yapılacak bir soruşturma olacağını" savundu.

Bilim ve Teknoloji Bakanı Daniel Hershkovitz de bağımsız bir ülke olarak soruşturmayı kendilerinin yapması gerektiğini, Türkiye'nin de içinde olacağı bir komisyona karşı olduğunu söyledi.

Devlet Bakanlarından Avişay Braverman ise "uluslararası katılımcılarla bir soruşturma komisyonunun kurulmasına" destek verdi; "İsrail bu konuda işbirliğine gitmelidir. Goldstone (soruşturmasında) olanlar tekrar edilmemelidir" dedi.

Netanyahu: "Askerlere saldıranlar kontrol edilmedi"

Bu arada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Bakanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "Mavi Marmara" gemisinde geçen Pazartesi günü olan bitenlerle ilgili kendilerine ulaşan yeni bilgileri aktardı.

"Askerlere saldıran grubun gemiye ayrı ayrı, farklı kentlerde bindiklerini, organizasyonların farklı farklı yapıldığını, böylece güvenlik kontrollerinden geçmediklerini" söyleyen Netanyahu, söz konusu grubun amacının İsrail askerlerine zarar vermek olduğu yolundaki iddialarını yineledi.

Netanyahu, bu bilgilerin ve "gerçeğin", ancak denizdeki ölümlü olaydan sonra dünya kamuoyuna yayıldığını söyledi. İsrail askerlerince dün Aşdod Limanı'na çekilen "Rachel Corrie" gemisine de değinen Netanyahu, bu gemiyi "bir insani yardım seferi" olarak nitelendirirken, "Mavi Marmara" için "teröre destek veren aşırı unsurların nefret seferi" nitelemesini yineledi.

Gemilerle gelen insani yardımları şimdi Hamas'ın Gazze'ye sokmadığını söyleyen Netanyahu, "Bu da gösteriyor ki, Hamas için önemli olan Gazze halkına yardım değil, provokasyondur" diye konuştu.

cnnturk



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,958 µs