En Sıcak Konular

O saldırı Türkiye için dönüm noktası

3 Haziran 2010 12:27 tsi
O saldırı Türkiye için dönüm noktası AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının Türkiye için dönüm noktası olduğunu belirtti.

Kınıklıoğlu, dün The New York Times gazetesindeki makalesinde, şu ifadeleri kullandı: "Serbest bırakılan barış eylemcilerinin ifadeleri, gemiye saldıran İsrailli komandoların öldürmek için ateş ettiklerini ve elektroşok tabancaları kullandıklarını açıkça gösteriyor. Bu ifadeler, kati bir şekilde İsrailli politikacılar ve İsrail ordusundan gelen hikâye ile ciddi olarak çelişiyor. Bu nedenle BM Güvenlik Konseyi'nin talep ettiği gibi acil, tarafsız, güvenilir, şeffaf ve uluslararası standartlara uygun bir soruşturma yapılması zorunludur."

Birleşmiş Milletler, Türkiye ve uluslararası kamuoyu ne olduğunu, nasıl olduğunu ve 9 barış eylemcisinin ölümünden kimin sorumlu olduğunu bilmek istediğini belirten Kınıklıoğlu, şöyle devam etti: "Yardım filosuna yapılan baskının iki boyutu var: Birincisi, bu baskın Türkiye-İsrail ilişkilerine tamir edilmesi zor boyutta zarar verdi. Türkiye, bağımsız bir soruşturma istiyor, resmi bir özür ve İsrailli komandolar tarafından öldürülenler için tazminat talep ediyor. Ankara ayrıca bu suçun sorumlularının bulunup cezalandırılmasını istiyor. Bu önlemler dışında herhangi bir şey Türkiye'yi tatmin etmeyecektir."

Türklerin İsrail ile ilgili algılamalarındaki kritik bir eşiğin geçildiğini ifade eden Suat Kınıklıoğlu, "Dünden sonra artık Türkler, mevcut İsrail hükümetini düşmanca görüyorlar. Eğer İsrail çabuk ve sorumlu bir şekilde yanıt vermezse, anlaşmazlığın daha da tırmanma potansiyeline sahip olduğu şüphesizdir." dedi.

Uluslararası normların ve hukukun İsrail hükümeti tarafından açıkça hiçe sayıldığını vurgulayan AK Parti yöneticisi, "Uluslararası toplumun, daha da önemlisi ABD'nin İsrail'in aşırı güç kullanmasına göstereceği tepki, ABD'nin Orta Doğu'daki güvenilirliği için bir sınav teşkil etmektedir. Çok sayıda Avrupalı devlet ile birlikte Birleşmiş Milletler, küresel kamuoyu ve ABD, İsrail'in uyguladığı şiddeti eleştirmek üzere ahlâki bir sorumluluk taşımaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Kınıklıoğlu, şöyle devam etti: "Orta Doğu birçok açıdan bir dönüm noktasına yaklaşıyor. İsrail'in eylemlerine göstereceği tepki ile ABD, gelecekte nasıl bir Orta Doğu ile karsılaşacağına karar verecek. İran'ın nükleer programını kuşatan gerilim, Irak'taki tehlikeli ve belirsiz durum ve Afganistan'da devam eden savaş dikkate alındığında, bu, daha da kritik olamazdı. Dahası, yardım filosu baskını, Gazze'ye yönelik ablukanın artık sürdürülebilir ve haklı gösterilebilir bir tarafının olmadığının altını bir kere daha çizdi."

Gazze'deki insanlık dramına dikkat çeken Kınıklıoğlu, özgürlük Filosu'nun bu nedenle harekete geçtiğini belirtti. Kınıklıoğlu, şöyle devam etti: "Biz Türkler, 1492'de İspanya'daki Engizisyondan kaçan Yahudilere sıcak bir şekilde kucak açtık. Diplomatlarımız, Avrupalı Yahudilerini Nazilerden kurtarmak için hayatlarını tehlikeye attılar. Yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti, geleneksel olarak Yahudilere karşı misafirperverlik gösterdiler. Ancak artık mevcut İsrail hükümetinin vahşi ve zalimce politikalarına, özellikle bu politikalar vatandaşlarımızın hayatlarına mal oluyorsa, müsamaha gösteremeyiz. Ne Türklerin ne de uluslararası toplumun vicdanı artık Netanyahu hükümetinin sorumsuz politikalarının yükünü taşıyabilir. Hem İsrail hem de Türkiye daha iyisini hak ediyor."

Cihan



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,096 µs