En Sıcak Konular

New Yorklular yine İsrail'e öfke kustu

2 Haziran 2010 10:02 tsi
New York sokaklarında binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara isimli gemiye düzenlemiş olduğu kanlı askeri baskınına tepki göstermeye devam ediyor.

Olayın gerçekleştiği gün New York'un dünyaca ünlü Times Square (Meydan) meydanında toplanan kalabalık, olayın ikinci gününde 42.ci sokak ile 2.ci caddenin kesiştiği yerde bulunan İsrail konsolosluğu önünde bir araya geldi.

Olayın ilk günü Times Meydanı'ndan İsrail konsolosluğu önüne yürüyen göstericiler ikinci günde de konsolosluk önünden Times Meydanı'na yürüdü. Hem İsrail konsolosluğu önünde hem de yürüyüş güzergâhında İsrail aleyhine sloganlar atan kalabalık arasında her milletten insanların varlığı dikkat çekti. İsrail'in yardım gemisine karşı yapmış olduğu kanlı saldırı ellerinde 'Gazze'ye Özgürlük', 'Asıl Haber bu', 'Amerikan vergileri ile İsrail'i desteklemeye son', 'İsrail'in işlediği cinayeti durdurun' gibi dövizleri kimi Polonya kimi Filipinli, kimi Jamaikalı ve kimisi ise Yahudi, Makedon, Türk asıllı Amerikalılar taşıdı. Farklı derneklerin ortaklaşa düzenlediği New York'taki gösteriye binlerce insan katılırken, eylemciler arasında hem dindar hem de liberal Yahudilerin olduğu görüldü.

Göstericiler arasında ilerlemiş yaşına rağmen İsrail'i protesto etmek için gelen Amerika'da doğmuş ve bu ülkede büyümüş olan Dorothy Zellner, İsrail devletinin dünya genelindeki tüm Yahudiler adına açıklama yapmasından rahatsız olduğunu dile getirdi. Zellner, "Yahudileri temsil ettiğini söyleyen bir devlet zor durumdaki insanlara yardım götüren başka insanları öldüremez." dedi. Kendisinin sekiz defa İsrail'e hem ambargo öncesi hem de sonrasında da iki kez Gazze'ye gittiğini belirten Zellner, "O insanlara (Gazze halkı) karşı ambargo üç yıl önce değil yıllardır İsrail devleti tarafından uygulanmakta. Ben bunları kendi gözlerimle gördüm ve oradaki Filistinlilerin durumunu görünce günlerce ağlamaktan kendimi alamadım." dedi. Amerikan yönetiminden İsrail'e yönelik hem maddi hem de manevi desteğini kesmesini isteyen Zellner, "Benim ödediğim vergilerin cinayet işlenmesi için birilerine verilmesini istemiyorum." diye konuştu.

Protesto gösterisine katılanlar arasında April Sikorski isimli Polonya asıllı Amerikalı genç barış aktivist de vardı. İsrail'in Gazze'ye karşı uyguladığı insanlık dışı ambargoyu biran önce kaldırmasını isteyen Sikorski, "Bugün benim doğum günüm ve ben yeni yaşımı burada Filistinlilerin haklı davasına katılarak kutluyorum. Artık birileri İsrail'in cinayet işlemesine dur desin." dedi.

Jamaika kökenli Amerikalı Jose Richards ise "Bu zulmün bu yüzyılda Filistinlilerin yaşamaması için gösteriye geldim." şeklinde konuştu. Jamaikalı birçok arkadaşının gösteriye çalıştıkları nedeniyle gelemediğini aktaran Richards, "Bizlerde Filistinliler gibi fakirlik, eğitimsizlik ve de gayri insanı şartlarda yaşadık. Onların çektikleri acıları, zorlukları bizden daha iyi kimseler anlayamaz." diye konuştu.

Gösteride Türk ve İHH bayraklarını taşıyan Filistin kökenli Amerikalı Arafat Nasan ise Türk devletinin ve Türk insanının Gazze halkı için yaptıklarını asla unutmayacağını söyledi. Kolej öğrencisi olan Nasan, yardım gemisinde sivilleri katleden İsrail'in en kısa zamanda uluslararası hukuk çerçevesinde cezalandırıp Gazze ambargosunun kaldırılmasını beklediğini ifade etti.

Gösteriye erken saatlerde gelen, Türkiye tişörtü ve Filistin bayrağı ile birçok televizyon kanalının da görüş aldığı Makedon asıllı Amerikalı Mevla Gavaz, "Ben Türküm ama çok az Türkçe biliyorum. Ancak Türkçe bilgim Türklüğüm ile gurur duyduğumu söylemeye yetecek kadar var." dedi. Başbakan Recep tayip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun olay karşısında tutumlarını ise "kahraman onlar" diye yorumlayan Gavaz, amaçları insana yardım etmek olan insanların hunharca öldürülmesini anlamanın ve de izah etmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Kadınların özgürlüğünü savunan "Codepinkalert" isimli derneğin gönüllü aktivistlerinden olan Dana Balicki, İsrail'i daha fazla Amerikalının protesto etmesini istedi. Gazze'de çocuk ve kadınların ne zorlukta yaşadığını bildiğini ifade eden Balicki, "Bu ülkede kadın hakkı, demokrasiyi savunanlar Filistin'de neden savunmuyor. Gerçekten demokrasiyi, kadın haklarını isteyenler bu gösteriye gelmelidir." dedi.

Akşam saatlerinde Times Meydanı'ndan atılan sloganlarla son bulan gösteri, olaysız şekilde tamamlandı.

cihan



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,905 µs