En Sıcak Konular

Ne oldu da İsrail geri adım attı?

3 Haziran 2010 08:42 tsi
Ne oldu da İsrail geri adım attı?
İsrail'in yardım gemilerine yaptığı baskın sonunda yaşanan diplomasi trafiği masada kazanmanın inceliklerini gözler önüne serdi.

Masada kazanmayı da öğrendik

İsrail'in kanlı operasyonuna tepkisini ortaya koyan Türkiye, gerek Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmesinde gerekse Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Amerikalı mevkidaşı Hillary Clinton'a sorunun çözümü için net tavır göstermesi İsrail'e geri adım attırdı.

İSRAİL’İ TANIMAYIZ

İsrail yönetimine baskı yapması için görüşülen ABD tarafına, "24 saat içerisinde cenaze, yaralı ve gözaltında tutulan tüm aktivistlerin serbest bırakılmaması halinde Türkiye'nin İsrail'le tüm diplomatik ilişkilerini kesme kararlılığını" bildirildi. ABD yönetiminin iritbata geçtiği İsrail yönetimine Türkiye'nin kararlılığını bildirdiği belirtilirken diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin masaya sürdüğü "diplomatik ilişkiyi kesme" restinin dünyada tanınma kaygısı taşıyan İsrail için "ihale iptali" ve "anlaşma iptali" gibi yaptırımlardan daha caydırıcı olduğunu bildirdi. Türkiye'nin İsrail'deki tüm diplomatlarını çekip, Türkiye'deki İsrailli diplomatları da sınır dışı etmesinden çekinen İsrail'in ilk kez kendisini tanıyan bir Müslüman ülke tarafından dışlanma riskini göze alamadığı ifade edildi.

ASKERİ SEÇENEK DE VAR

Erdoğan, Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in bütün gönüllüleri en kısa sürede bırakılmasını istedi. "Vatandaşlarımızı bırakılmazsa tepkimiz sert olacaktır" diyen Erdoğan, Obama’ya çok net mesajlar verdi. İsrail’in bölgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Erdoğan'ın, "İsrail, tüm gönüllüleri derhal serbest bıraksın. Uluslararası komisyona engel olmasın. Yoksa tüm diplomatik ilişkilerimizi keseriz" dediği öğrenildi. Askeri müdahelenin de masada olduğunu hatırlatan Erdoğan’ın bu mesajının ardından Obama’nın devreye girdiği ve İsrail’in Türk vatandaşlarının serbest bırakılması kararı aldığı belirtildi. ABD'deki yoğun bir diploması trafiğinin ardından Türkiye'ye dönen Dişişleri Bakanı Davutoğlu ise ayağının tozuyla yaptığı açıklamda İsrail'in gözaltına aldığı bütün gönüllüleri gün içerisinde serbest bırakmaması durumunda ilişkileri gözden geçireceklerini söyledi.

KOŞULLARI SIRALADI

ABD'de yaptığı temaslarda Clinton'a "İsrail’in yardım gemilerine saldırısının kabul edilemez. Bu noktadan sonra tek çözüm İsrail'in koşulsuz bir şekilde isteklerimizi yerine getirmesidir" diyen Davutoğlu, İsrail'le ilişkilerin normalleşmesinin koşullarını da ortaya koydu. Davutoğlu, "Vatandaşlarımız sağ salim intikal eder, uluslararası komisyona araştırma izni verilir, sonuçları ön koşulsuz yerine getirilir, Gazze- ’ye abluka kalkarsa ilişkilerin normalleşmemesi için gerekçe kalmaz" dedi. "Bütün ülkeler uluslararası hukuka tabidir, hiç kimse kendini uluslararası hukukun üstünde göremez" diyen Davutoğlu, Türkiye’nin bölgeye yönelik barış politikasının kararlılıkla devam edeceği mesajını da verdi.

SAÇININ TELİNİ BİLE...

Bakan Davutoğlu, "Türk milleti bu bölgedeki bütün gelişmelerden kendini tarihi bakımdan sorumlu hisseden bir millet olarak, bu gelişmelere duyarsız kalamaz ve kalmayacaktır" diye konuştu. "Bütün vatandaşlarımız serbest bırakılacaktır. Katledilen vatandaşlarımızın tek bir saç telinin bile hukukunu sonuna kadar gözetiriz" diyen Davutoğlu, "Hiçbir vatandaşımızı kimsenin merhametine terk etmeyiz" ifadesini kullandı. İsrail’in yardım gemilerine saldırısının ardından Türkiye, birinci önceliğini bütün vatandaşlarının dönüşünün sağlanması olarak belirledi. Bu arada gönüllüleri almak üzere İsrail'e gönderilen uçakların gecikmesinin de Türkiye'nin kararlı tavrından kaynaklandığı kaydedildi. İsrail tarafından sözünden dönebileceği endişesiyle tüm uçakların son yolcu gelene kadar bekletildiği öğrenildi.

bugün



Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,995 µs