En Sıcak Konular

Peres ve Netanyahu'ya suç duyurusu

2 Haziran 2010 17:35 tsi
İsrail'in yardım konvoyuna yönelik saldırısına ilişkin olarak,Mazlumder üyesi bir grup ile gemide bulunanlardan bazılarının yakınları, saldırıda sorumlulukları olan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yönelik saldırısına ilişkin olarak, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) üyesi bir grup ile gemide bulunanlardan bazılarının yakınları, İsrail Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın da aralarında bulunduğu saldırıda sorumlulukları olan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan Mazlumder üyeleri ile gemide bulunanlardan bazılarının yakınları, "Filistin 60 yıldır işgal altında" yazılı pankart ile "Filistin halkı yalnız değildir" yazılı dövizler açtı.

Mazlumder İstanbul Şube Müdürü Murat Özer, gemide Mazlumder Genel Başkanı, genel başkan yardımcıları ve İstanbul Şube Başkanı'nın da aralarında yer aldığı 25 dernek üyesinin bulunduğunu belirterek, içlerinden bazılarının ağır yaralı olduğunu bildirdi.

İstanbul Şube Başkan Yardımcısı avukat Elif Uzunpınar, yapılan saldırının insani yardım filosuna değil insanlığa yapıldığını, işlenenin insanlık suçu olduğunu söyledi.

Görüntülerden anlaşıldığı gibi gemilere "vahşice" saldırıldığını söyleyen Uzunpınar, dün Türkiye'ye gelen söz konusu geminin mürettebatının, akşam saatlerinden sonra bazı sağlık sorunları yaşamaya başladığını ifade etti.

Uzunpınar, gemi mürettebatının, İsrail askerlerinin kendilerine zorla mavi renkli saydam bir sıvı içirdiğini söylediklerini belirterek, bu konuda Adli Tıp Kurumu tarafından inceleme yapılması için de savcılıklara başvuracaklarını kaydetti.

Yapılanların, hem uluslararası mevzuat açısından hem de TCK'nın ilgili maddeleri bakımından suç olduğunu belirten Uzunpınar, "Bu suçun, Türk makamları tarafından tespiti ve yargılamanın yapılması gereklidir. Olay, Türkiye dışında uluslararası sularda yapılmıştır. Türk insanları da dünya insanları da Türk gemisinde saldırıya uğramıştır. Savcılık derhal İsrailli yetkililer hakkında gereğini yapmalıdır. Bu şahısların başkaca ülkelerde yargılanmaları, Türkiye'de ayrıca yargılanmalarına kesinlikle engel değildir" dedi.

Basın açıklamasına katılan ve basın mensuplarının sorularını cevaplayan gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak da olayın, Türkiye'ye ve insanlığa yönelik kaba bir saldırı olduğunu ifade etti.

Daha sonra Mazlumder üyesi bir grup ile gemide bulunanlardan bazılarının yakınları hazırlanan suç duyurusu dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdi.

Suç duyurusu dilekçesinde, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Meron ile gemiye bizzat saldıran ve emri veren diğer yetkililer hakkında, "kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, hürriyetinden alıkoyma, işkence, mala zarar verme, deniz, demir yolu veya hava yolu ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması, haberleşmenin engellenmesi" suçlarından soruşturma ve kamu davası açılması istendi. Dilekçede, ayrıca bu kişilerin tutuklanmasına karar verilmesi talep edildi.



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs