En Sıcak Konular

İsveçli aktivistler: Askerler, lazerlerle nişan aldı

3 Haziran 2010 13:44 tsi
Gazze'ye insani yardım taşıyan filoda bulunan aktivistler, İsrailli askerlerin lazerli silahlarla nişan aldıklarını söyledi.

Gazze'ye yardım götüren gemilere İsveç'ten katılan ve İsrail saldırısına maruz kalan İsveçli eylemciler, Türkiye'ye dönüşlerinde gemide yaşadıkları dehşet anlarını anlattı. İsveçli eylemciler, İsrail askerlerinin niyetlerinin eylemcileri öldürmek olduğunu ve kullandıkları silahlarla en az iki eylemciyi alnından vurarak öldürdüğünü söyledi. Eylemciler, ölen kişilerden birinin de ensesinden vurularak infaz edilmiş gibi öldürüldüğünü kaydetti.
 

İnsani yardım gemileriyle Gazze'ye giderken İsrail askerleri tarafından saldırıya uğrayıp, ardından gözaltına alınan eylemciler, Türkiye'nin girişimleriyle İstanbul'a getirildi. Yardım gemisinde bulunan Edda Manga, Mattias Gardell ve Dror Feiler simli üç İsveçli eylemci, yaşadıklarını gazetecilerle paylaştı.

Mattias Gardell, İsrail askerlerinin saldırdığı gemide olduğunu belirterek, askerlerin kendilerine uluslararası sularda saldırdığını söyledi. Gardell, "Komandolar botlarla geldi. Gemimiz 14 savaş gemisiyle kuşatıldı. Dört tane de helikopter vardı, denizlatılar vardı ve insansız uçaklar vardı." dedi. İsrail askerlerinin lazer noktalı silahlar kullandığını ve bu şekilde gemideki eylemcileri öldürdüğünü ifade eden Gardell, "İnsanları alınlarından vurdular, bilerek öldürdüler. İkisini alnından vurdular, bir tanesini arkadan ensesinden vurdular, tıpkı infaz eder gibi." diye konuştu.

İsrail askerlerinin yaptığını "yardım götüren bir gemiye yönelik ölümcül bir saldırı" olarak niteleyen İsveçli eylemci, "Biz eminiz ki İsrail bunu yaparak korsanlık suçu işledi ve şu anki Netanyahu rejiminin, adaletsiz rejimin gerçek doğasını ortaya koydu. Şimdi bütün medeni toplumlar, Gazze ablukasının kaldırılması için güçlerini birleştirebilirler." şeklinde belirtti.

İsveçli diğer eylemcilerden Dror Feiler ise İsrail'in bu saldırganlığının bedelini ödemesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in cezalandırılması gerektiğini dile getiren Feiler, "Bizler de hükümetlerimize baskı yapmalıyız. Konuşma zamanı artık bitmiştir. Hükümetlerin harekete geçmesi gerekmektedir." dedi.

Bu arada söze giren Mattias Gardell, şu şekilde konuştu: "Türk hükümetinin çok güçlü ve doğru bir şekilde tepki gösterdiğini söyleyebilirim. Türkiye güçlü bir çıkış yaptı ve İsrail'le diplomatik ilişkilerini bitirdi. Dünyadaki diğer ülkelerin de bu şekilde Türkiye'nin yaptığını izlemesini umuyoruz. Gazze ablukası sona ermeli. Biz ayrıca bu eylemin, Gazze ablukasının sona erdirilmesini bir parçası olmasını umuyoruz. Filistin halkının özgürlüğü için bu 9 kişinin hayatını vermesinin bir anlamı olmalı ve ödüllendirilmeli."

Gemiye İsveç'ten katılan kadın eylemci Edda Manga ise İsrail'in, eylemcilerin kendilerine saldırıldığı, askerlerin de buna cevap verdiği iddialarına karşı "İsrail'in saldırılarının, bizim şiddetli tepkimiz yüzünden meşrulaştığı söyleniyor. Bu doğru değil. Onlar bize saldırdı, biz onlara saldırmadık." dedi. Gemide hayatlarını savunan eylemcilerin "birer kahraman" olduğunu belirten Manga, "Onlar bizim kahramanlarımızdı. Onlar cesaretli insanlardı ve silahları olmadan bizi savunmaya çalıştılar." şeklinde konuştu.

Edda Manga, gemiye çıkan İsrailli askerler hakkında ise "Bu özel İsrail birliğinden iki üç kişi, insanları öldürmekte uzmanlaşmış kişilerdi. Sivilleri korumada değil, insanları öldürmede uzmandılar. Bize sanki bir askeri güçmüşüz gibi davrandılar. Ama biz öyle değiliz, biz siviliz."

cihan

 

 




Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,860 µs