BM'yi tanımıyoruz | " /> BM'yi tanımıyoruz | "/>

En Sıcak Konular

İsrail: BM'yi tanımıyoruz

3 Haziran 2010 12:42 tsi
İsrail: BM'yi tanımıyoruz İsrail, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili uluslararası soruşturma yapılmasına ilişkin BM İnsan Hakları Konseyi kararını reddederek, BM'yi tanımadığını ilan etti.

İsrail, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili uluslararası soruşturma yapılmasına ilişkin BM İnsan Hakları Konseyi kararını reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ygal Palmor, Kudüs'te AFP'ye yaptığı açıklamada, "İsrail'e bir kez takıntılı biçimde yüklenen bu konseyin otoritesi sıfıra inmiştir. Cibuti, Pakistan, Küba ya da Suudi Arabistan gibi insan haklarını yoğun biçimde ihlal eden ülkelerin kendilerini insan hakları savunucusu gibi göstermeleri hiç de uygun değildir" dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi ise Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail ordusunun saldırısıyla ilgili uluslararası bir soruşturma misyonu kurulmasını öngören kararı kabul etmişti. Aynı Konsey, Güney Afrikalı Richard Goldstone'u İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 2008-2009 kışındaki saldırısını soruşturmakla görevlendirmiş, İsrail bu komisyonla işbirliği yapmayı reddetmişti. Komisyon, raporunda İsrail ile Filistinli grupları savaş suçu işlemekle suçlamış ve İsrail'in güvenilir bir soruşturma açmayı reddetmesi halinde Uluslararası Ceza Mahkemesinin müdahil olmasını tavsiye etmişti.

İSRAİLLİ BAKANDAN TEKLİFE SERT TAVIR

İsrailli bakanlar Moşe Yaalon ile Yuval Steinitz, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısının ardından bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasına karşı çıktı.

Stratejik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Moşe Yaalon, "Uluslararası soruşturma komisyonu kurulması çağrılarına, İsrail'in bir muz cumhuriyeti değil, bağımsız demokratik bir devlet olduğunu tereddütsüz ifade ederek yanıt vermek lazım" dedi.

Binyamin Netanyahu hükümetinde güvenlik kabinesi üyelerinden biri olan eski Genelkurmay Başkanı Yaalon, "Biz soruşturma yapmaya, bundan ders çıkarmaya ve de çıkan dersleri uygulamaya muktediriz. Ama bütün bu süreç boyunca kendi kendimizi kırbaçlamanın alemi yok" dedi.

Uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasına karşı çıkanlardan Maliye Bakanı Yuval Steinitz da, İsrail parlamentosunun Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonunun bir doğrulama komisyonu kurabileceği tavsiyesinde bulundu.

İsrail'in taktik gerekçelerle "ne yazık ki bir başka çözüm planlamak zorunda kalabileceğini" de ifade eden Steinitz, Amerikalılarla bu konudaki temaslara dahil olmadığını da kaydetti.

Bakanın, bu konuşmasıyla İsrail askeri radyosu ile Yediot Aharonot ve Maariv gazetelerinin, "Başbakan Netanyahu'nun, ABD için kabul edilebilir bulacağı bir kadroya sahip bir komisyon kurulması konusunda ABD ile pazarlık yaptığı" yönündeki haberlere atıfta bulunduğu ifade edildi.

Seçeneklerden birinin, komisyonun başına "uluslararası toplumca tanınan bir hukukçunun atanması" ve komisyonda İsrailli temsilcilerle Amerikalı gözlemcilerin yer almasını öngördüğü konuşuluyor.

ABD, İsrailli yetkililerin BM tarafından yardım gemilerine baskınla ilgili kendilerinin bir soruşturma başlatmasını arzu ettiğini yinelemiş ve İsrail'in "güvenilir" bir soruşturma yürütmeye muktedir olduğunu belirtmişti.

BM İnsan Hakları Konseyi ise Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail ordusunun saldırısıyla ilgili uluslararası bir soruşturma misyonu kurulmasını öngören kararı kabul etmişti. Aynı Konsey, Güney Afrikalı Richard Goldstone'u İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 2008-2009 kışındaki saldırısını soruşturmakla görevlendirmiş, İsrail bu komisyonla işbirliği yapmayı reddetmişti. Komisyon raporunda İsrail ile Filistinli grupları savaş suçu işlemekle suçlamış ve İsrail'in güvenilir bir soruşturma açmayı reddetmesi halinde Uluslararası Ceza Mahkemesinin müdahil olmasını tavsiye etmişti.



Bu haber 1,168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,379 µs