En Sıcak Konular

Yunanistan, İsrail'e karşı bağımsız komisyon kurulması çağrısı yaptı

4 Haziran 2010 17:27 tsi
Yunanistan, Gazze'ye yardım götüren gemilere kanlı baskında bulunan İsrail'e karşı aktif politika için harekete geçti. AB ve BM Güvenlik Konseyi'ne bir yazı gönderen Atina, baskının bütün yönleriyle bağımsız bir komisyon tarafından araştırılmasını dest

Atina, İsrail'in gemilere kanlı baskın yapması konusunda Güney Kıbrıs ile ortak hareket etme kararı aldı. Daha aktif bir politika izlemeyi hedefleyen Atina, AB ve BM Güvenlik Konseyi'ne yazı yazarak baskının bütün boyutlarıyla ve bağımsız komisyonlar tarafından araştırılmasını desteklediğini bildirdi.

Bu arada bugün mecliste yaptığı konuşmada Başbakan Yorgo Papandreu, İsrail'in yardım gemilerinde bulunanlara şiddet yaparak müdahalede bulunduğunu söyledi. Papandreu, Yunan vatandaşların sağlıklı şekilde ülkeye dönmesinden duyduğu memnuniyetini de ifade etti.

YUNAN VE RUMLAR, GAZZE'YE İNSANİ YARDIMA KOLAYLIK SAĞLAYACAK

Başbakan Papandreu, Rum lider Dimitris Hristofyas ile bir görüşme yaparak Gazze'ye insani yardım akışının sağlanması için ortak girişimde bulunmayı kararlaştırdı. Bunun neyi kapsadığı henüz tam olarak bilinmiyor. Rumlar, Gazze'ye giden yardım gemilerinin Kıbrıs'a yanaşmalarına izin vermemişti. Buna benzer konularda Atina'nın desteğini de alan Rum tarafının kolaylık gösterebileceği ileri sürülüyor.

ATİNA, YARDIM GÖNÜLLÜLERİNİN ŞAHİTLİKLERİNİ KAYDEDİYOR

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, İsrail tarafından tutuklanan Yunan vatandaşlarına kötü muameleye ilişkin, bakanlığın bütün yardım gönüllüleriyle görüşmeler yaptığını söyledi. Şikayet ve şahitliklerinin dinlenerek kaydedildiğini anlatan Sözcü, eksik eşyalarının da tespit edildiğini kaydetti. Toplanan bu bilgiler, İsrail ile yapılacak görüşmelerde kullanılacak.

Yunan hükümeti, İsrail baskının "bağımsız bir komisyon tarafından bütün yönleriyle araştırılmasını" destekliyor. Bununla yetinmeyen Yunan hükümeti, AB'yi de harekete geçirmeye hazırlanıyor. AB'ye ve BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilen birer yazıyla, "saldırının bütün boyutlarıyla tatmin edici şekilde araştırılması" isteniyor. Bunun İsrail'in yararına olduğu vurgulanıyor. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, Gazze'ye insani yardım akışının sağlanması için gerekli çabaların sürdürülmesini de kararlaştırdı.

ATİNA, İSRAİL'E KARŞI ATAĞA GEÇTİ

Atina, İsrail'in saldırısından sonra İsrail'in Atina Büyükelçisi'ni iki defa Dışişleri Bakanlığına çağırmış, gerekli şikayetlerde bulunmuştu. Kanlı baskından İsrail'i sorumlu tutmuştu. İsrail'le ortak yapılan hava kuvvetleri eğitim tatbikatına son vermişti. İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı'nın Atina ziyareti de gerçekleşmemişti.

Bu arada Papandreu, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail dışişleri bakanıyla telefonla görüşmelerde bulunmuştu. Öte yandan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, önümüzdeki hafta Arap ülkelerin Atina büyükelçileriyle bu konuda bir görüşme yapacak.

(CİHAN)



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,899 µs