En Sıcak Konular

Gazze şehitlerinin son yolculuğu

4 Haziran 2010 14:38 tsi
Gazze'ye insani yardım götüren gemiye İsrail askerlerinin müdahalesi sırasında hayatını kaybedenler son yolculuğuna uğurlanıyor.

Gazze'ye insani yardım götüren gemiye İsrail askerlerinin uluslararası sularda müdahalesi sırasında hayatını kaybedenler son yolculuğuna uğurlanıyor. İHH personeli Cevdet Kılıçlar, Beyazıt Meydanı'ndan uğurlanıyor.

SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDENLERDEN GAZETECİ CEVDET KILIÇLAR, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında hayatını kaybedenlerden İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının internet sayfası sorumlusu gazeteci Cevdet Kılıçlar'ın cenazesi son yolculuğuna uğurlanıyor.

Kılıçlar'ın cenazesi, cenaze namazının kılınacağı Beyazıt Camisi'ne ulaştırılarak musalla taşına konulduğunda tekbirler getirildi.

Kılıçlar'ın cenazesinin üzerinde Kelime-i Tevhid yazılı yeşil bayrağa sarıldığı dikkat çekerken, cenazenin konulduğu musalla taşının arkasındaki duvara ''Şehit olarak yaşadı, şahit olarak rabbine kavuştu'' ve ''Vurulmuş tertemiz alnından uzanmış yatıyor, Filistin uğruna ya Rab ne güneşler batıyor'' yazılı pankartlar asıldı.

Cenazeye katılan grup, sık sık ''Kahrolsun İsrail'' ve ''İsrail bunun hesabını verecek'' şeklinde sloganlar attı.

Çevrede çok geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede, cenazenin konulduğu alanın çevresi bariyerlerle çevrildi. Alana sadece Kılıçlar'ın yakınları ile basın mensupları alındı.

Bu arada, cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da çelenk gönderdikleri görüldü.

ÇETİN TOPÇUOĞLU ADANA'DA UĞURLANIYOR

Gazze'ye insani yardım götüren gemiye İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybeden ve Avrupa şampiyonasında dünya ikinciliği bulunan tekvandocu Çetin Topçuoğlu'nun cenazesi toprağa verilmek üzere Adana'ya getirildi.

Yardım gemisinde eşiyle birlikte bulunan 2008 yılında Tekvando Avrupa Poomse Şampiyonası birincisi Çiğdem Topçuoğlu, İstanbul'a gelen oğlu Aytek'le birlikte eşinin cenazesini Adana'ya getirdi. Topçuoğlu, ''Adana'ya bir şehit kazandırdık. Eşimi bu şekilde getirmeyi Allah bize nasip etti. İnşallah bundan sonra kalan canlarımızla, oğlum ve ben bir sonraki filoda aynı şekilde yer alacağız'' dedi.

Çiğdem Topçuoğlu, havalimanı kargo bölümü sahasında kendilerini bekleyenlere seslenerek şunları söyledi:

''Sizlerin şu anda yaptığı, sözün bittiği an. Sizlerle gurur duyuyorum. En başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ve sonra da onu destekleyen halk kitlesiyle gurur duyuyorum.

Orada gerçekten çok zor anlar yaşadık. Denizin ortasında tek başınaydık ve Allahımız vardı. Sizin o dualarınızla bayanların burnu bile kanamadan buraya gelindi. Ama birilerinin, kanını akıtması gerekiyordu. Bu akan kan da aramızdan seçilen benim eşime nasip oldu. Orada bizler çok farklı muamelelere tabi tutulduk. İşkenceler yapıldı. Gözaltına alındık ve her şeyimize el konuldu. Ama bir tek kalbimize dokunamadılar. Kalbimize dokunamadılar, çünkü biz Allah'ın kullarıyız.''

Aytek Topçuoğlu da tekvandocu olan babasının ''ahiret şampiyonluğu kazandığını'' söyledi.

Babası öldüğünde boynunda bulunan kanlı bayrağı öperek başına koyan Aytek Topçuoğlu, ''Ben 2002 yılında İtalya'da yapılan kickboks şampiyonasında şampiyon oldum ve tekvandocu olan annem ve babamı geçtim. Onlar da 2008 yılında yapılan tekvando şampiyonasında dereceye girdiler ve beni geçtiler. Şimdi babam şehit olarak yine beni geçti. Benim de bundan sonraki hedefim ahiret şampiyonluğu'' dedi.

İnsani Yardım Vakfı yönetim kurulu üyesi Ahmet Kurt da Gazze'deki ambargoyu kırmak amacıyla önce araç konvoyu, 2 ay önce de gemi filosu çalışması başlattıklarını söyledi.

Bu konudaki çalışmayla ilgili olarak Türkiye'nin tüm il ve birçok ilçesinde toplantılar düzenlediklerini belirten Kurt, ''Adana'da düzenlenen bu toplantıya çok sayıda heyecanlı kardeşimiz ilgi gösterdi. Bunlardan birisi de Çetin ağabeyimizdi. İsrail gemileri karşımıza çıkana kadar güzel bir yolculuk yaptık'' dedi.

Gemide 43 ülkeden farklı dinlere mensup yolcular bulunduğunu anlatan Kurt, şöyle konuştu:

''Gemide bulunanların ortak gayesi insanlığın vicdanını dile getirmek, Gazze'ye ambargoyu kırmak ve 1,5 milyon insanı açık cezaevinden kurtarmaktı.

Ancak, İsrail askerleri bu kutlu konvoya uluslararası sularda kanun ve sözleşmeleri hiçe sayarak saldırı düzenledi. İsrail askerleri 1,5 saatte, daha önce İstanbul'da şehir hatlarında çalışan gemide bulunanları zor zaptedebildi. O gemideki direnişin en şanlı kahramanlarından biri de güvertede bulunan Çetin ağabeydi. Ve bunu şahadetiyle ödedi. Şehitler tarihe geçecek.''

Yardım gemisine Adana'da katılanlardan Fevziye Şenoğlu, Cihangir ve Fatma Pakdil kalabalığı selamladı. Bu arada yine gemide yer alan yaralı oldukları belirtilen Suat Koşmaz ve Muhyettin Yıldırım'ın tedavilerinin Ankara'da sürdüğü bildirildi.

Kalabalık daha sonra, öğle namazından sonra Kabasakal Mezarlığı'nda toprağa verilecek olan Çetin Topçuoğlu'nun Huzurevleri Mahallesi'ndeki evine gitti.

MAVİ MARMARA GEMİSİNDE HAYATINI KAYBEDEN DÜNYA İKİNCİLİĞİ UNVANI BULUNAN TEKVANDOCU ÇETİN TOPÇUOĞLU'NUN CENAZESİ EVİNE GETİRİLDİ

Gazze'ye insani yardım götüren gemide İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybeden ve dünya ikinciliği bulunan tekvandocu Çetin Topçuoğlu'nun bir radyoya yazdığı son mektubunda ''Bana dua edin. Şehit olmam için, şahit olmam için'' ifadesini kullandığı öğrenildi.

Gazze'ye insanı yardım götüren gemide, 2008 yılında Tekvando Avrupa Poomse Şampiyonası'nda birinci olan eşi Çiğdem ile birlikte bulunan ve İsrail askerlerinin müdahalesi sırasında hayatını kaybeden Çetin Topçuoğlu'nun (54) cenazesi, konvoy eşliğinde merkez Çukurova ilçesi Huzurevleri Mahallesi'ndeki evine getirildi.

Apartmanın bulunduğu sokağa Türk ve Filistin bayrağı asılırken, cenazeye karşılayanların ellerinde de her iki ülke bayraklarının olduğu görüldü.

Cenaze, burada getirildiği araçtan indirilerek bir süre apartmanın altındaki bir odada bekletildi. Bu sırada Topçuoğlu'nun eşi Çiğdem ve oğlu Aytek Topçuoğlu, yakınlarının ve ziyaretçilerin başsağlığı dileklerini kabul etti.

TOPÇUOĞLU'NUN BİR RADYOYA YAZDIĞI SON MEKTUBUNDAN: ''BANA DUA EDİN. ŞEHİT OLMAM İÇİN, ŞAHİT OLMAM İÇİN''

Bu arada, Topçuoğlu'nun Gazze'ye yardım götüren gemilere binmeden önce özel bir radyoya yazdığı belirtilen mektubu da basın mensuplarına gösterildi.

Toğçuoğlu'nun ''şehitlik'' ve ''şahitlik'' kavramlarını anlattığı mektubu şöyle:

''İnsanlar hayatlarında bir kez doğar ve ölür. İnsanlara ilahi şahadet şansı doğumundan ölümüne kadar verilir. Bizler yaşarken ilahi şahadet şansını yakaladık. Sizlerin maddi manevi katkılarıyla bu kutlu yolculuğa, Gazze konvoyuna, Filistin'e yol açık kervanına katıldık. Bu kutlu yolculuk Filistin'e yol açık konvoyunda kendi adıma farklı değerlerle tanıştım. Hayatım çok değişti. Dualarımda sadece kendime ve aileme dua yaparken şimdi ise dualarım ümmete.

Yaşam bir gerçektir. Ölüm de bir gerçektir. Hakikat ise yaşarken ölümüne, öldüğünde de yaşadığına şahit olmaktır. Bizler şimdi şu esnada anı yaşıyoruz. Yaşanan an kendi tarihini yaşatır insana. Biz burada kendi tarihimizi ve anımızı yaşarken Gazze'deki din kardeşlerimiz de kendi tarihlerini yaşıyorlar. An be an tarih yazıyorlar. Onlar ile bizlerin yaşadığı tarih arasında bir fark var. Biz bireysel onlar ise toplumsal yaşıyorlar tarihlerini. Yaşayarak yazdıkları bu tarih ümmeti, Muhammed ümmetini canlandırıyor. Onlar biz ölmeyelim diye ölüyorlar...

Şahidliğimiz Allah katında kabul olsun. Şehadet bilgisini bize öğretenlerden, fedakar ve cefakar kadın kardeşlerimizden ve hocalarımızdan Allah razı olsun. Selametle kalın. Hakkınızı helal edin. Bana dua edin. Şehit olmam için, şahit olmam için.''

Öte yandan, Topçuoğlu'nun cenazesi daha sonra getirildiği cenaze aracına konarak, Merkez Sabancı Camisi'ne götürüldü.

İSRAİL'İN GAZZE'YE YARDIM GÖTÜREN GEMİLERE DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDEN FAHRİ YALDIZ'IN CENAZESİ, ADIYAMAN'DA BİRLERCE KİŞİ TARAFINDAN KARŞILANDI

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Fahri Yaldız'ın cenazesi, Adıyaman'da binlerce kişi tarafından karşılandı.

İstanbul-Adıyaman tarifeli uçağıyla Adıyaman'a gelen Fahri Yaldız'ın cenazesi yüzlerce araçlık konvoy ile önce evine oradan da çalıştığı kurum olan Adıyaman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne götürüldü.

Yardım filosunda bulunan Abdullah Keskin, Nevzat Taşkın, Murat Yıldırım ve Fahri Yaldız ile birlikte MAZLUM-DER Genel Başkanı ve Adıyaman eski Milletvekili A. Faruk Ünsal'ın da içinde bulunduğu uçağı karşılama törenine, Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan ile birlikte binlerce vatandaş katıldı.

Fahri Yaldız'ın cenazesinin evine getirilmesi sırasında yakınlarının fenalaşması göz önünde bulundurularak iki adet ambulans hazır bekletildi.

CENGİZ AKYÜZ'ÜN CENAZESİ HATAY'A GETİRİLDİ

İsrail'in Gazze'ye insan yardım taşıyan Türk gemilerine saldırısı sırasında ölen Cengiz Akyüz'ün cenazesi İstanbul'dan uçakla Hatay'a getirildi.

İnsani Yardım Vakfı İskenderun Şube Başkanı Zekeriya Kanat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, THY'nın tarifeli uçağıyla getirilen cenazenin Hatay Havaalanı'nda ailesi, yakınları ve vatandaşların katılımıyla karşılandığını belirtti.

Kanat, konvoy eşliğinde İskenderun'a getirilen cenazenin cuma namazı sonrasında Kaptan Paşa Camisi'nde kılınacak namazın ardından Bekbele beldesi mezarlığında toprağa verileceğini söyledi.

SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDEN FURKAN DOĞAN'IN EVİNİN ÖNÜNE TAZİYE ÇADIRI KURULDU

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıda başından vurularak öldürülen Furkan Doğan'ın oturduğu Alparslan Mahallesi Bahar Caddesi üzerindeki Şişli Apartmanı'nın bahçesine Kocasinan Belediyesi tarafından taziye çadırı kuruldu.

Çok sayıda vatandaş, taziye çadırına gelerek Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan ve dedesi Mustafa Doğan'a başsağlığı dileğinde bulundu.

Furkan Doğan'ın evinin bulunduğu mahalledeki bazı evlerin balkonlarına, Türk ve Filistin bayrakları ile Furkan'ın posterlerinin asıldığı görüldü.

Doğan'ın Türk ve Filistin bayrağına sarılı tabutu, babaevine getirildi. Gencin sınıf arkadaşları, tabuta beyaz renkli gül ve karanfil bıraktı.

Doğan'ın cenazesi, Hunat Camisi'nde cuma namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Talas ilçesi Reşadiye Mahallesi'ndeki aile mezarlığında toprağa verilecek.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DİNÇER, YARALILARI ZİYARET ETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısında yaralananları, tedavi gördükleri Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ziyaret etti.

Yaralıların durumlarıyla ilgili hastane yetkililerinden bilgi alan Dinçer, çıkışta yaptığı açıklamada, İsrail'in ''melun'' saldırısında yararlananlarla tek tek görüşerek hatırlarını sorduğunu ifade ederek, ''Sağlık durumları gayet iyi. Hepsine acil şifalar diliyoruz. Ailelerine sabır diliyoruz. Bu vesileyle İsrail'i bir kez daha kınıyoruz. O ellerindeki kanı kolayca temizleyemeyecekler. Dolayısıyla biz de doğrusu onlara bu yaptıklarının hesabını sabırla ve sırasını bekleyerek soracağız'' diye konuştu.

Dinçer, yaralıların Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadelerinin alınmasına ilişkin bir soru üzerine de dün başlayan ifade alma işleminin bugün de sürdüğünü bildirdi.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dün İsrail'e gönderilen iki ambulans uçaktan birinin bugün öğlen saatlerinde ikisi yoğun bakımda bulunan üç yaralı ile birlikte Türkiye'ye ulaşmasının beklendiği, diğer ambulans uçakla da iki yaralının getirileceğini açıkladılar.



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,373 µs