En Sıcak Konular

İhracatçı: Acı patlıcana döndük

3 Haziran 2010 16:23 tsi
TİM Başkanı Büyükekşi'den Başbakan'a: Biz acı patlıcanlara döndük bizi kırağı çalmıyor. Soğukta donmuyor, sıcakta pişmiyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından heç edilmesi amacıyla bir Kur İstikrar Fonu kurulmasını önerdi.
     Büyükekşi, TİM'in Rixos Otel'de yapılan 17. Olağan Genel Kurulu'nda Türkiye'nin tasarruf açığını kapatarak Gayri Safi Milli Hasılasının dörtte birini yatırıma dönüştürmesi ve toplam üretiminin de en az beşte birini dışarı satması gerektiğini söyledi.
     Ancak böyle bir denklemde cari açığın kapatılabileceğini, gelir artışının sağlanacağını ve refah düzeyinin yükseleceğini anlatan Büyükekşi, bu zamana kadar yürütülen politikalarla elde edilen başarının Mali Kural ile birlikte sürdürülebilir kılınması için yeni bir çıpaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
     Büyükekşi, ihracatın ithalatı karşılama oranının yeni dönemin en temel istikrar çıpası olması gerektiğini kaydetti.
   
     ACI PATLICANA DÖNDÜK BİZİ KIRAĞI ÇALMIYOR''
   
     ''Peki bir taraftan enflasyonu kur baskısı ile kontrol altında tutarken öte yandan ihracatı nasıl artıracağız'' diye soran Büyükekşi, şöyle devam etti:
     ''Büyümeyi ithalatla değil ihracatla sağlamanın bir yolunu bulacağız. Ama (özgün ve yaratıcı bir yol) diye söze başlayarak ihracatçıların cam fanus içine alınarak özel ihtimamla beslenmesini önermiyoruz. Biz acı patlıcanlara döndük bizi kırağı çalmıyor. Soğukta donmuyor, sıcakta pişmiyoruz.
     Arzumuz üzerimize düşen görevi daha iyi yapmak ve bu muhteşem ülkeyi dünyanın en güçlü ekonomilerinden birisi haline getirme sürecine katkıda bulunmaktır. İhracat açısından bunun önündeki engel nedir? diye sorduğunuzda ihracatçıların yüzde 68'i temel engelin kur olduğunu ifade ediyor. Talebimiz rekabetçi bir seviyede öngörülebilir ve istikrarlı bir Türk Lirasıdır.''
     Büyükekşi, küresel kriz öncesi TL'nin aşırı değerlenmesine karşılık ihracatın hızla artmasına hükümetin çabasının yanında dünya ekonomisindeki genişleme, tüketim ve yüksek seviyelere çıkan mal ve emtia talebi olduğunu ifade etti.
     2008 yılında 16 trilyon dolara çıkan dünya mal ticaretinin ancak 2012 yılında aynı seviyeye geleceğini vurgulayan Büyükekşi, bu nedenle 2008 öncesine bakarak yeni dönemde TL'nin değerlenmesine rağmen ihracatta kuvvetli artışlar beklemenin mümkün olmadığını söyledi.
     Öte yandan yüksek cari açığı sürdürülebilir kılan finansal bolluk döneminin de geride kaldığına işaret eden Büyükekşi, ''Kuru oluşturan faktörlerin başında küresel sermaye hareketleri geliyor. Bu noktada Türkiye'nin kendisine yönelik sermaye akışında regülasyon mekanizmalarını devreye sokması gerekiyor'' dedi.
     ''Sıcak parayı kovalım demiyoruz'' diyen TİM Başkanı, sıcak parayı ihracatın artışına ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını oluşturacak ortamın finansmanına katkı koyan bir hale getirmeyi önerdiklerini söyledi.
     Büyükekşi, ''Somut önerimiz ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından heç edilmesidir. Biz bu amaçla bir kur istikrar fonu kurulmasını öneriyoruz'' diye konuştu.
     Bu fonunun kaynağının kısa vadeli yabancı sermaye girişi kazançlarından yüzde 1 oranında kesilecek stopaj geliri olabileceğini belirten Büyükekşi, kamu bütçesine yük olmayacak başka kaynakların da yaratılabileceğini bildirdi.
     Sıcak paraya uygulanacak stopajın Türkiye'ye yönelik sermaye hareketlerini zora sokmayacağını da ifade eden Büyükekşi, önerilerinin hemen gündeme alınarak içinde kendilerinin de bulunduğu bir platformda detaylarıyla tartışılmasını beklediklerini bildirdi.
   
     ''İHRACATA AYRILAN KAYNAK TOPLAM İHRACATIN YÜZDE 1'İNE ÇIKARTILMALI''
   
     Büyükekşi, ihracata yönelik kaynakların artırılması ve ülkedeki mevcut finansal ortamın ihracatın finansmanı için teşvik edilmesi gerektiğini de kaydetti.
     Bu çerçevede yapısal reformların asla yavaşlatılmaması ve ihracata ayrılan kaynakların toplam ihracatın yüzde 1'ine çıkartılmasını öneren Büyükekşi, Eximbank'ın satıcı kredisine ilave olarak alıcı kredisi sistemine geçmesi, yatırım mallarına orta ve uzun vadeli kredi imkanlarının artırılması, ülke kredilerine öncelik verilmesi ve ihracat sigorta sisteminin genişletilmesi gerektiğini söyledi.
   
     2023'TE 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
   
     Büyükekşi, TİM olarak Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde 500 milyar dolar ihracat için ''Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisinin Uygulamaya Aktarılması ve Performans Yönetimi'' projesini başlattıklarını hatırlattı.
     2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyon doları aşkın dış ticaret, 2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla, kişi başına 25 bin dolar gelir, dünya ticaretinden yüzde 1,5'lik pay ve dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak için çalıştıklarını dile getiren Büyükekşi, ''Bir ay içinde bu çalışmayı bitirip Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, muhalefet partisi genel başkanlarımızla paylaşıp projenin bir devlet politikası olmasını istiyoruz'' dedi.
     Büyükekşi konuşmasının sonunda da TİM Başkanlığına yeniden aday olduğunu söyledi
 



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,355 µs