En Sıcak Konular

'Referandumdan önce görüşme yapamaz'

1 Haziran 2010 17:33 tsi
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Ercan Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek olan reform paketiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yüksek mahkemenin, hiçbir şekilde içeriğiyle ilgili bir görüşme yapamayacağına dikkat çeken Ercan, "Aksi durumda mahkeme halk nazarında güvenilirliliğini yitirir." uyarısında bulundu.

Hükümetin yaptığı reform düzenlemesine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yapılan iptal başvurusu, Anayasa Mahkemesi'nde 3 Haziran'da görüşülecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bir resepsiyonda yaptığı açıklamalarla gündeme gelen 'ihsas-ı rey' tartışmaları ve paketin iptal edil eceği yönündeki spekülasyonlara hukukçulardan tepki geldi. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ercan ve Denge Hukukçular Derneği, mahkemenin söylentileri doğru çıkaracak bir karar vermesi halinde halk nazarında itibar kaybedeceği uyarısında bulundu.

İbrahim Ercan, ilk derece mahkemesi hâkimlerinden, yüksek derece hâkimlerine kadar herkesin 'ihsas-ı rey'de bulunmaktan kaçınmak zorunda olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ercan, bir hâkimin bakacağı bir dava öncesi davayla ilgili görüşünü belirtmemesi gerektiğine dikkat çekerek bunun temel bir kural olduğunun altını çizdi.

"Bir hâkim görüşünü ortaya koymuşsa artık onun tarafsız olamayacağı ortaya çıkar." diyen İbrahim Ercan, yüksek mahkemenin referandum sonrası da incelemenin mümkün olmadığını ileri sürdü.

Doç. Dr. İbrahim Ercan şu açıklamalarda bulundu: "Anayasa mahkemesi esastan inceleyemez. Çünkü tamamlanmış bir yasal süreç yok. Bir kanunun çıkabilmesi için bazı prosedürlerin tamamlanması lazımdır. En son resmi gazetede yayımlanması gerekir. Hukuku süreç böyle tamamlanır. Referandum konusunda hukuki süreç tamamlanmadığı için Anayasa Mahkemesi esastan görüşme yapamaz. Anayasa değişiklikleri usulden incelenebiliyor. Daha önce bir kararı var. Uygun olmayan bir karar. Bunun genelleştirilmemesi lazım. Anayasa mahkemesi usulden inceler esastan değil."

"REFERANDUM SONRASI DA İNCELEME YETKİSİ YOK"

Bazı kesimlerce Anayasa Mahkemesi'nin referandum sonrası inceleme yapabileceği yönünde bazı açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Ercan, bunun mümkün olmadığını söyledi.

Öğretim üyesi Ercan, "Yüksek mahkeme referandum sonrası da denetleyemez. Halk iradesi ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla halk iradesinin hiçbir güç tarafından akim bırakılmaması lazım. Zorlama bir karar ortaya çıkar. Anayasa mahkemesi millet iradesini baştan kesmiş olur. Demokrasi, hukuk devletinin olmazsa olmaz unsurudur. Hukukçuların, baştan hukuk kurallarına uyması lazım. Anayasa Mahkemesi herkesten daha önce hukuka uygun davranması lazım." diye konuştu.

Denge Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Erhan Şahin ise düzenlemenin kısmen de olsa vesayet rejimini ortadan kaldıracağını ifade etti.

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı müracaatı, halk iradesine güvenmeme ve bu iradeyi bertaraf etme olarak değerlendirdiklerinin dile getiren Başkan Şahin, "Her ne kadar Anayasa Mahkemesi'nin geçmişteki uygulamaları bu hususta endişelere sebebiyet veriyor. Anayasa Mahkemesi; referanduma götürülmesini engellerse, hukuki gerekçesi ne olursa olsun halk tarafından kendi iradesine engel olunduğunu algılayacaktır. Anayasa mahkemesinin meşruiyeti ve saygınlığı ciddi manada sarsılacaktır. Bu itibarla da paketin bir değişikliğe uğramadan halkın önüne gelmesi ve değerlendirmenin halk tarafından sandıkta yapılması temennimizdir." açıklamasında bulundu.



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,579 µs