En Sıcak Konular

ABD ve İsrail niçin böyle sıkı dostlar

2 Haziran 2010 16:55 tsi
ABD ve İsrail niçin böyle sıkı dostlar Birçok Amerikalı, zorlukla kazandıkları paranın vergilerinden yılda 3 milyar doların, kendi acil ihtiyaçları için harcanması yerine, niye İsrail’e verilmeye devam ettiğini merak ediyor.

Birçok Amerikalı, İsrail’e sığınak delici bombaların, TOW füzeleriyle donatılmış Apaçi saldırı helikopterlerinin ve diğer gelişmiş silahların niye verildiğini merak ediyor.

Birçok Amerikalı, Uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlâl eden İsrail’in eylemlerine karşı BM çözüm kararlarına niye engel olduğumuz merak ediyor. Kısaca, Amerikalılar, ABD ve İsrail’in niye böyle ayrılmaz dostlar olduğunu merak ediyor.

Niçin? Çünkü ABD ve İsrail öyle müşterekler ki. ABD’de kim sevmez bu Yahudi yemekleri Knishes ve Lakteleri? ABD ve İsrail bir bezelye yaprağındaki iki bezelye tohumudur.

Her iki millette, bu çok iyi iki millet arasında bir cennet mesajcı olarak görevini üstlenen APIAC (Amerika İsrail Kamu İlişkileri Komitesi)’ne hayran. İsrail, AIPAC’a tam olarak ne istediğini söyler ve AIPAC da, Kongre’deki üyelerine, bunu sorgusuzca onamalarını söyler.( Tabii bu üyeler işlerini korumak istiyorlarsa)

Her iki milletle aşikâr bir şekilde, aynı derin ahlâki değerleri paylamaktadır. Meselâ, her iki millette terörist örgüte hareketli füze ( Apaçi helikopterlerine monte edilmiş TOW füzeleri) atılmasını ahlaken benimsemektedir. Birini yürüyerek ve kafasına sıkarak vurmak doğru olmayacaktır ( 50 feetten aşağıdaki vuruşlar samimiyetle özür dilemektedirler.)

Her iki millette intihar bombacılarını kullanan (henüz öldürmek değil, fakat terörize etmek) “teröristleri” şeytanlaştırır. Emin olun, ABD ve İsrail sık sık delicesine masum insanları öldürmektedir. ( hey, kahretsin), fakat terörü durdurmazlar. (görünen, sezdirmeden yaklaşan Apaçi helikopterleri veya Predator insansız uçaklarıyla, onların farkına varmadan sizi birkaç saniye içinde vurabilir, kafalarındaki bir vuruş etkisi vardır)

ABD ile İsrail’in bu sıkı dostluğu( onları kardeş gibi birbirine bağlayan) içindeki en önemli şey bu iki halkın oluşturulmasıdır. ABD ve İsrail, kendi halkları açısından millet oluşturma yolunda aynı yolları takip ettiler.

Kısa Bir Tarihçe

Milletler olarak ABD ve İsrail’in kuruluşundaki esas problem yerli halka yaptıklarıdır. Yani, ABD’nin yeni dostu görünmesi ancak tabiidir. Ve “Yerli halkınıza nasıl muamele ettiniz?” diye sorun. “Aynı derin manevi değerleri paylaşmakta ortak olduğumuz için, yerli halklarımıza aynı şekilde davrandık.” Düşünün onlar o kadar çok ortak şeyi paylaşıyor ki, iki millet en hızlı dost oldu.

Bir millet oluşturmak için gerekli olan ilk şey topraktır. Maalesef, ABD ve İsrail’in ihtiyacı olan topraklar zaten, asırlardır üzerinde yaşayan, çalışan oranın yerli halkı tarafından elegeçirilmişti. Neyse ki, bu yeni hasıl olan iki millet için, ne Yerli Amerikalıların ve ne de Filistinlilerin gelişmiş silahları vardı.

ABD ve İsrail ilk safhada, kendi yerli haklarına kibarca ve mantıklı bir şekilde yaklaşmayı denedi. Her iki millette “tamam siz asırlar önce bu topraklara geldiniz, yurt edindiniz, ektiniz, biçtiniz. Lütfen artık pılınızı, pırtınızı toplar ve başka bir yere göç eder misini. Çünkü bu topraklara bizim ihtiyacımız var” dedi. Daha ne kadar kibar ve mantıklı bir rica olabilir ki?

Her iki olayda da, yerli halka üzerinde bulundukları toprakların Allah tarafından yeni sahiplerine verildiği anlatıldı. Siz, Herhangi bir mantıklı Filistinlinin “ya öyle mi, Allah bu toprakları size verdi, niye söylemediniz. Öyleyse, büyük büyük babamın diktiği ve büyüttüğü zeytin bahçelerini ve hayatımı geçirdiği bu topraklardan pılımı, pırtımı topluyor ve ayrılıyorum.” Demesini düşüyordunuz.

Fakat Filistinliler (Tam da İnatçı Amerikan Yerlileri gibi) öfkelendi ve işin içine işedi(Tam böyle çünkü İsrail, silah zoruyla göstere göstere Filistinlilerin topraklarını çaldı.) Açıkçası bazı etnik gruplar henüz çok az anlayışlı. Tıpkı inatçı Amerikan Yerlileri gibi, birçok Filistinli, kendi topraklarından atılmalarına karşı, küstahça ve şiddetle direndi. Hayret! Açıkçası, böyle halka mantıklı ve sağduyulu yaklaşmak boşuna.

ABD, İsrail’e, birkaç Filistinli köyünü katliamdan geçirerek, Filistinlilerin bu acıyı tatmasını salık verdi.( bu taktik ABD topraklarını işgal eden inatçı Yerli Amerikalılara karşı sık sık uygulanmış, ikna edici bir taktikti.) Maalesef, birçok Filistinli, topraklarından ayrılmayı hâlâ reddetmektedir (ve bunlar bugüne kadar büyük bir öfkeyle ölerek, terk etmektedir.) Hayret! Böyle bir halka mantıklı ve sağduyulu davranmak boşuna.

Fakat nihayetinde, hem ABD ve hem de İsrail, yüzyıllardır kendi topraklarında yaşayan yüzbinlerce yerli insanı zorla topraklarından attı. Her iki millet te, yerlerinden edilen halkların bölgelerinde “hâkimiyet” imtiyazı elde etti, fakat derhal şiddetle toprak çalmaya da başladılar.

Her iki millet te, Kıraç, değersiz ve bakımsız toprakta, birçok yerliyi vahşice savaşmaya zorlayarak, “hakimiyet” altındaki bu bölgelerde illegal yerleşimcileri cesaretlendirdiler.Direnmeye yeltenenler ABD tarafından “vahşiler”, İsrail tarafından ise “teröristler” olarak yaftalandı ( tabii ki, “vahşileri” ver “teröristleri” bitirmek gayet normaldir.)

ABD ve İsrail niye böyle iki iyi dost? Açıkçası, ABD ve İsrail aynı derin manevî değerleri paylaşmaktadır. Böylesine aynı derin manevî değerleri paylaşmaktan daha sıkı bir dostluk olabilir mi?

Carmen Yarusso, New Hampshire’da küçük bir kasabada, nehir kıyısında yaşamakta ve sık sık rahatsız edici gerçekler hakkında yazmaktadır.

Carmen Yarusso Timetürk



Bu haber 1,067 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,425 µs