iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Koltuklara veda!

3 Haziran 2010 14:16 tsi
Koltuklara veda! Kendileri zaten durduramaz ama başkası da durduramaz! iyibilgi Ankara

Ortadoğu’da değişen her ne ise-kimine göre işine devam eden BOP kimine göre modernleşen dünyanın barış ihtiyacı-iki ülkeye ağır faturası olacak.

Bunlardan biri Mısır. Mısır çok uzun zamandır ağır şartlar altında yönetildiği gibi Kahire’nin eski itibarına sahip olmadığı da artık gün gibi aşikar.

Ülke çok ciddi borç yükü altında. Siyasi baskı ve anti-demokratik mimarı artık Mübarek yönetimini korumakta gittikçe zorlanıyor. Fakirlik çok yaygın. Kimi uluslararası rakamlara göre her yıl 600 bin kişiye iş bulmak zorunda Mübarek yönetimi.

Dahası ülke tarihinde ilk kez bir rakibi var. Muhammed el Baradai. Şimdi tüm muhalifler onun etrafında toplanıyor. Bu kadar problem yetmezmiş gibi Hüsnü Mübarek’in sağlık sorunları da iyi işaretler vermiyor.

Yerine oğlunu geçirmeyi düşünüyor ama öyle olsa bile yeniliğin havası nasıl olacak bilinmiyor? Artık dahası olur mu demeyin ama Mısır’ın Arap alemindeki ağırlığı da eskisi gibi değil.

Daha dün açmayı akıl ettiği Gazze kapısı ve İsrail’e yakın duruşu diğer Arap devletleri tarafından yüzlenmiyor ama unutulmuyor da. Beterin beteri olur mu? Var! Bunların hepsinin üstünde ülkenin güneyinde ve sonrasında birşeyler oluyor. Mısır bölünebilir! Komşu ülkeler de ilk kez Mısır’a karşı diklenmeye başlamış görünüyorlar.

İşte Mısır’daki durum bu. Peki ömür? Kestirmek zor demek isterdik ama sanırız 1 yıl içinde-ki seçimlere sadece aylar var-Kahire’nin piramitleri sadece yeni bir lideri değil belki de yeni bir yönetimi selamlayacak!

Ve İsrail…

Baştan söyleyelim İsrail’deki dönüşüm Mısır’daki gibi derin ve tehlikeli olmayacak. Mısır’da Kahire’nin bakış açısının da değişeceğini tahmin ediyoruz ama İsrail’de önce hükümet gidecek.

Zaten çok sağlam da kurulmamıştı. Her an her saniye sorun çıkabilir Tel Aviv’de. Küresel dönüşümlere direnmesi, Obama’ya meydan okuması, bugün görüldüğü gibi yeni baskılar getiriyor İsrail’e.

İstenen ise basit. Barış. Filisintin meselesinin halli. Hükümet direndikçe “sistem” üzerine daha çok gelecek. Bunu en iyi bilen de kendileri. Biraz da bu yüzden korkuyorlar ve direniyorlar.

Peki ne zaman? İsrail’in en büyük hesabı Kasım sonrası. Burada kısmi Amerikan seçimleri var. Obama mağlup olursa ömür biraz daha uzayabilir!

Aslında aynı sebepten hükümetin ömrü zaten uzamış görünüyor. Obama da o tarihi bekliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs