En Sıcak Konular

'Biliyoruz ki ne yersek oyuz!'

2 Haziran 2010 11:36 tsi
'Biliyoruz ki ne yersek oyuz!'

Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı Levent Gürsel Alev, organik tarımın ne olduğunu ve beslenmedeki önemini anlatıyor...

ORGANİK TARIM NEDİR VE BESLENMEDEKİ ONEMİ                

Organik tarım; tohumdan son tüketiciye ulaşana kadar tüm süreçler boyunca, hiçbir sentetik kimyasal girdinin(gübre, ilaç) kullanılmadığı, üretimi sürecinde seçilen çeşitlerin o yöreye uyumlu ve dayanaklı olmasını esas alan, yerel çeşitler kullanılan ve ekosisteme herhangi bir zararlı atık bırakmayan ve tüm üretim süreci tohumdan son tüketiciye kadar kayıtlı ve kontrollü sertifikalandırılmış tarım şeklidir.

Organik tarımda ekimi yapılan çeşitlerin tohumları yerel ve standart(birbirini kuşaklar boyu homojen olarak tekrar eden) çeşitler olmalı ve ilgili yörenin ekolojisine uyumlu olmalıdır. Çünkü ilgili yöreye uyumlu yerel çeşitlerin seçilmesi karşılaşacağı hastalık riskini azaltmakta ve bitkinin gelişimi ile içerdiği besin değerleri tam olmaktadır.

Doğa genel bir kural olarak; sadece tek bir canlının yaşamasına izin vermez. Bu yüzden tek ürüne dayalı üretim yerine birbirini biyokimyasal olarak destekleyen ve besleyen birden fazla çeşidin birlikte üretimi de organik tarımın temel kurallarındandır. Ayrıca belli bir alanda üretilen ürünler ayrı ekim döneminde topraktan(toprakta bulunan besin değerleri) yararlanım özelliklerine göre ardı ardına farklı ürünlerin de yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu durum organik ürünün taşıdığı besin değerlerinin zayıflamasını engeller ve her dönemde tam olmasını sağlamaktadır. Yani içerdiği tüm özellikler (vitaminler, mineraller, antioksidanlar) hep tam olarak kalmaktadır. Bu yüzden organik besinler sizlere yalnızca diğerlerinden daha çok vitamin, mineral ve antioksidan kazandırmıyor. Aynı zamanda sizi hastalıklardan korunmanız için de desteklemektedir. Son zamanlarda gerek tarım kimyasalları gerekse de GDO'lu gıdaların(genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar) kanserin yaygınlaşmasında çok önemli faktör olduğu uzmanlarca daha güçlü bir şekilde ifade edilmektedir.

Organik besinlerde sağlığa zararlı anti-biyotikler, böcek öldürücü zehirler, hormon ve diğer kimyasalların hiçbiri bulunmuyor. Özellikle kanser hastalığının artması organik beslenmeye ilgiyi artırıyor. Kanser hastalığı ile ilgilenen uzmanlar organik besin tüketenlerde en az üçte bir oranında azaltılabileceğini belirtiyorlar.

Aldığınız besinlerde vitamin, mineral ve antioksidan miktarı yüksekse vücudunuz kansere karşı direnç kazanıyor. Uzmanlara göre, özellikle selenyum, C vitamini, E vitamini, Beta Karoten ve flavonoid polifenollarından zengin besinler kanser gelişimini önleyebiliyor, kanser direncini yükseltiyor. Organik besinler diğer ürünlerden daha çok C vitamini, E vitamini, B vitamini ihtiva ediyor. Organik olarak üretilmiş herhangi bir ürün organik olmayan benzerlerinden neredeyse % 20-30 daha fazla demir, magnezyum, C vitamini ihtiva ediyor. Uzmanlar bu soruya”kendi olanaklarıyla gelişip büyüyen doğadaki mikrop, mantar ve kanserojenlerle kendi imkânlarıyla mücadele etmeye gayret eden bitkilerin bu amaçla daha çok antioksidan ürettiklerini daha çok antimikrobik, antimantar madde yaptıklarını”belirtiyorlar.Yani organik ürünlerin bağışıklık sistemi daha güçlü oluşmakta ve bu gücü son zincir insana da aktarmaktadır.

Organik ürünler dışındaki tüm ürünlerin başta sentetik kimyasal gübreler(örneğin nitrat) olmak üzere, böcek öldürücü zehirler ve ot öldürücü zehirler kullanılarak yetiştirildiği aşikâr iken bu maddelerinde bitki bünyesinden insana geçtiğini altını çizersek; organik besin tüketmemiz gerektiği konusunda başka ne söyleyebiliriz?

Biliyoruz ki ne yersek oyuz!

Levent Gürsel Alev
Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı
info@ekolojikureticiler.org
www.ekolojikureticiler.org

 

 



Bu haber 1,280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    20,872 µs