En Sıcak Konular

Bakan Eker: Et fiyatlarının yüksek olmasının sebebi...

6 Haziran 2010 14:15 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 16 bin ton ithal et ihalesini, et fiyatlarını dengelemek için yaptıklarını belirterek, "Ülkemizde diğer ülkelere göre et fiyatlarının yüksek olmasının en büyük sebebi yem maliyetleridir." dedi.

Bir dizi ziyaret, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Amasya'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yapılmakta olan Suluova Organize Besi Bölgesi'ni ziyaret ederek, burada besicilerin sorunlarını dinledi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, burada yaptığı açıklamada, tarım ve besicilik alanında hükümetin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şu an Suluova'ya kurulmakta olan Besi Organize Sanayi Bölgesi'nin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden Bakan Eker, "Önceleri hayvancılık köylerde, kırsal alanlarda yapılıyordu, şeker fabrikalarının kurulması ile bu, şehir merkezlerine indi. Bunları şehirlerden uzaklaştırmak için bir ilk olarak Organize Besi Sanayi projelerini gerçekleştiriyoruz. Besiciliği şehir merkezlerinden alarak bu şekilde daha profesyonel bir halde şehirden uzak yerlerde yapmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Eker, Besi Organize Sanayi bölgelerinde hayvanların gübresine kadar her şeyinin değerlendirileceğini kaydetti. Eker, şöyle konuştu: "Besi Organize Sanayilerimiz tamamlandığında girdiler toplu olacağı için bu girdilerin maliyeti daha da düşecek. Suluova'daki Besi Organize Sanayi Bölgesi projemiz ilk proje ve tamamlanmak üzere. Bu projemiz tamamlandığında başarısını göreceğiz ve yaygınlaştıracağız. Şu an Suluova'nın dışında Diyarbakır ve Çubuk'ta bu şekilde projelerimiz devam ediyor."

Et fiyatları hakkında da açıklama yapan Bakan Eker; besicilerin tüm sıkıntılarını bildiklerini, üreticilerin ve Türkiye'nin zararına olacak hiçbir gelişmeye müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Biz 16 bin ton ithal et ihalesi yaptık, bu, sadece et fiyatlarını dengelemek içindi. Ülkemizde diğer ülkelere göre et fiyatlarının yüksek olmasının en büyük sebebi yem maliyetleridir. Diğer ülkelerde etin ucuz olmasının sebebi ise girdilerin maliyetinin daha düşük olması ve yemi doğal yollardan elde etmeleridir. Et balık kurumlarının özelleşmesi yanlış bir proje idi, bu çalışma bizden önceki hükümet tarafından yapıldı. Ülkemizde en son özelleşmesi gereken kurum Et Balık Kurumları dır. Biz iktidara geldiğimizde özelleşmeyen bir kısım Et Balık Kurumlarını kurtardık. Tabi özelleşen Et Balık Kurumları şu an sektör dışına çıkmış durumda. Hayvancılık sektörünün temel dinamikleri çiftçiler ve tarım sektörüdür. İthale dayalı sektör gelişmesini değil, yerli üretimin gelişmesini hedefliyoruz. Bu doğrultuda projelerimizi uyguluyoruz. Hayvancılığı daha verimli kılmak için şu ana kadar 1 milyar 250 milyon lira destek verdik, desteklerimiz devam ediyor."

Bakan Eker, ayrıca, Amasya'nın bir tarım şehri olduğunu, şu ana kadar Amasya'da kırsal kalkınma yatırımları ile ilgili 39 tesise yüzde 50 destek verdiklerini, tarım ve sanayi entegrasyonuna 6.5 milyon lira verdiklerini söyledi.

Bakan Eker, "Tarım ve hayvancılıkta 2010 yılı projeleri yarısı Avrupa Birliği, yarısı da Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere desteklenecek. Amasya bu konuda en fazla destek alan illerden bir tanesidir. Ayrıca, meyve ve bahçe ekipmanlarında yüzde 50 oranında desteğimiz var. Şu ana kadar 545 civarında projeye destek verdik. Amasya da tarım reformu projesi ile üçü bir arada yaptığımız çalışma var. Bunlar tarla içi geliştirme, toplulaştırma, kapalı sistem sulama projeleridir." diyerek sözlerini tamamladı.

Tarım Bakanı Eker'e, AK Parti Amasya Milletvekili Akif Gülle, Avni Erdemir, Amasya Valisi H. İbrahim Daşöz, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Suluova Kaymakamı O. Aslan Canbaba, Suluova Belediye Başkanı Mahmut Boz, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda besici eşlik etti.

 
cihan



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,808 µs