En Sıcak Konular

ABD kendi vatandaşının hakkını bile soramıyor

4 Haziran 2010 09:32 tsi
ABD kendi vatandaşının hakkını bile soramıyor İsrail'in, yardım gemisine yaptığı saldırıda Amerikan vatandaşı Furkan Doğan'ın da öldürülmesi, ABD yönetiminin İsrail'a karşı takındığı yumuşak tavrı tartışmaya açtı.

 FBI'ın ülke dışındaki Amerikalıların ölümleri ile ilgili soruşturma açma hakkının Doğan için işletilmediği, onun yerine İsrailli yetkililerle temas kurulduğu açıklandı.

İsrail'i kınamaya karşı çıkan ve uluslararası kamuoyu tarafından kınanmaması için de Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde direnen ABD, şimdi 19 yaşındaki Furkan Doğan'ın ölümü ve iki Amerikan vatandaşının da yaralanması gerçeği ile karşı karşıya. Amerikan yasalarına göre, vatandaşlarını korumakla yükümlü olan Amerikan yönetiminin Doğan'ın ölüm haberine rağmen İsrail yanlısı tavrını sürdürmesi tartışma konusu oldu. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye'deki Amerikalı yetkililerin Doğan'ın ailesine başsağlığı dilediğini belirterek, ''Amerikan vatandaşlarının sağlığını korumak bizim hükümetimizin öncelikli sorumluluğudur ve bunu da oldukça ciddiye alıyoruz. Vatandaşlarımız hakkında daha fazla bilgi almak için İsrail hükümeti ile sürekli irtibat halindeyiz. Şu ana kadar vatandaşlarımız ile ilgili olarak ek bir adım atma kararı almış değiliz'' dedi.

ABD'nin İsrail'den güvenilir bir soruşturma yapmasını beklediği yönündeki açıklamaları tekrarlayan Clinton, Washington'ın bu soruşturmanın parçası olup olmayacağı ile ilgili bir soru üzerine ''Bir karar vermiş değiliz'' diye konuştu.

Amerikan yasaları, hükümete, ülke dışındaki vatandaşların ölümü ile ilgili olarak kendi soruşturmasını açma yetkisi tanıyor. Ancak bu yetki henüz Furkan Doğan için işletilmediği gibi, işletileceği mesajı da verilmedi. Hem Clinton, hem de Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs soruşturmayı İsrail'in yapması gerektiği yönündeki görüşleri tekrarladı.

Gibbs, günlük basın toplantısında Doğan'ın ölüm haberi üzerine Başkan Obama'nın aileye başsağlığı dilediğini aktardı. ''Bu, kesinlikle oldukça korkunç bir haber aile için'' diye Gibbs, ''Ölenlerden birinin Amerikan olması ABD'nin olayla ilgili pozisyonunu değiştirir mi?'' sorusu üzerine, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nin şeffaf soruşturma açılması çağrısına destek verdiğini vurguladı. Cevaptan tatmin olmayan gazeteci sorusunu yineledi. Gibbs de ''Tekrar biz.. biz...'' deyip kaldı. Gazeteci bu kez de, ''Eğer 10 Yunanlı 10 Türk ölseydi, Amerikan hükümeti bunu korkunç olarak tanımlayabilirdi. Ancak bu durum, bir Amerikalının ölümünden daha farklı'' dedi. Gibbs de buna karşılık, ''O yüzden sorunun cevabına Başkan ve Amerikan Hükümeti'nin başsağlığı mesajını ifade ederek başladım'' diyebildi. Gibbs, ancak Amerikan hükümetinin tavrının değişeceği yönünde mesaj vermedi.

(CİHAN)



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,810 µs