En Sıcak Konular

İngiliz petrol devinin notu da düştü

4 Haziran 2010 11:13 tsi
BP, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını durduramayınca Fitch kredi notunu kırdı. Şirket için iki kötümser senaryo gündemde.

BP, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını durdurmak için son girişiminde de başarısız oldu. Fitch ise şirketin kredi notunu kırdı. Şirket için iki kötümser senaryo gündemde.
 
Meksika Körfezi'ndeki petrol platformunda 20 Nisan'da meydana gelen patlamanın ardından başlayan sızıntı ile zor günler geçiren İngiliz petrol devi British Petroleum (BP) şimdi de not haberiyle sarsıldı. Hem büyük bir çevre felaketine yol açan hem de kendi geleceğini karartan BP'nin uzun vadeli kredi notu kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından AA+'dan AA'ya düşürüldü. Fitch ayrıca şirketi negatif izlemeye aldı. Petrol sızıntısını durdurma girişimlerinin başarısız olmasını not indirimine sebep olarak gösteren Fitch, ABD'li adli makamlar tarafından salı günü başlatılan soruşturmanın da not indirimini hızlandırdığını vurguladı. Böylece 1.5 ayda piyasa değeri 67 milyar dolar gerileyen BP için zor günler de başlamış oldu. BP, daha düşük olan bu kredi notundan ötürü artık şirket tahvillerine eskisi kadar kolay alıcı bulamayacak. Bu da şirketin finansman sağlamada elini zayıflatacak.
Ayrıca BP'nin sızıntıyı durdurma yönündeki çabaları da sürekli boşa çıkıyor. Son olarak önceki gün sızıntıyı önlemek için kullanılan dev maşa platforma sıkıştı ve BP maşayı çıkarabilmek için tam 12 saat boyunca uğraştı. Şirket sızıntının önüne geçebilmek için ilk önce 100 tonluk bir ağırlığı sızıntı yapan bölgenin üzerine koymuş, daha sonra bir robot yardımı ile sızan petrolün önüne geçilmeye çalışılmıştı. Ayrıca sızıntı yapan çatlağı çamurla tıkmaya çalışan BP, yöntem petrolün baskısına dayanamayınca yine başarısız olmuştu.
Öte yandan dün BP'nin Rusya ayağı TNK-BP şirketinin Kovykta doğalgaz yatağının lisansını elinde bulunduran birimi de iflasını açıkladı. TNK-BP yaptığı açıklamada RUSIA Petroleum'un ana şirkete olan borçlarını ödeyemediğini belirtti.
 
MALİYET 37 MİLYAR DOLARI BULABİLİR
 

Şimdi ise bu krizden bir türlü çıkamayan BP'nin sonunun ne olacağı ile lgili bir çok senaryo dönüyor. BP'nin anlaşmalı olduğu "Deepwater Horizon" şirketine ait platformun patlaması ile başlayan bu süreç ise BP'ye itibar kadar ciddi bir maddi zarara da yol açmaya başladı bile. Şirketin hisse senetleri kazan beri yüzde 30 değer kaybetti. BP şu ana kadar durumu kontrol altına almak için 950 milyon dolar para harcadı.
BP için üretilen senaryolardan biri şirketin sızıntıyı durduracağı ancak büyük bir nakit krizine sürükleneceği yönünde. BP ve tarihinin en büyük çevre felaketi ile karşı karşıya kalan Beyaz Saray, şirketin sızan petrolün büyük bir bölümünü temizleyecek finansman gücüne sahip olduğunu söylemişti. Ancak bu maliyetin büyüklüğü daha fazla ne kadar petrol sızacağına bağlı. Uzmanlar sızıntının Ağustos ayına kadar devam edeceğini öngörüyor. Bu durum ise piyasa değeri hızla eriyen BP'nin sırtına ciddi bir yük bindirebilir. ING bankasının tahminlerine göre bu felaketi temizlemek BP'ye 5.3 milyar dolara malolabilir. Ancak bu bile şu anda BP'nin yaptığı çalışmaların başarılı olması dahilinde yapılan iyimser bir tahmin. Credit Suisse'e göre ise maliyet 37 milyar dolara kadar çıkabilir. Oysa şirket yılın ilk çeyreğinde 7.7 milyar dolar kazandı ve elindeki nakit miktarı 3.9 milyar dolar.
İkinci bir senaryoda ise BP'nin satın alma hedefi olacağı öngörülüyor. Hisse değerlerindeki düşüşle birlikte küçük bir ihtimal de olsa BP'nin rakip şirketler için satın alma hedefi olacağını öngören uzmanlar, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell ve Chevron'un şu anda BP'den çok daha büyük olduğuna dikkat çekiyor. Ancak bunun gerçekleşme olasılığı daha az görülüyor.



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,937 µs