En Sıcak Konular

Savcılar İsrail yöneticilerinin peşinde

4 Haziran 2010 09:47 tsi
Gazze'ye yardım filosuna yapılan saldırıyla ilgili soruşturma açan savcılık, İsrail hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, Gazze’ye insani yardım götüren gemilere İsrail ordusu tarafından yapılan baskın için inceleme başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosu’nda görevli Savcı Mehmet Taştan da İstanbul’daki incelemede kullanılmak üzere dün baskında yaralandıktan sonra ambulans uçaklarla Ankara’ya getirilen yaralıların ifadesini aldı.

Adli Tıp Kurumu’nun ölen dokuz Türkle ilgili raporları da Bakırköy Savcılığı tarafından delil olarak kullanılacak. Savcılık, inceleme sonucunda yeterli delile ulaşırsa İsrail aleyhine ‘açık denizde Türk vatandaşlarına yönelik saldırı, adam öldürme, yaralama, rehin alma’ gibi suçlamalarla ‘deniz haydutluğu’ davası açarak operasyonun sorumlularını yargılayabilecek. Soruşturmanın baş şüphelileriyse İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi olacak.

Radikal gazetesinin derlediği bilgilere göre, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Bakırköy Savcılığı adli soruşturma için düğmeye bastı ve inceleme başlattı. Bu doğrultuda Ankara Başsavcılığı da Ankara’ya getirilen yaralıların ifadesini aldı. Ankara Talimat Savcılığı’ndan Savcı Mehmet Taştan, dün sabah yaralıların tedavi altına alındığı hastaneye giderek, yoğun bakımda tutulanlar dışındaki bütün yaralıların ifadesine başvurdu. Taştan’ın aldığı ifadeleri İstanbul’a ve Adalet Bakanlığı’na göndereceği öğrenildi.

Savcılık, yaralıların ifadeleri dışında, sağ kurtulan ve Türkiye’ye getirilen gönüllülerin de Adli Tıp muayenesini istedi. İsrail’den getirilen 500 gönüllü, dün sabaha karşı Adli Tıp’ta muayeneden geçirildiler. Savcılık, bununla da yetinmeyip, ölen dokuz kişinin detaylı otopsi raporlarını da istedi. Sekizi Türkiye Cumhuriyeti, biri ABD vatandaşı olan şahıslara ait cenazelerde yapılacak otopsi incelemesinde, ölüm nedenleri, ateşli silahla ölümlerin şekli (yakın mesafeden ateş açılmadığı gibi) gibi soruşturma için gerekli detaylara da yer verilecek. Adli Tıp, ölen gönüllülere karşı kimyasal madde içeren silahlar kullanılıp kullanılmadığını da inceliyor.

DENİZ HAYDUTLUĞU

Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının da yakından incelediği soruşturma çerçevesinde, gerekli delillere ulaşıldığında gemilere baskın yapan İsrail ordusu yetkililerine ‘Deniz haydutluğu’ davası açılacak. Operasyon kararını alan İsrailli askeri yetkililer, ‘açık denizdeki bir gemiye baskın yapmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını öldürmek, yaralamak, rehin almak’ gibi suçlamalarla karşılaşacak. Yargılama, Uluslararası Deniz Hukuku kurallarına ve ‘evrensel yargılama’ ilkesine göre yapılacak. ‘Gemilerin açık denizde bulunduğu, beyaz bayrak gösterdiği, insani yardım taşıdığı, İsrail’i tehdit etmediği, bayrak devletinin ve gemi kaptanının müdahale izni vermediği’ gibi gerekçelerle, İsrail’in müdahalesinin ‘yasadışı’ olduğu vurgulanacak.

Ardından, ölümlerin yakın mesafeden ateşli silah yaralanması nedeniyle gerçekleşmesi gibi somut delillere ve tanık ifadelerine başvurulacak. Bu arada İsrail’de bir soruşturma komisyonu oluşursa, Türkiye’deki savcılık bu komisyonun raporlarından da yararlanabilecek.

GÖNÜLLÜLER ÜLKELERİNDE HUKUK ARAYACAK

Dava sırasında İsrail’in işbirliği yapmaması halinde, uluslararası kuruluşlar devreye sokulabilecek. Ancak deniz hukuku bu konuda ülkelere bir yaptırım getirmediği gibi hem Türkiye hem İsrail. Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne taraf olmadığından bu yol tıkanabilir. Türkiye İsrailli yetkilileri gıyabında yargılayıp mahkûm ederse, söz konusu yetkililerin Türkiye’ye geldiklerinde tutuklanması gündeme gelebilecek. Türkiye, dava sonucu kesinleştikten sonra İnterpol’e başvurup söz konusu İsrailli yetkililerin yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesini isteyebilecek. Türkiye’deki davanın yanı sıra Uluslararası Adalet Divanı’na da dava başvurusu yapılabilecek.

Yardım gönüllüleri arasında bulunan İngiliz ve İsveç uyruklular da muayenelerini kendi ülkelerinde yaptıracakları gerekçesiyle dün Adli Tıp Kurumu’na gitmedi. ‘Mavi Marmara’ gemisinde bulunan eski Alman Sol Parti milletvekili hukukçu Norman Paech de İsrail’i ırkçılıkla suçlarken, Almanya Federal Savcılığına suç duyurusunda bulunma hazırlığı içerisinde olduğunu ve ‘korsanlık’ suçlamasıyla dava açacağını söyledi.



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,339 µs