En Sıcak Konular

Hugh Pope: Türkiye'nin duruşu Batı için bir ders

5 Haziran 2010 13:49 tsi
Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Hugh Pope, The Guardian gazetesindeki makalesinde Türkiye'nin Ortadoğu'daki yükselişine dikkat çekerek, izlenen politikanın Batı'ya ders niteliğinde olduğunu yazdı.

Türkiye'nin, Batı'nın Filistin'deki insanlık dramını 'görmezden gelen' politikasını değiştirmeye çalıştığını vurgulayan Hugh Pope, Türkiye'nin bunu yaparken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi yasal yolları denediğini yazdı. Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliğin mevcut Türk hükümetinin bir ideolojisi ya da hedefi olmadığına işaret eden Pope, daha iki yıl önce aynı hükümetin İsrail ile Suriye arasında barış görüşmelerine arabuluculuk yaptığını hatırlattı.

Türkiye'nin Ortadoğu'da yükselen profili ile Batılı müttefikleri arasında izlediği politikanın yeni soru işaretleri doğurduğuna dikkat çekilen makalede, "Kendi bölgesine istikrar getirmeye çalışan Türkiye'nin bu çabaları, son on yıldaki politikanın karakteristik özelliğini yansıtıyor. Türkiye yakın zaman önce Ürdün, Suriye, Lübnan, Libya ile vizeleri kaldırdı. Bu politikanın amacı sadece vizeleri kaldırmak değil, aynı zamanda yeni yol ve iletişim kanallarını açık tutmak, enerji altyapılarını geliştirmek, serbest ticaret bölgesi oluşturmak ve ortak kabine toplantıları gerçekleştirmek. Buna benzer adımlar kendi bölgesinde bulunan diğer ülkelerle de atılıyor. Türkiye açıkça 'çatışma döngüsünü' sona erdirecek olan dersleri AB'den taklit ediyor." denildi.

Türkiye'nin izlediği politikanın 'Ortadoğulu' ya da 'İslami' bir politika olmadığının altını çizen Hugh Pope, bu politikaların aynı zamanda Müslüman olmayan Rusya ve Yunanistan gibi ülkelere de uygulandığını ve bunun bazı kesimlerin dillendirdiği gibi 'eksen kayması' da olmadığının da altını çizdi.

Bu yüzden Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinde yaşadığı sorunların Batı'ya bir tepki olmadığını vurgulayan Pope, Türkiye'nin bu duruşunun AB'ye bir ders olduğunu söyledi.

(CİHAN)



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,164 µs