En Sıcak Konular

Sadece İsrail değil, 'diğerleri' de ürküyor!

4 Haziran 2010 10:58 tsi
Sadece İsrail değil, 'diğerleri' de ürküyor! Ona kızma...Buna kız! iyibilgi Ankara

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, gayet açık biçimde İsrail’e destek çıktı ve ‘İsrail müdahalesi haklı’ydı dedi. “Operasyon meşruydu”, “O gemide neler olup bittiğini öğrenme hakkı vardı” dedi.

Tabii Türkiye’de bir çok kişi doğal olarak bu söyleme kızmış olabilir. Aslında kızacak çok şey yok. Beyaz Saray, saldırı gerçekleştiğinden bu yana diken üstünde. Hissiyatları tam “iki arada bir derede” ile tanımlanabilir.

ABD’nin bu konudaki “ağır sıkışıklığını” örnekleriyle iki gündür sitemizde okuyorsunuz zaten. Biden’in sözleri buraya hiç gelmeleli! O sözler “içeriye”! Yani Amerika’ya. Bu çok belli bir durum.

Nasıl dış politikanın reelleri var ise iç politikanın reelleri de var ve Biden’de bunu yaptı. İç politik dengelere “ayar” verdi.

Bugüne kadar ABD’nin İsrail’e yönelik bu tür durumlarda arka çıktığı gerçeği ne olacak?. Hepsi doğru. Farklı olan konjonktür.

Bunun sağlaması da şu ve şöyle de bir manşeti olabilirdi bu haberimizin: “ABD aslında sevindi!” Bu ilginç başlığın nedeni, Amerika’nın artık rezilliği çıkmış Gazze ablukasının kaldırılmasını istemesi.

ABD yönetimi ve Beyaz Saray içinde bu yönde bir çalışma da yapılıyor! Fakat zamanlaması çok önemli. Bu konuda haber veren kaynaklar koridorlarda konuşulanları duyduğu kadar söylüyorlar ama zamanlama için net bir tarih söylenemiyor. Verilen zaman-en geç-2010 sonu, 2011 başı!

Biden’in sözlerini kimsenin benimsemesi veya alkışlaması mümkün değil. Ama “anlamak” mümkün. Fakat yine de kızılması gereken bir yer aranıyorsa Arap ligi doğru bir hedef olabilir.

Çünkü hızla bilinmesi gereken-ki bunun dersini “one minute” vakasında almıştık-Araplar’ın-istisnalar hariç-aslında İsrail’den nefret ettikleri kadar Türkiye’nin söyleminden ürktükleri gerçeği.

Ankara bir yandan ve aleni olarak İsrail’in zulmüne saldırırken, diğer yandan ve zımni olarak Arap yönetimlerinin teokrasilerine ve diktatörlüklerine saldırıyor.

Bunun da sağlamasını, yardım gemilerine bir çok Arap ülkenin ve Arap liginin verdiği reaksiyonun o çok kızılan ABD’den bile sonra olmasında okuyabiliriz.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs