En Sıcak Konular

Levent Ersöz, video konferans yöntemiyle savunmasını yapıyor

2 Haziran 2010 12:13 tsi
Sağlık nedenleriyle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirorji Ana Bilim Dalı'nda yatan Ergenekon davası tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün video konferans yöntemiyle savunmasının alınmasına başlandı.

Silahlı terör örgütü yönetmek', 'hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' ve darbeye teşebbüsle suçlarından hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Levent Ersöz hasta yatağında doktorları nezaretinde savunmasına başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan birleştirilen Ergenekon davasının 68'inci duruşmasında eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, gazeteci Tuncay Özkan ve gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan Emin Şirin ve emekli orgeneral Hurşit Tolon hazır bulundu. Eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Mustafa Balbay ve Durmuş Ali Özoğlu, Mustafa Özbek, İbrahim Özcan, Yaşar Oguz Şahin, Murat Çavdar, Cengiz Köylü, Mustafa Dönmez, Oğuzhan Sağıroğlu ve Muzaffer Öztürk duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, daha önceki oturumda sanık Levent Ersöz'ün savunmasının, tedavi görmekte olduğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nden video konferans yöntemiyle ifadesinin alınması yolunda karar alındığını hatırlattı. Hastane ile mahkeme salonu arasında video konferans sisteminin kurulduğunu ve teknik altyapının, Ersöz'ün savunmasının alınması için uygun olduğunun anlaşıldığını söyledi. Ersöz ifade verirken avukatı Filiz Esen ve mahkemenin naip hakimi Hüsnü Çalmuk da hastanedeki odasında hazır bulunuyor. Başkan Köksal Şengün, önce Levent Ersöz'ün kimlik tespitini yaptı. İki çocuk babası olduğunu belirten Ersöz, emekli subay olduğunu ve 4 bin 100 TL emekli maaşı aldığını söyledi. Başkan Şengün, daha sonra Ersöz hakkında iddianamede geçen bölümü okudu.

Sanık Levent Ersöz ün, Bursa'da istihbarat elemanı olarak kullandığı şüpheli Yüksel Dilsiz'e yaptırdığı illegal işler sebebiyle jandarma istihbarat daire başkanlığına atandığı belirtilen iddianamede "Mehmet Şener Eruygur'la önceden tanıştıkları ve Ankara'da Ergenekon silahlı terör örgütünün talimatları doğrultusunda yürütme organını devirmeye yönelik olarak faaliyete geçen Cumhuriyet Çalışma Grubu adı altındaki oluşumu kurdukları, bu oluşumda alınan kararların uygulanması için emrinde görevli Hasan Atilla Uğur, Mustafa Koç, Cihandar Hasanhanoğlu ve diğer görevlilerle birlikte koordineli olarak çalıştıkları anlaşılmıştır." denildi.

Şüpheli Ersöz'ün, Jan. Gn. Kom. Mehmet Şener Eruygur çağırıyor diye birçok medya yöneticisi ve gazeteciyi komutanlığa çağırıp Hasan Atilla Uğur'la birlikte görüştükleri, yaptıkları bütün görüşmeleri gizli kameraya kaydedip daha sonra gizli evrak gibi dökümlerini yapıp Cumhuriyet Çalışma Grubu devre raporlarında anlattıkları, yapılan çekimlerin illegal olması sebebiyle resmi kayıtlara aktarılmayıp, Cumhuriyet Çalışma Grubu özel istihbarat adı altında Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün arşivine aktardıkları, şüphelinin emekliliği döneminde de örgütsel içerikli gizli toplantılara katıldığı, ayrıca kent otelde yapılan toplantılara sürekli iştirak ettiğinin tespit edildiği belirtildi.

Ersöz'ün, sanıklardan Mustafa Ali Balbay ile bir kere görüştüğünü beyan etmiş ise de kendi bilgi sayar notlarında hemen hemen haftada darbe çalışmalarına yönelik toplantılar yaptıkları, toplantılarda haftalık gelişmeleri ve yapılması gereken işleri Mustafa Ali Balbay'a aktardıkları, buna rağmen aralarındaki örgütsel ilişkiyi gizlemek amacıyla görüşmelerini ifadeden kaçındığı, Mustafa Ali Balbay'ın da aracılık yapmak suretiyle şüphelilerden aldığı bilgileri İlhan Selçuk ve örgütün diğer üst düzey sorumlularına ilettiği, yapılan faaliyetlerin Cumhuriyet Çalışma Grubu gizli toplantılarında kararlaştırılıp uygulamaya geçirildiğinin anlaşıldığı ifade edildi.

Şüphelinin emekli olduktan sonra da örgütsel irtibatlarını devam ettirerek yapılan örgütsel içerikli gizli toplantılara katıldığı, nitekim emeklilikte de devam eden bu irtibatın İlhan Selçuk'un yakalanmasından sonra şüphelinin kızı tarafından örgütün yöneticilerinden olan şüpheli Mehmet Şener Eruygur'a telefonda 'babamı rahat bırakın kalpten gidecek' şeklindeki ifadesinden de açıkça anlaşıldığı belirtildi.

Şüphelinin 1 Temmuz 2008 tarihinde yapılan eş zamanlı operasyondan bir şekilde haberdar olup bir gün önce yurt dışına kaçtığı, uzun süre yurt dışında kalmasına rağmen ameliyat olmak için Türkiye'ye sahte bir pasaportla Zonguldak'tan deniz yoluyla giriş yaptığı, özel bir hastaneye ameliyat olmaya gittiğinde damadı ile birlikte Mehmet Orhan G. adına tanzim edilmiş sahte kimlikle yakalandığı. Şüphelinin üst aramalarında şifreli çaldırma ve görüşme notları ile çok sayıda sim kartın çıktığı, şüphelinin istihbaratçı olması nedeniyle kendini teknik takipten kurtarabilmek amacıyla şifreli görüşmeler yaptığı, Ergün Poyraz İsmail Yıldız, Hakan Şanlı, Mehmet Şener Eruygur, Hayrullah Mahmut Özgür'le doğrudan irtibatlarının bulunduğu anlatıldı.

Yürütme organını devirmeye teşebbüs eylemlerine fiilen iştirak ettiği ayrıca yüzlerce kişinin siyasi felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydetme suçunu da işlediği bilgisine yer verildi.

Tüm anlatılan suçlamaların ardından Ersöz'ün, "Silahlı örgütünün ara yöneticisi olmak", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak yürütme organını ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı bir isyana tahrik etmek", "Kişilerin siyasi felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydetmek" ve "Sahte evrak kullanmak" suçlarından cezalandırılması isteniyor.


550 SAYFALIK SAVUNMASINI OKUMAYA BAŞLADI

Tedavi gördüğü hastane odasında yatağında uzanmış şekilde oturarak savunmasına başlayan Levent Ersöz, "Yaşadığımız bu haksızlıklar karşısında korkan ve susan herkesi kınıyorum." diyerek savunmasına başladı. Ersöz'ün yazılı savunmasının yaklaşık 550 sayfa olduğu öğrenildi. Öte yandan mahkeme, örgüt yöneticiliği ile suçlanan sanıklar için savunma süresini 2 gün ile sınırlandırmıştı. Diğer suçlarla suçlanan sanıklar için ise bu süre 1 gün olarak belirlenmişti. Ersöz, "Bugüne kadar terör ve kanunsuzluklarla mücadele ettiğim için buradayım. Kaleyi içten yıkmak, dıştan yıkmaktan daha kolaydır. Bunu gören düşmanlar, kaleyi içten yıkma düşüncesini uygulamaya koymuşlardır." diye konuştu.

Sanık Ersöz, "Atatürk devrimlerine inanmış silah arkadaşlarım, basın mensupları ve aydınları selamlıyor, tanımasam da vefat eden Kuddusi Okkır ve Prof.Dr. Türkan Saylan'ı saygıyla anıyorum. Silivri toplama kampında arkadaşlarla olmayı çok isterdim. Ancak sağlığım buna izin vermedi. Hasta yatağımda ameliyat acılarımla vakur bir asker olarak, ettiğim yemine bağlı kalarak sorulara cevap vereceğim. Bağımsız yargının her şeyi ortaya çıkaracağına olan inancımı dile getirerek savunmama başlıyorum." dedi.

Şanlı Türk bayrağına el koyarak yemin etmiş ve yeminine ömrü boyunca sadık kalmış bir vatandaş olarak, iddianamede belirtilen suçlamaları kabul etmediğini belirten Ersöz, "1 Temmuz 2008 tarihinden bu yana varlığını dahi bilmediğim örgütün içinde ismim neden yer alıyor ve neden buradayım? Bunun cevabını bulmaya çalışacağım." şeklinde konuştu. 35 yıllık meslek hayatını kısaca anlatan Ersöz, devletine hizmet etmiş, bölücü terör örgütünün kurduğu pusudan iki kez Allah'ın izniyle kurtulmuş ve hakkında koruma kararı çıkarılmış bir kişi olmanın sonucu olarak yargılandığını öne sürdü.

Davanın siyasi olduğunu belirten Ersöz, 1 Mart tezkeresinin meclisten geçmemesinin ve 11 Eylül saldırısının ardından ABD'nin Türkiye de dahil ortadoğuda 22 devletin sınırlarının değiştirilmesine karar verdiğini ifade etti.

cihan



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,273 µs