En Sıcak Konular

'Aklını başına topla!'

3 Haziran 2010 15:07 tsi
'Aklını başına topla!' İsrail gazetesi, skandal operasyon sonrasında hükümeti ağır bir şekilde eleştirmeye devam ediyor.

Muhalif gazete Haaretz, dokuz kişinin ölümüyle sonuçlanan yardım gemilerine saldırıyı planlayan İsrail hükümetini yerden yere vuruyor. Gazetenin bugün yayımlanan sayısında hükümete yeniden “aptal” denirken bu zor durumdan çıkış için Gazze’ye ablukasının kaldırılması öneriliyor.

Gazetenin “Çıkış stratejisi: Gazze blokajını kaldırmak” başlıklı editör yazısı şöyle:

“Başarısız olmuş bir politik tutumda ısrar etmek yerine, Netanyahu aklını başına toplamalı ve İsrail’in yardım gemilerine saldırısından doğacak hasarı miminize etmelidir.

Muhakeme yeteneğinden yoksun, önceden kararlaştırılmış bir yolda mahsur kalmış bir robot gibi – hükümetin Gazze’ye ulaşmak isteyen yardım gemileri meselesini ele alış biçimi tam da böyle. Başbakan Benjamin Netanyahu’nun Salı günü kabinesinin güvenlik toplantısında Gazze blokajının devam edeceğini ve İsrail’in gemilerin Gazze limanlarına yanaşmasını engellemek için güç kullanmaya devam edeceğini duyurması aptallığın devam ettiğinin ve bu hafta yaşanan olaylardan hiçbir ders çıkarılmadığının göstergesi.

HÜKÜMET LANETLENDİĞİNDEN BİHABER
Netanyahu-Ehud Barak hükümeti dokuz yolcunun öldürülmesiyle sonuçlanan Türk gemisi Mavi Marmara’nın idaresini ele almaktaki başarısızlığın etkilerinden bihaber. Bu ülkenin eylemlerinin tüm dünyada lanetleniyor olduğundan da bihaber –İsrail bir defa daha kendini tecrit edilmiş buluyor. Hepsinden daha vahimi, bu hükümet İsrail’in stratejik çıkarlarına verdiği zarardan da bihaber.

Bu ölümcül operasyon Amerika yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını destekleyecek çoğunluğu sağlamasını zorlaştırdığı gibi Amerikan hükümetinin müthiş diplomatik çabalarla bir araya getirdiği İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı uluslararası cepheyi aşındırıyor. Gerçekleştirilen deniz operasyonu Filistinliler’le müzakereleri zora sokuyor ve Amerikan Başkanı Barack Obama ve Filistin Başkanı Mahmut Abbas’la yüz yüze pazarlık gücünü zayıflatıyor. Operasyon Türkiye’yle temel ilişkilerimizi bozuyor, bu da İsrail’e kaybedilen turistlere ve ihracat anlaşmalarına mal olacak.

İRLANDA HÜKÜMETİ DE Mİ EL KAİDE’Cİ?
İnisiyatifi ele alıp, krizden çıkmak için bir çıkış stratejisi geliştirmek yerine, Netanyahu ve Barak bataklıkta kendilerini daha derine gömüyorlar. Belli ki hükümet İsrail’in “El Kaide destekçilerinin” kurbanı olduğunda ısrar ettiği halkla ilişkiler politikasına inanıyor. Durum böyleyse; zamanında uyarılarını yapmayan ve bu yeni ve tehlikeli düşmana karşı gerektiği gibi hazırlanmayan güvenlik ve istihbarat birimlerinin şeflerini en acil şekilde görevlerinden almalıdır. İsrail Gazze Şeridine doğru yola çıkmış olan İrlanda gemisi Rachel Corrie ile nasıl başa çıkacak? Rachel Corrie’ye desteğini açıklayan İrlanda hükümetinin de El Kaide üyesi olduğunu mu savunacak?

Zaten başarısız olmuş bir politikada ısrarcı olmak yerine, Netanyahu aklını başına toplamalı ve denizde gerçekleşen operasyonun doğurduğu zararları minimize etmelidir. Olan biteni aydınlatacak bir araştırma komisyonu görevlendirmeli ve silah kaçakçılığına bir çözüm geliştirirken, Gazze Şeridi’ndeki zararlı ve gereksiz bolkajı kaldırmalıdır. Devlet adamlığı önemli olanla olmayanı ayırt edebilme becerisiyle ölçülür. İsrail’i Hamas ve destekçileri ile aptalca bir prestij çekişmesine sürükleyen Netanyahu ve Barak şiddet dolu ve zarar verici bir eylem biçimi seçmekle yanıldılar. Bu haftanın devlet adamlığı testinden de kaldılar.”



Bu haber 1,077 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs