En Sıcak Konular

Suriyeliler: Erdoğan duygulara tercüman oldu

1 Haziran 2010 18:35 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti grubunda yaptığı ve bir çok uluslararası medya kuruluşu tarafından canlı verilen konuşması Arap dünyası tarafından yakından takip edildi.

 Erdoğan'ın konuşması esnasında adete ekrana kilitlenen Suriyeliler Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert eleştirilerine büyük destek verdi. Suriyeliler, Erdoğan için "Hem Türklerin hem de Arapların duygularına tercüman oldu." değerlendirmesinde bulunuyor.

İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yönelik saldırısının ardından tüm dünyanın güzü Türkiye'den gelecek tepkilere kilitlenmişti. Türkiye'den gelen her haber tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu ve Arap dünyası tarafından yakından izleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili ziyaretini yarıda kesip yurda dönmesi üzerine herkes Erdoğan'ın vereceği tepkiye kilitlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu gün AK Parti grubunda yaptığı konuşmayı izlemek üzere tabiri caiz ise Suriyeli vatandaşlar saat 13.00 gösterdiğinde ekranlara kilitlendi. Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşmayı dikkatle izleyen Suriyeliler, "Erdoğan hislerimize tercüman oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Suriyeli Abdo Halime, Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamada Türkiye'nin durum karşısında ustaca bir tavır takındığına dikkat çekti. Abdo Halime, "Türkiye, her ülke ile stratejik ilişki kurama kabiliyetine sahip ancak belirli sınırlar var. Burada önemli olan devletlerin onuruna saygı gösterilmesidir. Erdoğan, insan hak ve hukukuna saygı ve uluslar arası kurallara işaret etti. Yapılacak ilişkilerde belirli sınırların olmasına işaret etti. Çünkü İsrail sürekli yaptığı yanına kar kalıyordu. Ancak sayın Erdoğan sınır buraya kadar dedi." diye konuştu.

ERDOĞAN GİBİ İSRAİL'E CEVAP VERECEK ÇOK AZ İNSAN VAR BÖLGEMİZDE

Erdoğan'ın açıklamasını büyük bir ilgi ile takip ettiklerini ifade eden Halime, "Biz Erdoğan'ın konuşmasını bir liderin savaşa karşı yaptığı açıklamayı bekler gibi bekledik. Biz bu açıklamayı sabırsızlıkla bekliyorduk. Çünkü Erdoğan, doğrulukla hareket edip ne konuştuğunu bilen bir devlet adamıdır. Onun yapacağı konuşmanın her harfini dikkatle takip ettik. İsrail'e yönelik duyduğumuz en seçkin konuşmaydı. Çünkü İsrail'e bu tür katliamlara karşı bu yönüyle cevap verecek insanlar çok az var bölgemizde." diye duygularını aktardı.

Erdoğan'ın Arap dünyasında büyük bir değeri ve karizması olduğuna dikkat çeken Halime,"Araplar sayın Erdoğan'ı büyük, dürüst ve gerçek bir lider olarak görüyor. Bu konuşmada Erdoğan ayrıca Arap dünyasının acılarına da tercüman oldu. Türkiye bu türden ilk defa böyle bir İsrail'in saldırısına maruz kalıyor. Bu saldırıda en çok zarar gören ülke oldu 16 şehit verdi. Erdoğan bu konuşmasında hem bizim acımızı hem de Türkiye'deki acıya tercüman oldu." şeklinde konuştu.

Suriye televizyonunda sunuculuk yapan Nizar Hammud ise İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yönelik korsanca saldırısının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamayı büyük ilgi ile izlediklerini söyledi. Sunucu Nizar Hammud, "Sayın Erdoğan İsrail'in gemilere yönelik saldırısını bir korsanlık ve savaş suçu olarak değerlendirerek bunun bedelini ödemesi gerektiğini söyledi. Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Birleşmiş Milletler de yaptığı konuşmasında İsrail'in bu girişimini tehlikeli ve uluslararası kurallara ve insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak nitelendirdi. Şunu ifade etmek isterim ki Erdoğan'ın bu çıkışın ardından Gazze değil bundan sonra İsrail tecrit edilmiş olacak." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın yapığı konuşmanın dikkatle seçilmiş cümlelerden örüldüğünü ifade eden Hammud, "Erdoğan çok dikkatli bir konuşma yaptı. ABD ne kadar İsrail'i savunursa savunsun bundan sonra durum farklı. Çünkü karşılarında sayın Erdoğan gibi bir devlet adamı var. Sözünü esirgemeyen bir devlet adamı var. Erdoğan'ın dediği gibi İsrail'in yaptığı bir korsanlıktır." değerlendirmesinde bulundu. (CİHAN)



Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,069 µs