En Sıcak Konular

Eski Milletvekili Barak ve Netanyahu için suç duyurusunda bulundu

5 Haziran 2010 13:48 tsi
Gazze'ye yardım malzemesi götürürken İsrail'in saldırısına uğrayan "Mavi Marmara" gemisinde bulunan eski Alman Sol Parti milletvekili hukukçu Norman Paech, İsrail Savunma Bakanı ve Başbakanı başta olmak üzere saldırı emrini veren yetkililer hakkında d

Paech, Hamburg'un Altona ilçesinde, İsrail saldırısı sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunan Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği Temsilcisi Nadir El Sakka ile birlikte yaşadıklarını anlattı. Toplantıda Sol Parti Federal Meclis Grup Başkan Vekili Jan van Aken de hazır bulundu.

Kendisinin hukukçu olduğunu hatırlatan Paech, İsrail'in açıkça uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı hareket ettiğini, bu saldırının adeta kasten öldürme, özgürlüğe el koyma, mala zarar verme suçlarını içerdiğini belirterek, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Başbakan Binyamin Netahyahu başta olmak üzere diğer yetkililer hakkında dün savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Paech, "Almanya da kendi vatandaşlarına uygulanan bu saldırının kasten kaçırma ve kaçırılma olduğu ve zorbalık kullanıldığı yönünde İsrail devletine suç duyurusunda bulunmalı. Türkiye de kendi gemisine saldırıldığı ve haklarına tecavüz edildiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanına başvurmalı" dedi.

Saldırı sırasında kameralarına, bilgisayarlarına İsrail askerleri tarafından el konulduğunu, görüntülerinin ve eşyalarının İsrail tarafından kendilerine geri verilmeyeceğini bildiğini belirten Paech, "İsrail'e karşı ayrıca maddi tazminat davası açmayı düşünüyorum. Bu açıkça gasp, soygun, yağmalama ve zorbalıktır. Gemiye yapılan saldırı adeta savaş anında uygulanan zorbalık gibiydi" diye konuştu.

Tamamen insani yardım amaçlı Gazze'ye hareket ettiklerini ve bu kadar şiddet dolu bir saldırıyı hiç düşünmediklerini ifade eden Paech şunları söyledi:

"Doğrusu bu kadar saftık. Başımıza bir şey geleceğini tahmin ettik, ama bu kadarını da değil. Hiçbir şeyden korkmadım. Çünkü her zaman yanımda Arapça konuşan Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği temsilcisi Nadir El Sakka vardı. İnsan iki kişi olunca kendini daha iyi savunuyor. Uluslararası sahada bulunan bir gemiye saldırı, tamamen toprak bütünlüğü ve egemenlik ilkesine de aykırı. İsrail askerlerinin Türk, Arap yolcular ile Avrupalı yolculara farklı muamele etmesi, ırkçı bir tutumdan başka bir şey değil. Hukukçu olarak şunu söyleyebilirim: Hiçbir ülkeye ait bir bölgede bulunmadık. İsrail yalan söylüyor. Konunun uluslararası araştırma komisyonu tarafından araştırılmasına bile karşı çıkıyor. Tamamen sivil donanımlı bir gemiye savaş ortamlarındaki gibi önceden planlı ve hazırlanmış askerlerle karşılaştık."

-"BENCE 18 ÖLÜ, 50 YARALI VARDI"-

İsrail hükümetinin televizyonlarda gösterdiği görüntülerin hiçbirinin doğru olmadığını ifade eden Paech şöyle devam etti:

"Kanaatimce 18 ölü, 50 yaralı vardı. Ancak 9 ölü ya da 30 yaralının olduğu söyleniyor. Daha fazla da kayıp olduğuna inanıyorum. İsrail gerçekleri yansıtmıyor. İnternet sitelerinde gemi anındaki görüntüleri gördüm. Onlar bizim bulunduğumuz geminin değil ki. İnternette gösterilen gemi küçük bir gemi, bizim bulunduğumuz büyük bir yolcu gemisiydi. Ayrıca insanlar hareket ediyor onların gösterdiği görüntülerde. Ellerimiz kelepçeliyken, hareket etmemiz mümkün mü? Tamamıyla dünya kamuoyu İsrail hükümeti tarafından yanlış yönlendiriliyor."

Gazze'ye uygulanan ambargo kaldırılmadıkça, Filistin'in egemen varlığı kabul edilmedikçe İsrail'in saldırılarını sürdüreceğini kaydeden Paech, Gazze'ye insani yardım götürmek amacıyla tekrar bölgeye gitmek için hazırlık yapabileceğini sözlerine ekledi.

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği temsilcisi El Sakka ise, insani yardım malzemeleri götürmek için Gazze'ye gitmek istediklerini ifade ederek yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Gemide ne silah ne de başka bir şey vardı. Tıbbı malzemeler, öğrencilere okul malzemeleri gibi şeyler vardı. Bu denli vahşi bir katliam gibi saldırının olabileceğini hiç düşünmedik. Üstelik uluslararası sularda. Saldırı anında gaz bombası atıldı. Battaniyelerin altına girmek zorunda kaldık. İsrail askerlerinin gemiye girdiklerini gördüm. Yaralılar, ölüler gördüm. Çok kötü bir durum vardı. Ellerimiz arkadan bağlandı, saatlerce bir şey yiyemedik. Üstelik diyabet hastasıyım. Gemideki herkes barış yanlısıydı. Birçok insanla tanıştım. Akademisyenler de vardı. Normal vatandaş da vardı gemimizde. Hepimiz insani yardım eli uzatmak için Gazze'ye doğru yol almıştık. İsrail, barıştan yana olmadığını bir kez daha göstermiş oldu."

Sol Parti Federal Meclis Grup Başkan Vekili van Aken de İsrail hükümetinin uluslararası kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini söyleyerek, İsrail saldırısını kınadı.



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,839 µs