En Sıcak Konular

Erdoğan, Obama ile görüştü

2 Haziran 2010 07:59 tsi
Erdoğan, Obama ile görüştü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmesinin ayrıntıları belli oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, Obama'dan İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırmasını istedi.

Yaklaşık bir saate yakın süren görüşmede, Erdoğan, Obama'ya Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan İsrail salıdırısı hakkında bilgi verdi. Erdoğan, olayın nasıl cereyan ettiğini ve Türkiye için önemi hakkındaki düşüncelerini Obama'ya iletti. Erdoğan, İsrail saldırısının "kabul edilemez bir hukuk dışılık" ve "uluslararası teamüle aykırı bir faaliyet olduğunu" belirterek, en kısa zamanda öldürülen Türk vatandaşların cenazelerinin verilmesini, yaralılar ve gönüllüler ile yardım faaliyeti içindeki gemilerin serbest bırakılarak Türkiye'ye iadesini istedi. Erdoğan, Gazze'ye uygulanan ambargonun da bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Akdeniz'de gerçekleşen saldırının sadece Türkiye ile İsrail arasında değil, İsrail ile 32 ülke arasında, dolayısıyla bütün dünyayla olduğuna işaret etti. Erdoğan, "İsrail bölge barışına bugüne kadar en büyük katkıyı yapan bölgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Önümüzdeki günlerde atacağı adımlar, bölgedeki konumunu belirleyici olacaktır" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama ise konuşmasına, İskenderun'da askeri birliğe teröristlerce yapılan saldırı ile Gazze'ye yardım götüren gemilerde hayatını kaybeden Türk vatandaşları için üzüntülerini belirterek, şehit aileleri ve Türk milletine en derin taziyelerini ilettiğini ifade etti.

Obama, Türkiye'nin Gazze'ye yardım konusu ve müteakip gelişmelerle ilgili hissiyatını çok iyi değerlendirdiğini, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararına katılarak bunu gösterdiğini dile getirerek, "Bu konunun uluslararası hukuka ve Türkiye'nin beklentilerine en uygun şekilde bir çözümü için yoğun çaba gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz. Türkiye ile ABD'nin bölge barışı için bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da çok yakın ilişki içinde olacaklarına inanıyorum. Bölgeyle ilgili diğer konuları Toronto'da yapılacak G-20 toplantısında sizinle yüz yüze, ayrıntılı olarak görüşmek istiyorum" dediği öğrenildi.

cihan



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,686 µs