En Sıcak Konular

Kiracının çilesi sil baştan!

6 Haziran 2010 10:13 tsi
Emlak vergisindeki artış kiracıları da zorlayacak. Çünkü...

2010 yılı bina metrekare bedellerindeki artış pek çok yerde kiracıya da yansıyacak. Gelir Vergisi Kanunu’ndaki emsal kira bedeli uygulaması nedeniyle, yeni uygulama ev sahiplerine vergisi fahiş artan ama kirası düşük kalan yerlerde, yeni kira kontratları için pazarlık yapmanın yolunu açacak.

YASA İPTAL EDİLEBİLİR

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkan Yardımcısı Ahmet Akbaba, Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesine göre, gayrimenkulünü kiraya verenlerin o gayrimenkulün Emlak Vergisi değerinin yüzde 5’inin altında kira beyan edemediğini hatırlatarak, vergilerdeki artışın kira beyanlarını da yukarı çekeceğini, bunun da kimi zaman kiralarda artışa yol açabileceğini söyledi.

Akbaba “Diyelim ki bir evin değeri 100 bin lira. Bundan 2 bin 600 liralık istisna düşüldüğünde 97 bin 400 liralık matrah bulunur. Bu binanın yıllık kira geliri en az 4 bin 870 lira olarak beyan edilmeli. Aylık kirası 405 liraya denk geliyor. Eğer o mülkün kirası 300 lira ise ev sahibi bunu gerekçe göstererek kiraya artış yapmaya kalkışabilir” dedi. Emlak vergisinde bu yıl değişen hesaplama yönteminde evin ya da işyerinin değerine arsa payı da ekleniyor. Böyle olunca, bazı evlerin değeri piyasa değerinin de üzerinde çıkıyor. Bu da emlak vergilerini aşırı yükseltiyor. Ahmet Akbaba vergilerdeki artışı engellemenin ancak söz konusu kanun ve yönetmeliğin iptali ile mümkün olabileceğini, tüketici derneklerinin geniş bir destek sağlaması halinde yasayı iptal ettirebileceğini savundu.

KİRA KANUNU’NA DİKKAT

TÜSİAV Emlak Kurulu Başkanı Salim Taşçı bu konudaki başka bir belirsizliğe dikkat çekti. Taşçı kiraların kanun gereği enflasyonun üzerinde artırılamayacağını hatırlatarak, emsal bedelden dolayı fahiş artış talep edilemeyeceğini aksi taktirde Kira Kanunu’nun da iptalinin gerekeceğini savundu. Taşçı ev sahiplerinin pazarlık yaparken piyasada çok sayıda boş daire olduğu gerçeğini unutmamasını önerdi.

Arsası değerlenen yerde kira da mı yükselecek?

İstanbul Şişli 19 Mayıs Caddesi’nde, net alanı 140 metrekare olan bir dairenin, emlak vergisi asgari değeri, 1 milyon 300 bin lira. Bu daireyi kiraya veren ev sahibi, yıllık kira geliri olarak en az 65 bin lira bildirmek zorunda. Bu da ayda 5 bin 500 lira kira anlamına geliyor. Bu durumda ev sahibi yeni kontrat zamanı geldiğinde, kiracısına evin kirasını bu seviyeden göstermesi gerekeceğini belirterek kiraya artış yapmasını isteyebilecek. Bu da ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirecek.

bugün



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,142 µs