En Sıcak Konular

Mavi Marmara yolcularına Üsküp'te sıcak karşılama

6 Haziran 2010 12:11 tsi
Gazze Filosu'nda bulunan iki Makedonya vatandaşı için Üsküp'te karşılama töreni düzenlendi.

Perşembe günü İstanbul'a THY uçağıyla getirilen "Mavi Marmara" yolcuları arasında üç Makedonya vatandaşı da bulunuyordu. İki gün İstanbulda konaklayan Sami Emin, Sead Ramadani ve Yasmin Recepi isimli insani yardım aktivistleri dün öğlen saatlerinde memleketleri Üsküp'e geçti. Havalimanında büyük bir kalabalık bu üç aktivisti Filistin, Arnavut, Makedon ve Türk bayraklarıyla karşılamakla birlikte Makedon medyası da bu olaya büyük ilgi gösterdi. Karşılama esnasında duygulu anlar yaşanırken bu üç aktivistin aileleri yakınlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

Akabinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan aktivistler "Mavi Marmara"nın tüm insanlığın vicdanını taşıdığını belirttiler. Jasmin Recepi, İsrail'in bu gemi sayesinde çok ürktüğünü ve artık eskisi kadar rahatça zulüm yapmaya cesaret edemeyeceğini ifade etti.

Sami Emin ise "Mavi Marmara dünyanın bir maketi idi. Dünyada nasıl birlikte yaşanacağını, herkese nasıl yer verilebileceğini ve zulme karşı nasıl ortak hareket edileceğini öğrendik" şeklinde demeç verdi. Diğer katılımcı Sead Ramadani de "uluslarası sularda bu şekilde katliam yapan bir ülke olan İsrail'in başı çok ağıracaktır" dedi. Tüm insanlığın vicdanını bir gemiye sığdırmanın çok büyük bir olay olduğunu belirten Makedonyalı aktivistler bu imkanı sağlayan IHH insani yardım vakfına, verdiği destekle Filistin ve dünyanın diğer bölgelerinde mazlumların sesi olan Türk Hükümetine, İsrail'de cezaevinde iken onları ziyaret eden Makedonya Tel Aviv konsolosluğuna ve İstanbul'da onlara her türlü ilgiyi gösteren Makedonya İstanbul başkonosolosu Zerrin Abbas'a teşekkür etti.

Geçtiğimiz günlerde Akdeniz'de İsrail katliamı Makedon medyasında genişçe yer almıştı. Bu insani yardım hareketinde Makedonya'dan da katılımcıların yer alması bu meselenin gündemde daha ciddi bir şekilde oturmasını sağladı. Ancak İsrail'in iddia ettiği gibi IHH İnsani Yardım Vakfı'nın Hamas ile olan bağlantısına dair iddilar Makedon medyasında da yer aldı. Bu yüzden bu konuda Makedonyalı aktivistlere çok sayıda soru yöneltildi. Bu vicdanî hareketin İsrail tarafından terörist harekete dönüştürülmek istediğini belirten Makedonyalı aktivistler, böyle bir durum olması halinde IHH'nın önderliğinde olan bu hareketin uluslarası bir boyut kazanma şansı olamayacağının altını çizdi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken yakın geçmişte Bosna savaşı, Kosova savaşı ve Makedonya krizinin taze tecrübelerini taşıyan Makedonya Müslümanları böyle bir harekette temsil edilmenin çok gurur verici olduğunu belirtti.

dunyabulteni

 



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,775 µs