En Sıcak Konular

Finlandiya'dan İsrail'e kınama, Türkiye'ye destek

2 Haziran 2010 12:31 tsi
İsrail'in Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" adlı Türk gemisine yaptığı saldırıya Finlandiya'dan da tepkiler yağdı.

Sivil toplum kuruluşları ve başta Türkiyeli gurbetçiler olmak üzere Finlandiyalı, Suriyeli, Faslı aktivistlerden oluşan bine yakın gösterici, başkenti Helsinki'de bir araya geldi. Parlamento binası yakınında toplanan aktivistler, "Terörist İsrail" sloganları atarak İsrail Konsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti. Kortejin geçeceği caddeler trafiğe kapatılırken, Finlandiya medyası korteji yakından takip etti.

Polis araçları ve motorsikletli polisler eşliğinde hareket eden kortej, Vatanspor Derneği öncülüğünde ilerledi. "Bebek Katili İsrail", "Aşağılık İsrail", "Dünya İsrail'den nefret ediyor" dövizleri taşıyan kortej, Helsinki Tren İstasyonu önünden geçerek Kaisaniemi kavşağından Aleksanterinkatu caddesine yöneldi. Ellerinde Türkiye ve Filistin bayrakları da olan korteje, Finli vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Kortej, Stockman alışveriş merkezine geldiğinde bir süre durdu.

Vatanspor Derneği Başkanı Aslan Taşkın yaptığı açıklamada "Ülkemizi desteklemek ve demokratik tepkilerimizi göstermek için bir araya geldik. İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere insani yardım götüren sivillere yaptığı saldırıyı, dünya kamuoyu önünde kınıyoruz." dedi.

Gösterileri birçok Finli alkışlarıyla destekledi. Göstericiler arasında bulunan Finlandiya Solcu Öğrenciler Birliği üyesi Antti Kurko (22), İsrail'in saldırısını "İnsanlığa karşı büyük bir provokasyon" olarak değerlendirdi. Bir diğer dernek üyesi Milja Rämö (20) saldırıyı kınadığını söyleyerek "İğrenç kelimesinden başka bir şey aklıma gelmiyor." dedi.

Göstericiler, Stockman alışveriş merkezi önünden hareket ederek, İsrail Büyükelçiliği önünde kurulan polis barikatı arkasında toplandı. Burada açılan Türk bayrakları ve İsrail karşıtı dövizlerle sloganlar atılmaya devam edildi.

Finlandiyalı Sosyal Sorumluluk Sahibi Psikologlar Derneği adına basın açıklaması yapan Kirsti Palonen (62) "Silahsız insanlara yapılan saldırı kuşkusuz yasadışı. İsrail'in Gazze'de uyguladığı zulüm politikasının bir devamı. İsrail'in bu saldırgan tavrı devam ettiği sürece, bizim tepkilerimiz daha da artarak devam edecek."dedi. Palonen, ayrıca İsrail'in Gazze'de Filistinli çocuklara, psikolojik travmalar yaşattığının da altını çizdi.

İSRAİLLİ GAZETECİ DE KINADI

Finlandiya'da yaşayan İsrailli gazeteci ve belgesel film yapımcısı Gideon Gitai de göstericiler arasında yer aldı. Gitai, İsrail'i terörist bir devlet olarak nitelerken, "İsrail bölgede son kartlarını oynamaktadır. İsrail, terör politikasıyla kendi sonunu hazırladığının farkına vardığında iş işten geçmiş olacak." ifadelerini kullandı.

Göstericiler arasından fırlayan Faslı bir gösterici, elindeki İsrail bayrağını tutuşturarak yere attı ve tekmeledi. Göstericiye polis müdahelesi olmadı. Ayrıca İsrail Büyükelçiliği yanındaki bir binadan Filistin bayraklarının sarkıtıldığı görüldü.

Gösterilerde, sol görüşlü ve eşcinsel aktivistler de gözden kaçmadı. İki saat süren protesto gösterileri, katılımcıların sessiz bir şekilde dağılmasıyla sona erdi.

cihan




Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,574 µs