En Sıcak Konular

AB Balkan ülkelerine "anlaşın, kapımız açık" diyor

3 Haziran 2010 12:31 tsi
AB Balkan ülkelerine AB ve Balkan ülkeleri Saraybosna'da aday ülkelerin üyelik sürecini konuşuyor, aralarındaki sorunlara çözüm bulmaları isteniyor

Avrupa Birliği (AB), Batı Balkan ülkelerinin ''güven ve istikrarlı geleceğini ve AB'ye entegrasyonunu'' Türkiye, Rusya ve ABD temsilcileriyle tartıştı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Batı Balkan ülkelerinin bakanlarıyla bir araya gelen AB temsilcileri, 'size kapımız açık' mesajı verdi, ancak muhataplarına 'kriterleri yerine getirirseniz birliğe üye olabilirsiniz' vurgusu yaptı.

Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın temsil ettiği ''AB-Batı Balkanlar Konferansı''nın ardından yayımlanan ortak bildiride, Batı Balkanlar'a 10 yıl önce verilen AB üyelik perspektifinin bölgenin istikrar ve kalkınmasında büyük önem taşıdığı ve AB'nin bu sözüne bağlı kalacağı vurgulandı.

''AB genişleme sürecine sıkıca bağlanan Batı Balkanlar'ın artık AB üyelik yolculuğunun uzlaşılmış kurallarını ve aranan kriterleri karşılamaları için çabalarını yoğunlaştırmaları'' istenen bildiride, bölge ülkelerinin özellikle hukukun üstünlüğü, idari ve yargı reformları, yolsuzlukla ve örgütlü suçlarla mücadele alanlarında ve kendilerinden beklenen koşulları yerine getirerek AB üyelik süreçlerini hızlandırabilecekleri belirtildi.

AB, ayrıca bölge ülkelerinden ifade ve basın özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmalarını ve yerlerinden edilmiş insanların kalıcı şekilde geri dönüşlerini sağlamalarını talep etti.

Bildiride, 23 Haziranda İstanbul'da toplanacak Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanlarının Bölgesel İşbirliği Konseyinin etkin bir şekilde işlemesine ve sonuç odaklı çalışmasına yönelik yeni stratejinin onaylanması istendi.

''Bölgesel işbirliği, barışın ve iyi komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi yanında mevcut ikili sorunların çözümünü sağlayacak atmosferin oluşturulmasına katkı yapacaktır'' denilen bildiride, bölge ülkelerine mevcut ikili sorunları ''Avrupalı ruhuyla'' çözmek için ellerinden gelen azami çabayı göstermeleri çağrısı yapıldı.

"İYİ HABERLER BEKLİYORUZ"

Konferansın ardından Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj, AB Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, AB Komisyonunun genişlemeden ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, Holiday Inn Hotel'de ortak basın açıklaması yaptı.

Moritanos, Batı Balkanlar'ın bazı eksikliklere rağmen AB için büyük bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.

AB'nin bölgeye verdiği sözleri tuttuğunu, son olarak Bosna-Hersek ve Arnavutluk'a vizeyi kaldırmaya hazırlandığını kaydeden Moratinos, ''Sıra sizde, sizden iyi haberler bekliyoruz'' dedi.

''Bir zamanlar bu şehir trajedinin aynasıydı. Bugün Saraybosna'da yeni bir anlaşmaya varılmaya çalışılıyor'' diyen Moritanos, bunun geleceğin ve umudun, barışı ve AB entegrasyonunun anlaşması olduğunu vurguladı.

Moratinos, son 6 ayın Batı Balkanlar'ın yakın tarihindeki en olumlu ve en başarılı zaman parçası olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

''Başarının anahtarı ve toplantının sonucunu duymak isterseniz, ben bunu iki kavrama sığdırdım: Gayret ve sorumluluk. Her şeyin anahtarı budur. AB, bölgenin Avrupa vizyonunu geliştirme çalışmalarına mümkün olduğu kadar katkı sağlayacaktır ve bu konuda yardımcı olacaktır. Bu AB'nin sorumluluğudur. İkinci sorumluluk Batı Balkanlar'ın sorumluluğudur. Bu da AB yolundaki önlerine konulan sınavların başarıyla çözmesidir. Üçüncü önemli sorumluluğumuz da bu toplantıya katkı sağlayan ABD, Türkiye ve Rusya yetkililerine teşekkürlerimizi sunmaktır.''

"GENİŞLEME YORGUNU DEĞİLİZ"

Stefan Füle ise AB'nin genişleme yorgunu olmadığını belirterek, Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılım sürecine yeni bir ivme kazandırmak istediklerini ifade etti.

Bosna-Hersek'in son haftalarda reformlar konusundaki iradesini gösterdiğini kabul eden Füle, seçimlerin ardından ''Dayton dönemini Avrupa dönemine döndürecek adımlar'' beklentisini dile getirdi.

Füle, şunları kaydetti:

''Günümüzde ülkeler ekonomik ve diğer sorunlarıyla karşı karşıya gelmektedir. Bu ülkeler arasına Bosna-Hersek de girer. Bir zorlu mücadele olan bu krizlerden çıkışı bulmak ayrıca zor bir iştir, fakat bu konuda Batı Balkan ülkelerin yanındayız ve onları yalnız bırakmayız. Bosna-Hersek'te son zamanlarda görülen gelişmeler ülkenin AB yolundaki dinamiğini yükseltmektedir ve bunlar aslında ülkeyi AB yolunda sabit tutan faktörlerdir. AB'ye tamamıyla entegre olmak için de her ülkenin iç düzenlemelerini bu amaca yönelik yapılmış olması gerekir. Bugünkü toplantıya gelen katılımcı sayısına bir göz atılırsa, AB'nin ve diğer uluslarası toplumların Batı Balkanlar'ın Avrupalı geleceğine verdiği önem görülebilir.''

Balkan ülkeleri, mali kriz nedeniyle AB'nin genişlemeyi durdurmasından endişe ediyor. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB ülkelerindeki genişleme heyecanının yüzde 100'ün altında olduğuna dikkat çekti. Bildt, genişleme aleyhine farklı sesler gelse de bunun o ülkelerin iç politikasına bağlanması gerektiğini ifade etti. Bildt, Batı Balkanlar'daki tüm ülkelerle iki yıl içerisinde üyelik müzakerelerine başlanabileceğini söyledi. İsveçli Bakan, son aylarda bölgedeki işbirliği ve uyumun AB'ye entegrasyonu olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.

SIRBİSTAN VE KOSOVA İLK KEZ BİR ARAYA GELDİ

AB Dönem Başkanı İspanya ile AB Komisyonu tarafından Saraybosna'da düzenlenen ''AB-Batı Balkanlar Konferansı''nda AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının yanı sıra 47 ülke ile NATO ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatından (AGİT) üst düzey temsilciler katıldı.

Konferansa Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Yeremiç ve Kosova Dışişleri Bakanı Skender Hüseni'nin katılması da dikkati çekti. Kosova'nın 18 Şubat 2008'de ilan ettiği bağımsızlığını tanımayan ve buna şiddetle karşı çıkan Sırbistan, ilk kez uluslararası bir toplantıda bu ülkeyle bir araya geldi. Konferansta, katılımcıların bulunduğu masada ülke isimleri yerine, katılımcının kendi ismi ve görevi yer aldı. Toplantıya katılan temsilcilerin ülkeleri yerine isimlerinin masada yer almasının, ''Sırbistan'ın hassasiyetinden'' kaynaklandığı kaydedildi.

Koferansın ilki, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 10 yıl önce yapılmıştı.



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,038 µs