En Sıcak Konular

Akşama kadar serbest bıraktınız bıraktınız...

2 Haziran 2010 13:07 tsi
Akşama kadar serbest bıraktınız bıraktınız... Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in gözaltına aldığı 300'ü aşkın kişinin tamamını bugün içerisinde serbest bırakmaması durumunda ilişkileri gözden geçireceklerini söyledi.

Türkiye İsrail'e bir günlük süre verdi     
 
 
New York ve Washington temaslarının ardından geldiği Ankara Esenboğa Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "Eğer gözaltına alınanlar bugün içerisinde serbest bırakılmazsa İsrail ile tüm ilişkimizi gözden geçireceğiz" dedi.

Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre, İsrail'ın baskınında hayatını kaybedenlerin cenazeleri İstanbul'a; yaralılar ise tedavi için Ankara'ya getirilecek. Ancak durumu ağır olan iki yaralının tedavisi Türk bir doktorun gözetiminde İsrail'de yapılacak.

İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan filoya düzenlediği operasyonda öncü gemi Mavi Marmara'da 9 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı. BM olaydan dolayı İsrail'i kınarken, dünya kamuoyu da çok sert tepki göstermişti.

Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi ve Zeyid Aslan ile Başbakan  Başdanışmanı Nabi Avcı ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik'in İsrail'e gittiğini ve bu heyetin tek bir Türk vatandaşı kalana dek orada  bulunacağını anlatan Davutoğlu, şu ana kadar 210 Türk vatandaşının Tel Aviv'de uçaklara intikal ettiğini söyledi.

Davutoğlu'nun basın toplantısı sırasında Cezayir de bir açıklama yaparak, 32 vatandaşının serbest bırakıldığını bildirdi. Cezayir Dışişleri Bakanlığı, 32 kişiden yalnızca birinin hafif yaralı olduğunu açıkladı.

İLİŞKİLERİN GELECEĞİ İSRAİL'İN ELİNDE

Davutoğlu, Gazze üzerindeki ablukanın kalkması ve gemi baskınıyla ilgili açılacak uluslararası soruşturmaya yardım etmesi durumunda İsrail'le ilişkilerin normalleşeceğini belirtti.

Davutoğlu, "Ancak bunun tam tersi olursa ilişkilerin normalleşmesi beklenmesin... İlişkilerin geleceği İsrail'in yaklaşımına bağlı" dedi.

BM Güvenlik Konseyi dün yaptığı açıklamada olayla ilgili "hızlı, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma" açılmasını istemişti. Türkiye soruşturmanın BM tarafından yapılmasını isterken, İsrail ve ABD bunu en iyi yapacak ülkenin İsrail olduğu görüşünde.

Davutoğlu, olayı soruşturmak üzere bir komisyonun kurulması amacıyla yarından itibaren BM üyesi ülkelerle görüşülmeye başlanacağını da sözlerine ekledi.

ABD DAYANIŞMA GÖSTERDİ

ABD'nin olaya tepkisiyle ilgili bir soru üzerine ise Davutoğlu, "BM' nin yaptığı kınamanın altında ABD’nin de imzası vardır. Artık bu konuda spekülasyon yapılmasına gerek yok. ABD de İsrail’i kınamıştır" diye konuştu.

Davutoğlu ayrıca ABD'nin tutumunu da "Türkiye ile açık bir dayanışma" olarak nitelendirdi.

hurriyet



Bu haber 1,044 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs