En Sıcak Konular

ABD’yi tedirgin eden oylama

6 Haziran 2010 10:21 tsi
ABD’yi tedirgin eden oylama     
İran’a karşı yeni yaptırımlar konusundaki kararı iki hafta içinde BM Güvenlik Konseyi’nden geçirmek isteyen ABD, Türkiye’nin “Gazze kartını” oynamasından endişeli.

Ankara’nın yaptırımlar karşılığında Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşabileceği öne sürüldü.

GAZZE Şeridi’ne giden Türk insani yardım gemisine kanlı bir baskın düzenleyen İsrail’in yarattığı uluslararası kriz sürerken, ABD’nin bir numaralı dış politika önceliği hâlâ İran. Obama Yönetimi, nükleer programı konusunda işbirliğine yanaşmayan İran’a yeni ekonomik yaptırımlar getirmek üzere 21 Haziran’a kadar BM Güvenlik Konseyi’nde oylama yapmayı planlıyor. Ancak gemi baskını, dengeleri değiştirebilir.

21 Haziran son tarih

Brezilya ile birlikte, İran meselesinde diplomatik çabaların sürdürülmesi gerektiğini savunarak ek yaptırımlara karşı çıkan Türkiye’nin, ABD’nin isteğini yerine getirmek için Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşabileceği belirtildi.

ABD’nin dış politika alanında faaliyet gösteren düşünce kuruluşlarından Just Foreign Policy’nin ulusal koordinatörü Robert Naiman, Huffington Post Gazetesi’ne yazdığı makalede, “Türkiye ve Brezilya, dilerlerse ABD’yi hedefe ulaşmaktan men edebileceklerini göstermek zorundalar” dedi. Naiman’a göre iki ülke, “20 Haziran’a kadar Gazze ablukasının kaldırılmasını istiyoruz. Bu, İran’dan çok daha acil bir mesele” diyerek ABD’yi zora sokabilir. Ablukanın, ABD desteği olmadan süremeyeceği kabul ediliyor.

15’te 9 gerekiyor

Ek yaptırımların kabul edilmesi için Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden 9’unun evet oyu vermesi yetiyor. Ancak ABD, uluslararası meşruiyeti artırması için “oybirliği” istiyor. Bugüne kadar sadece Türkiye, Brezilya ve Lübnan, yaptırımlara karşı olduğunu açıkladı. Üç ülke, şu geçici üyelerden 4’ünü daha yanlarına çekerek yaptırımları engelleyebilir: Avusturya, Japonya, Bosna, Uganda, Meksika, Gabon ve Nijerya.

Verilecek çekimser oy sayısı bile, uluslararası kamuoyunun gelecekteki İran politikasını şekillendirmesi açısından kritik önemde. New York Times’ın yorumuna göre ABD bu konuda endişeli olsa da, yaptırımların iki haftaya kadar geçeceğini düşünüyor. İsrail’in de, ABD’nin İran’ı gerekçe gösteren baskısıyla, Türkiye’yi kızdırmamak için gemidekileri hemen serbest bıraktığı bildirilmişti.

hurriyet



Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,164 µs