En Sıcak Konular

New York'ta Filistinli ve İsrailliler arasında gerginlik

5 Haziran 2010 10:43 tsi
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı, New York'ta protesto edildi.

"Amerika Arap Müslüman Federasyonu" ve "Amerika Müslüman Derneği" tarafından düzenlenen ve Genç Türkler Derneğinin de katıldığı protesto gösterisi, New York'un ünlü Times Meydanı'nda İsrail aleyhine atılan sloganlarla başladı.

Türk ve Filistin bayrakları taşıyan kalabalık grup, güvenlik güçlerinin kontrolü altında, Times Meydanı'ndan 42. Cadde boyunca yürüyerek önce Bryant Park'a, ardından Birleşmiş Milletler binasının karşısındaki Türkevi'nin önüne geldi.

Yürüyüş boyunca "Gazze'deki ablukayı kaldırın", "Filistin'e özgürlük", "Çok yaşa Türkiye, çok yaşa Erdoğan", "ABD, İsrail'e yaptığın yardımı durdur" ve "Filistin'e dönme hakkı var" şeklinde sloganlar atıldı ve pankartlar taşındı.

Türklerin de olduğu kalabalık gruba, Arap ve Müslüman olmayan Amerikalılarla ön saflarda koyu dindar Yahudiler de katıldı.

Kendilerine "Ortodoks Museviler-Hasidik" denen ve İsrail devletine karşı olan bu grup, ellerinde "Musevilik, Gazze'deki Siyonist Mezalimi Kınar" yazılı pankartlar da taşıdı. Grubun taşıdığı pankartlar arasında Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybeden 9 Türk'ün resimleri de vardı.

-TÜRKEVİ'NE GELİŞ-

Protestocular, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğunun içinde bulunduğu Türkevi'nin önüne geldiklerinde "Yaşasın Türkiye, Yaşasın Erdoğan" sloganları attı.

"Amerika Arap Müslüman Federasyonu" Başkanı Wael Mousfar ve "Amerika Müslüman Derneği" Başkanı Abdulhafid Cemal, ellerinde bir demet çiçek ve bir mektupla Türkevi'ne girerek BM Daimi Temsilciliği makamına çıktı.

BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan'ın BM'de toplantıda olması dolayısıyla 1. Müsteşar Hüseyin Müftüoğlu ile görüşen Mousfar ve Cemal, Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşı için taziyelerini iletti. Görüşmede iki dernek temsilcisi, Türkiye'ye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tebriklerini ileten bir mektup sundu.

Daha sonra İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalık grup, alanda kurdukları sahneye çıkarak İsrail aleyhinde slogan atmaya devam etti.

Grup, Mavi Marmara gemisinde hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak Fatiha okudu. Bu arada, 42. sokağın karşı tarafında toplanan bir grup İsrailli de ellerindeki İsrail ve ABD bayraklarıyla slogan attı.

Protesto gösterisi sırasında İsrail tarafından, kalabalık gruba yönelik sözlü sataşma oldu. Bunun üzerine Filistinli birkaç kişi İsraillilerin bulunduğu tarafa gitti. Polisin araya girmesiyle olay büyümeden önlendi.

Gruplar, protesto gösterisinin ardından New York polisi tarafından kendilerine ayrılan alandan bir süre ayrılmadı. İsrail'i kınayan grup ile İsrailli grup bir süre karşılıklı sözlü sataşmalarda bulundular ve daha sonra dağıldılar.

-WAEL MOUSFAR-

"Amerika Arap Müslüman Federasyonu" Başkanı Filistin asıllı Amerika vatandaşı Wael Mousfar, protesto gösterisi sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Gazze'deki cesur duruşu dolayısıyla büyük takdir topladığını, aynı duruşu Arap liderlerin de göstermesini istediklerini belirtti.

"Başbakan Erdoğan, biz Müslümanları, bu mücadelede çok gururlandırdı" diye konuşan Mousfar, Erdoğan'ın Filistin davasını savunmada, Arap-Arap olmayan bölünmüşlüğüne son verdiğini, Müslümanları birleştirdiğini söyledi.

Mousfar, Türk misyonundaki görüşmelerinde Mavi Marmara gemisindeki ölümleri kınadıklarını, başsağlığı dileklerini ilettiklerini de söyledi.

Koyu dindar Musevilerin de kendilerine her zaman destek verdiğini söyleyen Mousfar, "Hasidikler, Filistin'de İsrail bayrağı altında değil, Filistin bayrağı altında yaşamak ister" diye konuştu.

Gösteriler sırasında grup zaman zaman tekbir de getirdi.



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,870 µs