En Sıcak Konular

NYT'dan Beyaz Saray'a acil çağrı

2 Haziran 2010 14:09 tsi
NYT'dan Beyaz Saray'a acil çağrı
Amerika’nın en iyi dostlarından ikisi birbirini boğazlıyor. Bu, tamamen kontrol dışına çıkmadan her ikisini barıştırmak için çabucak harekete geçmeliyiz”

New York Times’in köşe yazarı Thomas Friedman, “Gazze filosu” krizini değerlendirirken Türkiye ve İsrail’i eleştirerek, “Türkiye, çok fazla Doğu’ya eğilirse eğer, bazı Arap sokaklarında popülaritesi artırabilir ancak stratejik öneminin büyük bir kısmını kaybeder” dedi. Friedman, “İsrail liderlerinin, yaratıcı bir biçimde, çok şiddetli bir konfrontasyonun nasıl önlenebileceğini düşünemediği”ni de yazdı.

-İsrail’in Gazze ablukasını sonlandırmak için “diplomatik hayal gücü ve enerjisi”ni kullanmasını isteyen Friedman, “Bu kritik bir an. Amerika’nın en iyi dostlarından ikisi, çileden çıkartan biçimde birbirini boğazlıyorlar. Bu, tamamen kontrol dışına çıkmadan her ikisini yeniden merkeze geri çekmek için çabucak harekete geçmeliyiz” uyarısını da yaptı.

“Gazze filosu”na kanlı saldırısı ve ciddi bir biçimde bozulan Türkiye-İsrail ilişkileri, dünya medyasının ilgi odağı olmayı sürdürüyor. New York Times’in tanınmış köşe yazarı Thomas Friedman, “Bu kritik bir an. Amerika’nın en iki dostlarından ikisi, çileden çıkartan biçimde birbirini boğazlıyorlar. Bu, tamamen kontrol dışına çıkmadan her ikisini yeniden merkeze geri çekmek için çabucak harekete geçmeliyiz” diye yazdı.

Thomas Friedman, “Dostlar Bozuşurken” başlıklı yazısında uzun bir süreden beri Türkiye’ye sempati duyduğunu, Türkiye’nin “dünyayı istikrarının korunması” açısından kritik bir rol oynadığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir Hahambaşını ziyaret eden ilk Türk başbakanı olduğu, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki arabuluculuğu yaptığını, İsrail’in OECD üyeliği lehinde oy verdiğini kaydetti.

-“ERDOĞAN’IN İSRAİL’E SERT ELEŞTİRİLERİNİ DUYMAK ACI VERDİ”-

“Bu nedenle son yıllarda aynı Başbakan Erdoğan’ın, Gazze’deki Filistinlilere yapılan muameleden dolayı kamuoyu önünde giderek daha hararetli biçimde İsrail’e yöneldiği ağır eleştirileri duymak acı verdi” diye yazdı.

Türkiye veya Türk insan hakları gruplarının, İsrail’i yüksek sesle eleştirmesinin kendisi için sorun yaratmadığını ancak İsrail’in Gazze’deki eylemlerini kınarken Suriye, İran, Müslüman intihar bombacıları ve Hamas yanlısı silahlı kişilerin eylemlerine tepkisiz kalınmasından büyük rahatsızlık duyduğunu kaydetti.

-“TÜRKİYE, STRATEJİK ÖNEMİNİN BİR KISMINI KAYBEDEBİLİR”-

Friedman, Gazze’deki duruma ve İsrail’in ablukasına ilişkin kaygılarının bölgede yaşanan korkunç olayları karşılaştırılamayacağını savunurken de İsrail’in bu kaygılarını “nefret”ten kaynaklandığını düşünmesinin şaşırtıcı olmadığını da belirterek şöyle devam etti:

“Eğer Türkiye, çok fazla Doğu’ya eğilirse, bazı Arap sokaklarında popülaritesi artabilir ancak stratejik öneminin büyük bir kısmını kaybeder ve daha önemlisi, Müslüman, modern, demokratik, hem İsrail ile, hem de Araplarla iyi ilişkileri sürdürebilen bir ülke olarak tarihi rolünü kaybeder. Bu kriz bitince dengeyi yeniden sağlanmalıdır.”

Thomas Friedman, İsrail’i de eleştirdiği yazısında “İsrail istihbaratı, gemilerin içinde kimlerin olduğunu tam olarak takdir edemedi ve İsrail liderleri, yaratıcı bir biçimde, çok şiddetli bir konfrontasyonun nasıl önlenebileceğini düşünemedi” derken İsrail’in Gazze ablukasının sadece İsrail’in hatası olmadığını, Hamas’ın İsrail ve yapılan barış anlaşmalarını tanımayı reddettiğini ve İsrail’e füze saldırılarında bulunduğunu da yazdı.
Friedman, “Gazze kuşatmasına son verilmesi için daha çok diplomatik hayal gücü ve enerjinin kullanılmasının İsrail’in çıkarına olduğu”nu vurguladığı yazısına son verirken, “Bu kritik bir an. Amerika’nın en iki dostlarından ikisi, denge içerisinde değil ve çileden çıkartan biçimde birbirini boğazlıyorlar. Bu, tamamen kontrol dışına çıkmadan her ikisini yeniden merkeze geri çekmek için çabucak harekete geçmeliyiz” uyarısını da yaptı.



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,188 µs