En Sıcak Konular

Yardım gemisinin son üyesi Gazze yolunda

1 Haziran 2010 10:54 tsi
Yardım gemisinin son üyesi Gazze yolunda Gazze'ye yardım filosunda yer alan ancak geçiktiği için Kıbrıs açıklarında diğer gemilere katılamayan Rachel Corrie adlı gemi Gazze'ye doğru ilerliyor. İsrail ise gemiyi diğerleri gibi durdurmaya hazırlanıyor.

İsrail donanması, Gazze'ye yardım filosu içinde yer alan gemilerden, yavaş seyrettiği için filoya Kıbrıs açıklarında  katılamayan Rachel Corrie gemisini de durdurmaya hazırlanıyor.

Gazze'ye Özgürlük Hareketi tarafından satın alınan ve gerekli tamiratının yapılmasının ardından Gazze'de, Refah'ta 2003 yılında bir yıkımı protesto sırasında İsrail buldozerinin altında kalarak ölen Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'nin adı verilen geminin, dün sabah İsrail donanmasının diğer gemilere düzenlediği operasyona rağmen, Gazze'ye doğru yoluna devam ettiği bildirilmişti.

İSRAİL GEMİYİ ZORLA DURDURACAK

İsrail ordu radyosunun haberine göre, bir askeri kaynak, geminin yine gerekirse zorla durdurulacağını bildirdi. Rachel Corrie, Çarşamba sabahı Gazze sahillerine varmayı hedefliyordu.

GEMİ HEDEFİNE DOĞRU İLERLEYECEK

Dün gemiden yollanan mesajlarda, diğer gemilerin başına gelenlere rağmen, Rachel Corrie'dekilerin hepsinin Gazze'ye yolculuğa devam amacında oldukları bildirilmişti.

Rachel Corrie'de yer alanlar arasında, ateşli bir Filistin yanlısı barış eylemcisi olarak bilinen ve daha önce de bu tür gemi seferlerine katılan  Nobel ödüllü Kuzey İrlandalı Mairead Maguire de yer alıyor. Maguire daha önceki  Gazze'ye ablukayı kırma amacıyla düzenlenen bot seferlerinde İsrail tarafından gözaltına alınmıştı.

RACHEL CORRIE KİMDİR?

ABD'li barış gönüllüsü Rachel Corrie, 16 Mart 2003'te Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin evlerini yıkmak üzere harekete geçen bir İsrail buldozerinin önüne çıktı. Corrie İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürüldü.

Rachel Corrie, Evergreen State College'de sanat dersleri alarak eğitim gördü. Üç yıl boyunca gönüllü olarak, ruhsal bozukluğu olan hastalara haftalık ziyaretleri yaptı, destek oldu. Yazar ve sanatçı olmak, barış için çalışmak gibi hedefleri olan Corrie, ABD'nin Irak'ı işgali üzerine İsrail'in Gazze'de kıyıma girişeceği ve bunun ancak bölgedeki ilgiyi canlı tutmakla engellenebileceğini öngörerek, Gazze'ye uluslararası gözlemci olarak gitmişti.

16 Mart 2003'te İsrail tanklarına karşı vicdanını siper ederek öldürülen Rachel Corrie’nin ölüm tarihi olan 16 Mart tarihi, Uluslararası Dünya Vicdan Günü olarak ilan edildi.

Hürriyet



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,368 µs