En Sıcak Konular

Operasyonları başlatan talimat

4 Haziran 2010 08:36 tsi
Operasyonları başlatan talimat
Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan 7 kişi arasında bulunan avukat Tülay Bekar'ın şoförü Hakan Vural, polisteki sorgusunda ilginç itiraflarda bulundu.

Yargı operasyonu 'belgeleri imha edin' talimatı üzerine yapıldı

Eski Adalet bakanlarından Seyfi Oktay, Ergenekon soruşturmasında 'yargılamaya  etkilemeye  yönelik faaliyetlerde bulunduğu' gerekçesiyle 1 Haziran'da gözaltına alınmıştı.

Alınan bilgilere göre, operasyondan hemen önce Vural'ı arayan Tülay Bekar, dizüstü bilgisayarı ve bazı belgeleri kaçırmasını istedi. Bu gelişme üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı,  yürümekte  olan kritik davaları etkilemekle suçladığı eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, Tülay Bekar, Canfer Balçık, Mehmet Cengiz ve Sefa Altıoğlu hakkında ev ve işyerlerinde arama ile gözaltı kararı çıkardı. Baskınlarda ele geçirilen belgelerden bazılarının Tuncay Güney'le ilgili olduğu öğrenildi.

 Ergenekon soruşturması kapsamında 'yargılama sürecini etkilemeye yönelik faaliyetleri olduğu' iddiasıyla aralarında eski Adalet bakanlarından Seyfi Oktay ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı, avukat Mehmet Cengiz'in de aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden bazılarının yakınlarına ele geçirilmesini istemedikleri bazı belgelerin 'temizlenmesi' talimatı verdiği ileri sürülmüştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın davaları etkilemekle suçladığı Seyfi Oktay, Tülay Bekar, Canfer Balçık, Mehmet Cengiz ve Sefa Altıoğlu hakkında ev ve işyerlerinde arama ile gözaltı kararı üzerine polis zanlılara ait 15 ayrı noktada  tedbir  aldı. Savcı nezaretinde aramalar sürerken ilginç gelişmeler yaşandı.

 Avukat Tülay Bekar'ın Çankaya Tunus Caddesi'ndeki  evinde çevre güvenliği alan polis, evden çıkan şahsın aynı caddede bulunan kırtasiyeye bir çanta bırakıp tekrar arama yapılacak adrese döndüğünü belirledi. Şahsın Tülay Bekar'ın şoförü Hakan Vural olduğunun anlaşılması üzerine polis, kırtasiyede küçük çapta bir inceleme yaptı. Kuşku üzerine kırtasiye çalışanları Fatih Aksungur ile Ahmet Baydar'ın bilgisine başvuruldu. Aksungur ve Baydar'ın, Hakan Vural'ın kırtasiyeye bir çanta bıraktıklarını beyan etmeleri üzerine çantada inceleme yapıldı. İncelemede çantada bir dizüstü bilgisayar ile çok sayıda belge çıktı. Belgeler arasında Ergenekon soruşturmasının 'şüphelilerinden' Tuncay  Güney'le  ilgili dokümanların da yer aldığı anlaşıldı. Tülay Bekar'ın bilgisayar incelemesi ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gerçekleştirilecek. Gözaltına alınan Tülay Bekar'ın şoförü Hakan Vural da polisteki sorgusunda, Bekar'ın kendisine evdeki malzemeleri çıkarıp kırtasiyeye bırakma talimatı verdiğini anlattı. Bekar ve Vural hakkında 'suç delillerini karartmak'tan işlem yapıldı. 

Son dalga Ergenekon operasyonunda ikinci bir delil karartma operasyonunun da son anda engellendiği öğrenildi. Soruşturmada İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Cengiz hakkında da gözaltı kararı bulunuyordu. Cengiz'in Çankaya Emek'teki evinden çıkan bir şahsın aracına bazı dokümanlar koyması polisin dikkatini çekti. Araca konulan belgelerin Mehmet Cengiz'e ait dokümanlar ve bilgisayar olduğu anlaşıldı. Delil karartma soruşturmasında gözaltına alınan Nihat Mert Uzunalioğlu, polisteki sorgusunda Mehmet Cengiz'in kızı Neslihan Kılıç'ın erkek arkadaşı olduğunu söyledi. Neslihan Kılıç'ın, babasına ait bilgisayar ve belgeleri imha etmek amacıyla Nihat Mert Uzunalioğlu'na verdiği anlaşıldı. Bilgisayar uzmanı olduğu anlaşılan Uzunalioğlu'ndan, Cengiz'e ait bilgisayara geri dönüştürülemeyecek şekilde format atmasının istendiği öne sürüldü. Gözaltına alınan Uzunalioğlu ile Neslihan Kılıç hakkında da 'delil karartmak'tan işlem yapıldı. Bu arada, hakkında gözaltı kararı bulunan emekli Jandarma Albay C.B.'nin Trabzon'un Çaykara ilçesinde gözaltına alındığı öğrenildi. C.B.'nin, şubedeki işlemlerinin ardından İstanbul'a gönderildiği öğrenildi.

Soruşturma savcısı değiştirilmedi, Seyfi Oktay'ın ifadesini Turan Çolakkadı alacak

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın ifadesinin, 2006 yılında yayımlanan genelge gereği İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı tarafından alınacağı öğrenildi. Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınan Oktay'ın ifadesinin eski adalet bakanı olması dolayısıyla 1 Ocak 2006 tarihli Adalet Bakanlığı genelgesi gereği başsavcılık tarafından alınacağı belirtildi. Bugün bazı gazetelerde yer alan, 'Oktay ile ilgili soruşturma, Savcı Öz'den alındı' haberlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilirken, soruşturmayı özel yetkili cumhuriyet savcılarından Zekeriya Öz'ün yürüteceği kaydedildi. Bu arada, Oktay'ın avukatlarınca İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, 'gözaltı kararının kaldırılması' yönünde itiraz başvurusu yapıldığı öğrenildi. İtiraz başvurusu nedeniyle mahkeme tarafından incelenen soruşturma dosyasının, başvuruyla ilgili verilecek kararın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ya iletileceği dile getirildi.

zaman



Bu haber 1,046 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,515 µs