En Sıcak Konular

Devlet Bakanı Yılmaz: Türkiye çok sağlam bir makro ekonomiye kavuştu

2 Haziran 2010 19:46 tsi
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümet olarak kalkınmaya 'insan odaklı' baktıklarını söyledi.

Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) Seyhan Oteli'nde düzenlediği "Değerlendirme Toplantısına" katılan Yılmaz, kalkınmayı toplumun yaşam kalitesinin artması olarak tanımladı. Konuşmasında küresel ekonomik krizin etkilerine değinen Yılmaz, Türkiye'nin bu sıkıntılı dönemi en hafif şekilde atlattığını vurguladı.

Yılmaz, "Elbette daralmada konjoktörel olarak etkilendik. Üretim, ihracat ve istihdamda beli kayıplarımız oldu. Ama yapısal bir tahribat yaşamadık. Bu son derece önemli. Türkiye yüksek borcu ülkeler sınıfından ayrıştı. Bu krizde kama maliyesi disiplinini korumaya devam etti. 2002 yıllarında kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 73-74'lerdeydi. Krizden öncesinde bu yüzde 40'ın altına inmişti. Krizle birlikte yüzde 45'le çıktı. Ama halen Maastricht Kriterleri'nin çok altında. Finansal yapımız çok sağlam. Hiçbir bankamız batmadı."dedi.


"HIZLI TOPARLANMADA SAĞLAM BANKACILIK SİSTEMİNİN BÜYÜK ETKİSİ OLDU"

Sağlam bankacılık sisteminin kriz sonrası dönemde hızlı toparlanmada ülkeye büyük avantajlar kazandırdığına işaret eden Cevdet Yılmaz, sadece tarımsal kredilerde geçen yıla göre yüzde 30'luk artış meydana geldiğini belirtti. Türkiye'nin hızlı bir şekilde krizden çıktığının altını çizen Yılmaz, 2009'ın son çeyreğindeki yüzde 6, 2010 yılının ilk çeyreğinde çift haneli büyüme gerçekleşeceğini dile getirdi.

Hükümetin 2010-2013 dönemini kapsayan orta vadeli programını yenileyeceğine dikkat çeken Yılmaz, bunu haziran ayının ikinci yarısında ilan edeceklerini anlattı.

Türkiye ekonomisin çok sağlam bir makro ekonomik çerçeveye kavuşacağını hatırlatan Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: "Mali disiplinimizi iyice pekiştirmek istiyoruz. Uzun vadeli bir perspektifi gerçekleştirdiğimiz zaman fon kullanma maliyetlerimizde son derece yükselir. Türkiye bugün güven, istikrar ve mali disiplinle tek haneli faizlere geldi. Biz bunu sağlam temellere oturttuğumuz zaman tek haneli düşük rakamlara doğru gitmeye devam edeceğiz. Böylece hem kamu, hem de özel sektör büyük rakamlı kaynaklar kullanma imkânı yakalayacaktır. 2001 krizde merkezi yönetim bütçemizin yüzde 51 faizlere gitmiştir. Geriye kalan yüzde 49'luk kısım ise eğitim, sağlık, savunma, personel maaşlarına aktarılmış. Faiz rakamların tek hanelere inmesiyle bugün gelinen noktada faizlere yapılan harcama toplam bütçenin yüzde 20'ne inmiştir. Mali kuralı yasalaştırdığımız zaman bu kazanımlar iyice pekişmiş olacak. Buna bir partinin işi olarak bakmamak lazım. Sivil toplum kuruluşlarının bu adımlara destek vermesini bekliyoruz."

Makro ekonomik istikrarın önemine değinen Yılmaz, finansal piyasalar ve siyasi istikrarın mikro ekonomik müdahalelerle tamamlanması gerektiğini ifade etti.


"YEREL POTANSİYELLER HAREKETE GEÇMELİ"

Bu noktada bölgesel politikaların devreye girdiğini anlatan Yılmaz, Kalkınma Ajansı örneğinde olduğu gibi bütün yerel potansiyellerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Bölgesel gelişmeler konusunda yeni bir mecraya girildiğine işaret eden Yılmaz, bölgesel dengesizliklerin giderilmesi geçmişten günümüze bazı iyi niyetli çabaların gösterildiğini ancak bunların hayata geçirilmesinde başarılı olunamadığını vurguladı.

Yılmaz, şunları söyledi: "Demek ki bir yerlerde aksayan şeyler var. Geçmişe baktığımızda iki ders çıkartıyoruz. Bunlardan biri geçmişte hazırlanan bölgesel planların raflarda kalmış olmasıdır. Kurumsal bir yapı oluşturulamamış. Kalkınma Ajanslarıyla bu açık gideriliyor. İkincisi hazırlanan yapılan plan ve projelerin finans boyutu ihmal edilmiş. Ajanslar bu konuda da devreye giriyor. Şimdi 26 bölgede ülkenin 81 ilini kapsayacak şekilde Kalkınma Ajanslarını oluşturduk. 7 ajansımız proje teklif aşamasına geldi. 15 alanda çıkılan proje teklif çağrılarına 3 bin 684 başvuru yapıldı. Proje kültürünün yaygınlaştırılması bakımından bu çok ciddi bir gelişmedir. Bu projelerden 263 tanesi uygulamaya geçti. 3 yılda 329 milyon finansman hacmini oluşturmuşuz. Bunun 182 milyon lirası ajansların sağladığı, 147 milyon lirası ise yararlanıcıların katkısıyla ortaya çıkmıştır. Kalkınma Ajansları modelinde yer alan yerel aktörler işin içinde olduğu için, projelerin gerçekleşmesinde aktif rol alıyorlar."

Adana Valisi İlhan Atış, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, ÇKA Kalkınma Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, ÇKA Genel Sekreteri Veysel Parlak, Mersin ve Adana'dan çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı toplantıda 2009 yılı program birincilerine ödülleri verildi.

Daha sonra ÇKA ile Ziraat Bankası arasında protokol imza töreni yapıldı.

cihan



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs