En Sıcak Konular

Zam bekleyen emeklilere soğuk duş!

4 Haziran 2010 10:33 tsi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının artacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak, "aylıklar yönünden mevcut durumun devam ettirildiğini" açıkladı.

SGK'den yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın-yayın organlarında yer alan haberlerde ''TBMM'de komisyonda kabul edilen kanun teklifiyle 2002'den itibaren emekli olan Bağ-Kur'luların maaşlarının yüzde 32 ile yüzde 118 arasında artacağının iddia edildiği'' kaydedildi.

4447 sayılı Kanunla 1479 sayılı Kanuna tabi Bağ-Kur sigortalılarının prim ve aylıklarına esas olan gelir basamaklarının her yıl bir önceki yılın TÜFE ve Gelişme Hızı kadar artırılarak belirleneceğinin öngörüldüğü belirtilen açıklamada, ancak ticari faaliyet yürüten sigortalıların ağır bir prim yükü ile karşı karşıya kalmamaları için 20 Mart 2002 tarihli ve 4571 sayılı Kanun ve 2003 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile sigortalıların ödeyecekleri primlerin ve bağlanacak aylıklarının hesabında esas alınan gelir tablolarındaki artış konusunda düzenleme yapma yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verildiği belirtildi.

Bakanlar Kurulu'na verilen bu yetkilere istinaden, Nisan 2002-30 Haziran 2002 ve 1 Temmuz 2002-31 Mart 2003 dönemi için 2002/3930 sayılı, 1 Nisan 2003-30 Haziran 2003 ve 1 Temmuz 2003-31 Mart 2004 dönemleri için Bakanlar Kurulu kararıyla gelir tablolarının belirlendiği kaydedilen açıklamada, gelir tablolarının Bakanlar Kurulunca belirlenmesine yetki veren bu düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği anımsatıldı.

Açıklamada, iptal kararı ve Bakanlar Kurulu'na yetki veren yasal düzenlemelere dayanarak çıkarılan 2002/3930 ve 2003/5471 sayılı Bakanlar Kurulu kararlarının da Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine, hukuki boşluğun giderilmesi amacıyla 5510 sayılı Kanuna eklenmesi öngörülen geçici madde ile 1 Nisan 2002-31 Mart 2004 dönemine ilişkin söz konusu Bakanlar Kurulu kararlarıyla belirlenen artışların aynen korunarak bu dönem için kullanılmakta olan gelir tablolarındaki basamak değerlerinin kullanılabilmesine yasal dayanak sağlandığı ifade edildi.

Açıklamada, ''İlgili kanun teklifinde yer alan geçici düzenleme, bağımsız çalışan sigortalılardan emekli olanlar bakımından bir aylık artışı getirmemektedir. Aylıklar yönünden mevcut durum devam ettirilmektedir'' denildi.



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs