En Sıcak Konular

Bizimkiler onlardan daha orjinal!

5 Haziran 2010 08:24 tsi
Bizimkiler onlardan daha orjinal! "Gazetelerden bir şey öğrenilmez diyenler yanılıyor. İnsan sadece gazetelerin sayfalarını çevirerek bile dünyada neler olup bittiğini anlayabilir. "

...

Maalesef Türk basınındaki İsrail yandaşlarının ilk günden bu yana gösterdikleri performans şapka çıkarılacak cinstendi. Hatta İsrail’in katliamını savunma yolunda masaya koydukları argümanlar Avrupa ve Amerika’daki meslektaşları için bile ilham kaynağı oldu. Sözgelimi “uluslararası Siyonizm’in yayın organı” diye nitelenen The Wall Street Journal’da çıkan “Erdogan and the Decline of the Turks” (Erdoğan ve Türklerin Çöküşü) başlıklı yazıda ileri sürülen argüman hiç de orijinal değildi.

Çünkü “Başka bir ülke de sizin Kürtlere bir yardım konvoyu gönderseydi siz ne hissederdiniz?” sorusu aslında bir Türk gazetecinin bir gün önce çıkan yazısında kullanıma sunulmuştu. Demek ki bizimkiler çok daha yaratıcı. Üstelik bizimkiler Türkiye’deki Kürt meselesiyle Gazzedeki durumun mukayese edilemeyecek konular olduğunu Amerikalı dostlarına göre çok daha iyi bildikleri halde bunu yapabiliyorlar. Bu kadarı ekstra yetenekle olur!

***

WSJ’den bahsetmişken, Fethullah Gülen’in bu gazeteye vermiş olduğu mülakat da epeyce yankı uyandırdı. “İHH’nın adını yeni duydum” diyen Hocaefendi’nin “bu yardım kampanyası İsrail makamlarından izin alınarak yapılmalıydı” anlamındaki sözleri de içinde bulunduğumuz atmosfer içinde ciddi tepkilere yol açabilir. Hocaefendi’ye atfen yayınlanan sözler cenazelerin defnedildiği bir ortamda duyguları zaten hassas durumda olan birçok insanı fazlasıyla üzmüş görünüyor. En azından şimdilik internet ortamında yapılan tartışmalar ve yorumlar bunu gösteriyor. Bunu bir not olarak belirtelim.

***

İnsani yardım konvoyuna yönelik İsrail saldırısı konusunun ele alınışında özellikle Amerikan medyasının tutumunda bir ayrıntı dikkat çekiyor. Amerikan sistemi içindeki “karar alıcı”lara hitap eden yayınlarda farklı, toplumun geneline hitap eden yayınlarda ise daha farklı bir dil kullanıldığı görülebiliyor.

Ana akım medya organlarında, özellikle de Yahudi sermayesinin kontrolündeki gazetelerde İsrail tarafını savunmaya çalışan, bu arada insani yardım gönüllülerini “saldırgan taraf” olarak göstermeye kadar varan bir bakış açısı hâkim. Buna mukabil sokaktaki adama değil, politika şekillendirici kabul edilen bir kesime hitap eden yayınlarda İsrail yönetiminin ne kadar aptalca davrandığı, bu olayın sonuçlarının Siyonist devletin aleyhinde olacağı, Türkiye’nin bölgesel gücünün bir sınavdan daha başarıyla geçtiği vs. gibi görüşler dile getiriliyor.

Sözgelimi Demokratlara yakın bilinen Foreing Policy dergisinde Joshua Keating “What’s the Right Way to Board a Hostile Ship?” (Düşman gemisine çıkmak için doğru yöntem nedir?) başlıklı ve İsrail tarafına sempatisini gizlemediği yazısında yapılan işin teknik olarak uluslararası korsanlık kapsamına girdiğini itiraf edebiliyor.

Yine benzer bir seçkinler kitlesine hitap eden, Yahudi asıllı George Friedman’ın yönetimindeki Stratfor’un yayımladığı analizlerde de İsrail yönetiminin Türk tarafının tuzağına düşmesinden ve süreç sonunda çok ağır bir yenilgi almış olduğundan söz ediliyor.

İbrahim Kiras / Star



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,750 µs