En Sıcak Konular

Tek hedef: İsrail'de hükümet düşebilir

4 Haziran 2010 15:05 tsi
Tek hedef: İsrail'de hükümet düşebilir Gazze’ye yardım götüren gemilere İsrail’in saldırması üzerine çıkan krizin artık uluslararası hukuk boyutuna geçiliyor. Ankara hesabı uluslararası soruşturmayla sormaya çalışacak. Ancak bir hedef daha var: Netenyahu’nun kendisi.

Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırılması üzerine çıkan krizde Ankara ilk hedefini yerine getirmiş oldu. Çünkü öncelikle amaç İsrail’in alıkoyduğu 9 naaş ve 466 kişinin Türkiye’ye getirilmesiydi. İsrail’in “tutuklayacağız” açıklaması üzerine Ankara’yla Tel Aviv arasında restleşme yaşandı. Ve Clinton- Davutoğlu görüşmesinin ardından ABD üzerinden Tel Aviv’e giden mesaj sonrasında 466 kişi ve 9 naaşın Türkiye’ye gönderilmesi kararı alındı.

Yani ilk raund Türkiye’nin... İsrail “tüm ilişkilerimizi gözden geçireceğiz” restinden sonra ses tonunu düşürüyor. Amaç bu olayı dah afazla büyütmeden üstünü örtmek. Öyle ki İsrail Gazze’ye ablukayı hafifletme seçeneğini bile konuşmaya başladı.

Ancak Türkiye bu işin peşini bırakacak gibi durmuyor. Öncelikli amaç uluslararası bağımsız bir kuruluşun olayı soruşturması. Soruşturma sonucuna göre de “Türk kanı döken” İsrailli yetkililerin yargılanıp ceza alması...

Bunun elbette yan hedefleri de var. Örneğin Gazze’ye blokajın kaldırılması üzerine Türkiye hala soruşturmada ısrar eder mi bu soru işareti. Ya da İsrail resmen özür diler ve zararları tazmin ederse yine de İsrailli yetkililerin cezalanırılmasını talep eder miyiz bilinmez. Zira Başbakan Erdoğan dünkü konuşmasında eleştirileri dozunu azaltmasa da şunu söyledi: İsrail en yakın müttefikini kaybediyor, İsrail yönetimi kendini check (kontrol) etmeli.

Hükümet kaynaklarından alabildiğimiz bilgi şu: Türkiye’nin israil halkıyla hiçbir sorunu yok. Bilakis, Ortadoğu’da gittikçe yalnızlaşan bu halkın sorunları Türkiye’nin de ilgi alanında... Türkiye’nin sorunu İsrail’le de değil. Zira Tel Aviv yönetimi barış masasına oturup, yarım asırdır elde edilemeyen o anlaşmaya imza attığında şüphesiz Türkiye’nin en yakın dostu olacaktır.

Ancak Türkiye’nin sorunu Netenyahu hükümetiyle.

Edindiğimiz bilgiler “Türkiye Netenyahu hükümetini istemiyor” diyor.

Başbakan Erdoğan’ın sık sık israillilerle Netenyahu hükümeti arasında ayrım yapması bu tezi güçlendiriyor. Netenyahu ve Dışişleri Bakanı Lieberman gibi radikal Musevilerin yönetimde yer alması ve hayati hatalara imza atmaları uluslararası toplumun da canını sıkıyor.

Ankara bu konudaki hassasiyetini hem ABD’ye hem de görüşülen diğer ülke liderlerine ve uluslararası topluma anlatıyor.

“Bu iş Netenyahu ile olmaz, yoksa İsrail ağır bedeller ödeyecek” diyor.

Gelen bilgiler telefon görüşmesi yapılan devlet adamlarının da aynı görüşü paylaşmaya başladığı şeklinde.

Bu yüzden çok yakında Netenyahu’nun “persona nongrata” yani istenmeyen adam ilan edileceği belirtiliyor.

Her ne kadar bu noktada belirleyci olan İsrail iç siyaseti olsa da uluslararası baskı nedeniyle zaten kırılgan olan Netenyahu yönetiminin orta vadede daha fazla ayakta kalamayacağı ifade ediliyor.

Bu şu anlama geliyor: ağırlıklı olarak Türkleri taşıyan barış gemilerine yönelik saldırı sonrasında İsrail’de hükümet düşebilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,153 µs