En Sıcak Konular

Uçaklar İsrail'deki Türkler için havalandı

2 Haziran 2010 12:05 tsi
Uçaklar İsrail'deki Türkler için havalandı     
İsrail tarafından gözaltına alınan Türk vatandaşlarından yaklaşık 200'ü serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 120 Türk uçakla Türkiye'ye doğru yola çıkarken, ambulans uçaklar da 17 yaralıyı yurda getirmek üzere İsrail'den ayrılıyor. İsrail'e gönderilen

İsrail hükümetinin, Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan saldırıda gözaltına alınarak cezaevlerine konan bütün yabancıları sınırdışı etme kararının ardından, gözaltında tutulan Türk vatandaşları serbest bırakılmaya başladı.

İHH, 120 Türk'ün İsrail'den uçakla Türkiye'ye doğru yola çıktığını ve 1 saat içinde İstanbul'da olacağını açıkladı.

İsrailli yetkililer, 74 Türk vatandaşının da gözaltında tutuldukları cezaevinden Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion havalimanına hareket ettiğini ifade etti.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından tutuklanan yardım gönüllülerini almak üzere hazırlanan Türk Hava Yolları'na ait 3 uçak yola çıkmıştı.

İsrail'de alıkonulan grup arasında bulunan Anadolu Ajansı muhabiri Yücel Velioğlu, Türk vatandaşlarını getirecek uçakların 3 saat sonra Türkiye'ye hareket etmesini beklediklerini söyledi.

İsrail'de bulunan Türk vatandaşlarının tamamının bugün içerisinde yurda getirilmesi bekleniyor.

17 YARALI DAHA GELİYOR

Türk Kızılayı, İsrail'in Gazze'ye yardım  götüren gemilere saldırısı sonucunda yaralanan Türklerden 3'ü Kudüs, 14'ü de Tel  Aviv'den olmak üzere toplam 17 yaralının Tel Aviv Havaalanı'nda beklemekte olan  ambulans uçağa doğru yola çıkarıldığını açıkladı.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'de çeşitli  hastanelerde tedavi altına alınan 17 Türk vatandaşının, yoğun çalışmalar  sonucunda bulundukları hastanelerde tespit edilerek Türkiye'ye gönderilmek üzere  ambulans uçağa yönlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, 2'si doktor 4 kişiden oluşan Türk Kızılayı ekibinin,  İsrail'deki muhatabı olan “Magen David Adom” yardım kuruluşuyla işbirliği  içinde yürüttüğü çalışmalarla İsrail bürokrasisini aşarak Türk yaralılarla ilk  teması sağlayan yardım görevlileri olduğu kaydedildi.

Türk Kızılayı ekibinden Operatör Doktor Şeref Öğretmenoğlu ve Operatör  Doktor Akın Kocabıyık'ın nezaretlerinde 3'ü Kudüs, 14'ü de Tel Aviv'den olmak  üzere 17 Türk yaralının Tel Aviv Havaalanı'nda beklemekte olan ambulans uçağa  doğru yola çıkarıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Öğle saatlerinde tüm hazırlıkların tamamlanarak, Türkiye'ye doğru  havalanması beklenen ambulans uçağın, içindeki 17 Türk yaralı ile birlikte  öğleden sonra İstanbul'a inmesi bekleniyor. Doktor Öğretmenoğlu, yaralılar içinde  hayati tehlikesi olan bulunmadığını, Tel Aviv Bellissima Hastanesi'nde yatmakta  olan 1 Türk yaralının ameliyat sonrası yoğun bakımda olduğu ve kendisine iyi  bakıldığı için birkaç gün daha hastanede kalmasının uygun olacağına karar  verdiklerini söyledi.”

Açıklamada, Türk Kızılayı ekip başkanı Ali Akgül'ün de Türk yaralılara  ulaşma konusundaki ısrarları sonucu İsrail'in resmi yardım kuruluşu Magen David  Adom'dan büyük destek aldıklarını söylediği ve Kızılay olarak tüm süreci izlemeye  devam edeceklerini belirttiği ifade edildi.

"GAZZE" GEMİSİ MÜRETTEBATI TÜRKİYE'DE

Öte yandan, İsrail askerleri tarafından ele geçirilen “Gazze“ gemisinin son iki personeli Yalçın Salel ve Yaşar Çılgın'ın da Türkiye'ye döndüğünü bildirdi.

Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla 06.50’de Tel-Aviv’den İstanbul’a gelen Yalçın Salel, İsraillileri protesto etmek için 3 gün boyunca verdikleri yemekleri yemediklerini söyledi.  Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan “Gazze“ gemisinin mürettebatı Yalçın Salel, ”Onların kara sularına girmediğimiz halde bizi abluka altına aldılar. Baskın ile gemimizi ele geçirdiler. Bir gün boyunca ihtiyacımızı rahat bir şekilde karşılayamadık. Ellerinde üzerimize doğrultulmuş silahlarlar vardı. Bir yere kımıldayamıyorduk. Türk insanına resmen esaret muamelesi yaptılar. Saldırı anında ”Mavi Marmara” gemisi önümüzdeydi. İsrail askerleri o gemiye ateş açmaya başladılar. Askerlere direnmedik. Ellerinde silahlar vardı. Bizleri iteklediler. Askerlerden birinin bana vurması sonucu koluma darbe aldım” dedi.  

ÖLEN 4 TÜRK'ÜN İSİMLERİ

Gazze'ye yardım filosuna İsrail'in düzenlediği baskında hayatını kaybeden 9 kişiden dördünün kimliği belirlendi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, baskında ölen 9 kişinin dördünün Türk olduğu belirlendi. Kimlik tespit çalışmaları devam eden diğer 5 kişinin de Türk olabileceği belirtildi.

Kimliği belirlenen dört kişinin isimleri şöyle: Ali Haydar Bengi, Ali Ekber Yaratılmış, Muharrem Kocaoğlu, İbrahim Bilgen.

MUHARREM KOÇAK: BEN ÖLMEDİM

Bu arada, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yapılan ilk açıklamada gemide öldüğü belirtilen ancak daha sonra isim yanlıştığı düzeltilen Anadolu Gençlik Yurdu Müdürü 46 yaşındaki Muharrem Koçak, “Ben ölmedim, keşke orada olup da ölseydim. İsim yanlışlığı olmuş. Ölen kişi Muharrem Kocaoğlu. Benim ismimle karıştırılmış” dedi.

hurriyet



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,112 µs