En Sıcak Konular

Don nehri kıyısında Rusya-AB zirvesi

1 Haziran 2010 10:04 tsi
Don nehri kıyısında Rusya-AB zirvesi Rusya-AB zirvesi dün akşam saatlerinde Rusya'nın güney kenti Rostov-on-Don'da nehir kenarında bir restoranda gayrı resmi akşam yemeği ile başladı.

 Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, AB Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun katıldığı zirvede resmi görüşmeler bugün başlıyor.

Zirvenin gündeminde iki önemli başlık var. Rusya-AB ülkeleri arasında vize uygulamaların kolaylaştırılması ve 2007'de sona eren ancak Doğu Avrupa ülkelerinin karşı çıkması nedeni ile bir türlü yenilenemeyen Rusya-AB İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması. Yılda iki kez bir araya gelen Rusya ve AB liderlerinin zirvede özellikle vizesiz uygulama konusunda somut adımlar atması bekleniyor.

Kremlin'den zirve ile ilgili yapılan değerlendirmede, "Rusya ve AB arasında işbirliği atmosferini olumsuz etkileyen vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması konusunda zirvede perspektiflerin yakalanması önemli" ifadeleri yer aldı. Rusya ve AB 2003'de yapılan St. Petersburg Ekonomik Forum'unda uzun vadede vizelerin kaldırılacağını ilan etmişti.

Rusya AB Büyükelçisi Vladimir Çizov da yaptığı değerlendirmede yedi yıl geçmesine rağmen vizelerin kaldırılması konusunda somut adımların atılmamasını eleştirdi.

Ekonomik krizle mücadele paketi, enerji güvenliği, iklim değişikliği, bölgesel ve uluslar arası sorunlar da zirve gündeminde olacak. Özellikle 26-27 Haziran'da Toronto'da yapılacak G-20 zirvesi için de taraflar fikir alış verişinde bulunacak.

Enerji güvenliği ve enerji ulaşım hatlarının çeşitlenmesi çerçevesinde güney ve kuzey akım doğalgaz boru hatları ile ilgili sürdürülen çalışmalar Medvedev'in ev sahipliğinde gerçekleşen 25. zirvede ele alınacak.

İsrail'in barış filosuna düzenlediği saldırı, İran nükleer programı, Ortadoğu barış süreci, Afganistan, Kıbrıs, Kosova'nın bağımsızlığı ve Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi gibi sorunları da liderlerin değerlendirmesi bekleniyor.

(CİHAN)



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,411 µs