En Sıcak Konular

İşin sırrı 'gizli ilimler' olmasın?

4 Haziran 2010 13:22 tsi
İşin sırrı 'gizli ilimler' olmasın? Biliminsanı Robert Boyle, organ naklinden, uydu yapımına kadar birçok keşfi 350 yıl önce tahmin etmiş ve listelemişti. Bu liste, Royal Society’nin kuruluş yıldönümünde sergilenecek

Organ nakli, uydu yapımı, uzay seyahati gibi bilimsel gelişmeler, yüzlerce yıl önce, ünlü bir biliminsanının zihninde yer bulmuştu. Çağının en önemli şahsiyetlerinden biri olan kimyacı Robert Boyle, tam 350 yıl önce, bir gün bilim alanında gerçekleşmesini istediği gelişmeleri içeren bir liste hazırlamıştı.

Sir Isaac Newton’ın yerçekimini keşfettiği, hıyarcıklı vebanın Londra’yı bir ölüm kentine çevirdiği yıllarda çalışma masasının başına oturdu ve 400 yıllık süre içinde bilim alanında atılacağını düşündüğü adımlara ilişkin tahminlerini içeren bir liste yazdı Robert Boyle. Bu listede, Boyle’un çağdaşlarına son derece acaip gelebilecek gökyüzünde hareket eden araçların yapımı, ağrıkesici ilaçların keşfi gibi birçok ayrıntı var. Ürünlerin genetik özelliklerinin değiştirilmesi ve kahve dükkânlarının açılması da Boyle’un listesinde bulunuyor.

Royal Society’nin kurucularından

Robert Boyle, Britanya’daki Royal Society’nin kurucularından biriydi ve temelleri 1660 yılında atılan bu kurum, şimdi onun ileri görüşlülüğünün nişanesi olan bu listeyi sergilemeye hazırlanıyor. Royal Society’nin 350. kuruluş yıldönümü sergisinde “The Prolongation of Life” adlı bu liste de yer alacak.

17. yüzyılın başlarında ortalama yaşam süresi 40 yıldı ve böyle bir çağda bilim alanında son derece önemli gelişmeler kaydedilmişti. Robert Boyle’un üzerinde düşündüğü konular arasında gençleşmeye ilişkin olanlar da vardı. Acaba Robert Boyle, 400 yıl sonra modern tıbbın yeni diş yapabileceğini ve bir şişe sıvıyla gri saçların renklendirebileceğini de düşünmüş müydü? Royal Society üyesi profesör Jonathan Ashmore, Robert Boyle’un bilimin geleceğiyle ilgili tahminlerinin ne kadar dikkate değer olduğunu şu sözlerle ifade ediyor: “Onun beklentisi hastalıkların tedavisinde organ nakli ve ilaçların kullanılmasıydı. O, ağrı kesiciler, organ nakli gibi konulardaki tahminlerini tam 350 yıl önce kayda geçirmişti.” Robert Boyle’un listesini de içeren “The Royal Society: The 350 Years of Science” adlı sergi önümüzdeki pazartesi günü, Royal Society’nin Londra’nın merkezindeki binasında ziyarete açılacak.

Newton’ın başına düşen elma

Bu ilginç sergi kapsamında, Isaac Newton’ın başına düşen elmanın üzerinde bulunduğu ağacın bir parçası da bilim tutkunlarına sunulacak. Böylece Newton’ın yerçekimini bulmasına vesile olan o ağacın gövdesine bakıp, bilim tarihinin en önemli buluşlarından birinin nasıl yapıldığını hayal edebilecek ziyaretçiler.

Önceden rezervasyon yaptırdıktan sonra ziyaret edilebilecek olan sergide, Royal Society’nin geniş arşivinde saklanan koleksiyonlar, nadir bulunan kitaplar, insan elinden çıkmış ilginç buluntular ve biliminsanlarının portreleri de yer alıyor.

Taraf



Bu haber 2,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs