En Sıcak Konular

İsrail laftan anlamazsa ne yapılacak?

2 Haziran 2010 09:10 tsi
İsrail laftan anlamazsa ne yapılacak? O zaman silah kartı açılabilir...

İsrail katliamı, dün siyasilerin temel gündem konusuydu. Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Bahçeli, grup toplantılarında krize bakış açılarını ortaya koydular.

En şaşırtıcı çıkış, Devlet Bey’den geldi. Böylesine kritik uluslararası bir krizde akil ve devlet adamı sıfatıyla “güç birliği” mesajı vermesi gerekirken, “aciz adam”, “hükümet bitmiştir”, “Türkiye uçuruma sürüklenmiştir” gibi ifadelerle yılgınlık ve karamsarlık pompalamayı tercih etti.

Daha da ötesi, belki farkında olmadan, İsrail’in Türkiye’nin karizmasını çizme ve siyaseti dizayn etme planını öğüttüğü değirmene su taşıdı.

Kemal Bey, ilk grup toplantısı olduğu için belki, heyecanlıydı, Deniz Bey’in kürsü hakimiyetinden çok uzaktı. Ancak İsrail saldırısına ilişkin mesajları makuldü. Hükümeti daha etkin dış politika izleme konusunda uyarıyordu. “Yoksa halka şikayet ederiz” dedi.

Bu yönüyle, muhalefet liderleri arasında çok ciddi anlayış farkı ortaya çıktı.

Her şey söylendi

Merakla beklenen asıl konuşma Başbakan Erdoğan’a aitti. Şili’den ayrılırken asıl mesajı grup toplantısında vereceğini söylemiş olması, bu konuşmaya ayrı bir önem kazandırdı. Konuşmayı bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, bir başbakanın İsrail’e söyleyebileceği en ağır sözcükleri seçti.

İsrail’in kanlı saldırısı için “her türlü laneti hak etmiş bir katliam”, “Pervasızca alçaklık” ve “devlet terörü” şeklinde yaptığı tanımlamalar yenilir yutulur cinsten değildi.

Başbakanın bu ağır ifadeleri kullanırken İsrail hükümetiyle İsrail halkını ayırt etmesi çok önemli bir detaydı.

Ayrıca, sorunu, “Türkiye-İsrail” değil “İsrail-İnsanlık Vicdanı” ikileminde formüle etmesi, krizden çıkış için BM, NATO gibi uluslararası platformları adres olarak göstermesi, İsrail’in hamisi ABD’yi uyarması devlet adamlığı tecrübesiydi.

Başbakanın özellikle “kararlılık” vurgulayan şu sözleri tarihi değerdeydi: “Türkiye yeni yetme, köksüz bir devlet değildir. Bir kabile hiç değildir. Kimse Türkiye ile aşık atmaya, Türkiye’nin sabrını test etmeye kalkmamalıdır.”

Buraya kadar tamam...

Sözün bittiği yer

Söylenmesi gereken her sözü, Türkçe, İngilizce ve Arapça adresine gönderirken, konuşmada eksik bir unsur vardı. Aslında herkesin zihninden geçen, belki de başbakan konuşurken merakla beklediğimiz o sihirli sözcük...

İsrail laftan anlamazsa ne yapılacak?

Başbakan konuşurken yanımda bulunan Radikal Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’e şöyle dedim: “Başbakan finali şöyle yapsa nasıl olur: BM görevini yapmazsa ben yaparım...”

Yetkin, “Hayır” dedi, kendi çözümünü üretti: “En iyi final şöyle olur: Emri verdim, şu anda iki jetimiz İsrail’e doğru havalandı...”

Biraz espriyle harmanladığımız, ama herkesin “İsrail cezalandırılmalıdır” taahhüdünden hareketle, bu cezanın nasıl kesileceği sorusuna aradığı cevap, konuşmada yoktu.

AK Parti’nin önemli bir ismiyle konuştum, “Neden” diye sordum. Dedi ki: “Bundan sonrası artık sözün bittiği yerdir.”

Yani? Denmek isteniyor ki; ya İsrail söz dinler, ya anladığı dilden konuşulur.

Şamil Tayyar / Star



Bu haber 1,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,033 µs