En Sıcak Konular

İskenderun?

1 Haziran 2010 14:30 tsi
İskenderun? Kaç ihtimal olabilir? iyibilgi Ankara

İskenderun’da gerçekleşen terör eylemini farklı kılan ne? Fiziki açıdan bakıldığında ilk farklılık terör örgütünün ilk kez Deniz Kuvvetleri’ne yönelik bir saldırıda bulunmasında görülüyor.

İkinci farklılık zamanlaması. Bu zamanlamayı manidar yapan da herkesin bildiği gibi olaydan yaklaşık 4 saat sonra İsrail’in yardım gemilerine yaptığı saldırı.

Doğal olarak bu iki saldırı arasında bir bağ kuruldu ve “ispatlanamasa” da bu bağa güçlüce vurgular yapıldı. Hem siyasiler hem de gazeteciler eliyle.

Aynı bakışa yeni açılar getiren yorumlar da oldu; Örneğin bir haber programında bir akademisyen, “terör örgütü PKK’nın eylemi ile Gazze gemileri arasında bağ kuruluyor ama aslında bu gemiler hareket ettiğinden bu yana saldırılar artmaya başladı” şeklinde gözlemde bulundu.

Keza siyasilerin ağzından da İsrail ile terör örgütü arasında "taşeron bağlantısı" ilk kez bu denli aleni biçimde dillendirildi. (Bu konu daha ne kadar detaylandırılır (!) zaman içinde göreceğiz.)

İskenderun’un en son ve en güçlü biçimde kamuoyunun gündemine gelmesi, Türkiye’nin İskenderun’a füze savunma sistemi kurması, rampalar kurması ile oldu.

Bu bilgi ilk kez duyulduğunda Türkiye-Suriye ilişkileri ve İsrail’in İran’a yönelik olarak Türkiye üzerinden bir girişimde bulunması akla geldi. (Anımsanacağı gibi bir süre önce Türkiye sınırları içinde boş yakıt tankları bulunmuş, Ankara buna hayli kızmıştı.)

İster istemez akla gelen bir diğer nokta, bölgenin enerji yolları üzerindeki hakim konumu ve önemi. Enerji üretiminde de önemli bir rol oynuyor İskenderun, Ruslarla kurulacak nükleer enerji santrali de İskenderun’a yakın. (Şu sıralar bu konu kimi tematik sitelerde de "ilginç" biçimde inceleniyor. )

İran-İsrail-Türkiye denklemindeki nükleer tartışmalar bu resme eklendiğinde farklı bir analiz boyutu da ortaya çıkıyor.

Deniz Kuvvetleri bağlamında söylenmesi akılda tutulması gereken bir başka noktada çok kısa bir süre önce DDK’nın küresel denizlere demir alması! Çok değil daha 5 Mayıs’ta 5 savaş gemisi Akdeniz ve "Adriyatik"e açıldı.

Kuşkusuz bu terörist atağın iç siyasi okumaları da mevcut ve bu da zaten bugün Başbakan Erdoğan’ın grup toplantısında dillendirildi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,158 µs