En Sıcak Konular

'Sivillere müdahale biçimi çirkindi'

4 Haziran 2010 16:26 tsi
'Sivillere müdahale biçimi çirkindi' ABD'nin etkin gazetelerinden The Wall Street Journal (WSJ), Fethullah Gülen ve "Gülen Hareketi" konusunda geniş bir değerlendirme yazısı yayınladı.

Fethullah Gülen, Gazze'ye yardım filosuna yapılan kanlı saldırıda hayatını kaybedenler için bugün yayınladığı taziye mesajında şu ifadeleri kullandı: "Gazze'deki insanlık dramına son verebilmek beklentisiyle yola çıkan, uğradıkları müessif saldırıda hayatlarını kaybederek şehit olan insanlarımıza Allah'tan rahmet diler, başta aileleri olmak üzere; milletimize ve insanlığa taziyelerimi bildiririm."

GÖRDÜĞÜM ŞEYLER YAKIŞIKSIZ VE ÇİRKİNDİ

Taziye mesajında Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çeken Gülen, WSJ'deki röportajında ise Gazze'ye yardım organizasyonunu düzenleme tarzıyla ilgili bazı eleştirilerde bulundu. Gülen, organizatörlerin yardım götürmeden önce İsrail ile mutabakat yollarını bulmaya yönelik girişimde bulunmaları gerektiğini vurgulayarak, bunu yapmadan yardım ulaştırmaya çalışmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin öngörülmesi gerektiğini dile getirdi. Gülen, Joe Laura imzasıyla yayınlanan haberde, İsrail'in baskını ve sonrasında yaşanan müessif hadiselerle ilgili olarak, "Gördüğüm şeyler yakışıksızdı, çirkindi." dedi.

Haberde, 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren İHH'nın Gazze'ye yardım filosuna öncülük ettiğinden Gülen'in son günlerde haberdar olduğu belirtildi. WSJ, olayla ilgili olarak 'itidalli' ifadeler kullandığını belirttiği Gülen'in İHH hakkında "siyasallaşıp-siyasallaşmadıklarını söylemek kolay değil." dediğini aktardı. Gülen, kendisine yakın yardım kuruluşları Gazze'ye yardım etmek istediklerinde İsrail otoritesinden izin almaları konusunda ısrar ettiğini vurgularken, saldırı sonrası yapılacaklar konusunda Birleşmiş Milletler'in en iyi adres olduğunu dile getirdi.

WSJ, "Türkiye'nin en etkili dini lideri olarak bilinen" ve "Amerika'da münzevi bir hayat yaşayan" Gülen'in görüşleri ve nüfuzunun, demokrasiyi yeniden biçimlendirme mücadelesine sahne olan ABD müttefiki Türkiye'de dikkatle izlendiğinin altını çizdi. Haberde söz konusu mücadelenin, "ülkedeki katı laikçiler ve askeri yapılanma" ile "daha demokratik ve dine daha müsamahakar bir Türkiye istediklerini söyleyen İslami eğilimli hükümet üyeleri ve iktidar mensupları" arasında gerçekleştiği belirtildi.

WSJ gazetesi muhabiri Joe Laura, Gülen'in ikamet ettiği konutta kendisini ziyaret etmeye gelen bir misafirini gezdirirken edindiğini izlenimleri de gazeteye taşıdı. Laura, Gülen'in oturduğu evdeki salonda bir Türkiye haritası, hemen yanında Kur'an-ı Kerim'den bir ayet ve İstanbul Boğazı üzerinde uçan bir Türk F-16 jetini gösteren fotoğrafın yer aldığını aktardı. Haberde Gülen'in kendisini 'siyasetle ilişkisi olmayan bir kişi' olarak tanımladığı belirtilerek, Gülen'in, "Ben kendimi, müritleri olan biri kişi olarak görmüyorum." sözlerine dikkat çekildi.

ŞİDDETTEN UZAK, DİYALOĞA AÇIK…

WSJ, Gülen hareketinin askeri ve seküler kurumların egemen olduğu Türkiye'de İslami eğilimli ulusal çapta bir hareket kurduğunu, bunun da varlıklı Müslüman kesimin çoğunluğunun desteğini aldığını yazdı. Wall Street Journal, Fethullah Gülen'in şiddetten uzak durmayı, Batı ile İslam dünyası arasında diyaloğu teşvik ettiğini ve İslam dini ile bilimi buluşturan bir eğitim anlayışına önem verdiğine dikkat çekerek, "Onun köşe yazıları, internet ortamına aktarılan haftalık sohbetleri ve diğer mesajları, 60'tan fazla kitap haline getirildi. Söz konusu harekete bağlı olanların sayısının ise 3 ile 8 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor." ifadelerine yer verdi.

Hareketin gönüllü üyelerinin 100'ü aşkın ülkede yüzlerce okul kurduğunu, finans ve medya alanlarında güçlü kuruluşlar oluşturulduğunu yazan WSJ; ancak Gülen'in hiçbir şirketin yönetiminde yer almadığını ve parasal meselelere ilgi duymadığını aktardı. Gazete, söz konusu hareketin üyelerinin, "gelirlerinin üçte birine kadar olan kısmını bu harekete bağlı bağımsız kurumlara bağışladığını" da öne sürdü.

Gülen karşıtı eleştirilere de yer veren gazete, bu çerçevede, Washington Enstitüsü'nde Türkiye uzmanı olarak görev yapan Soner Çağaptay'ın "Türkiye'de polis gücünün yüzde 70'inin Gülen yanlısı olduğu, bunun da laikliğin kalesi olarak bilinen güçlü Türk ordusuna karşı bir denge oluşturmak için kullanıldığı" yorumuna yer verdi. WSJ, Gülen'i küçük düşürmeye çalışanların "onun kurduğu imparatorluğun bir gün Türk devletini yeniden şekillendirecek İslami elite yol gösteren bir işlev yürüttüğünü" öne sürdüklerini de ekledi. Gülen ise kendisiyle yapılan röportajda bu türden iddiaların sadece beyin okuma yöntemiyle desteklenebileceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca, ben hiçbir grubun lideri olmadığım gibi, hiçbir devlet görevlisinden resmi sorumluluklarını bırakarak benim dediklerimi yapmalarını isteyen bir insan da değilim."

AMERİKAN YÖNETİMİ KARARSIZ

ABD'de Gülen ile ilgili kararsız görüşlerin olduğunu iddia ede WSJ, CIA eski Türkiye masası şefi Graham Fuller'in görüşlerine de yer verdi: "Bir tarafta ABD Gülen'i çok ılımlı ve çok iyi işler yapan biri olarak görüyor. Ancak Washington bilindiği gibi Türkiye'de laik kesime uzun yıllar boyunca desteğini sağlamıştır." Haberde, Gülen'in ABD'de oturum almasıyla ilgili sürece de yer verildi.

Türkiye'de AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 seçimlerinin Gülen ve hareketi için yeni bir sayfa açtığını savunan WSJ, şu ifadeleri kullandı: "AK Parti, Gülen ile siyasi bir ilişkisi olmadığında ısrar ediyor. Fethullah Gülen ise kendisinin mevcut iktidar partisi ile ilişkilendirildiğini söylüyor ve ekliyor: -Benim, siyasi emelleri olan bir hareket ile hiçbir zaman bir ilişkim olmadı. Ben sadece bir Türk vatandaşıyım.-"

TÜRKİYE'NİN GERÇEKLERİ DÜNYAYA YANSITILMALI

Son olarak Gülen hareketinin geçtiğimiz ay ABD'de eğitim ve kültürel faaliyetlerde bulunan 180 civarındaki kurumu "Türki-Amerikan Federasyonları Asamblesi" adlı çatı altında birleştirdiğini hatırlatan gazete, Gülen'in daha önce bir gazetede çıkan sözlerini hatırlatarak, kendisini ziyaret etmek isteyenlere 'Yaşadığınız yeri temsil eden milletvekillerine destekte bulunmadan beni ziyarete gelmeyin' sözlerine yer verdi. Haberde, yerel siyasetçileri desteklemenin İslami gelenekte de yeri olduğunu söyleyen Gülen, "Bu hem dini hem de insani bir görevdir. Bazen duyuyorum, ABD'de bazı kişiler Türkiye'yi radikalizmin merkez üssü olarak görüyorlar." sözleriyle Türkiye'nin doğru tanıtılmasının önemine dikkat çekti. Gazete, kurulan yeni federasyonun hedefinin de, "Türkiye gerçeklerinin samimi, diyalog yanlısı ve açık görüşlü insanlar tarafından yansıtılması" olduğunu vurguladı. (CİHAN)



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,307 µs